Espanjalaisia makuja kotiin vietäväksi

Julkaistu: 27.08.2023
Eläminen ja lomailuTerveys- ja hyvinvointi

Moni Espanjaan matkaava nauttii lomansa aikana paikallisen keittiön antimista ja jää kaipaamaan Espanjan makuja kotiin palatessa. Joitakin ruokatuotteita pystyy kuitenkin helposti kuljettamaan matkalaukussa Suomeen. Niitä kotona nauttiessa pääsee mukavasti Espanjan tunnelmiin ennen seuraavaa matkaa. Ruokatuotteita on myös kiva antaa tuliaisena ystäville.

Tässä muutama ruokatuote ja juoma, joiden mukana voi viedä kotiin ja arkeen pienen palan Espanjaa.

Extra-neitsytoliiviöljy

Espanja on oliiviöljyn suurin tuottaja. Espanjalainen extra-neitsytoliiviöljy on monikäyttöinen ja maukas kotiin vieminen. Sitä on helppo käyttää päivittäin rustiikkisen leivän kera tai vaikka salaatin ja grillattujen vihannesten kastikkeena.

Oliiviöljy on monikäyttöinen. Kuva PxHere.

Iberian kinkku

Iberian kinkku (Jamón ibérico) on perinteinen espanjalainen tuote, ja sillä on suojattu alkuperänimitys. Iberian kinkkua on neljää eri alkuperää: Guijuelo (Salamanca ja Extremadura), Dehesa de Extremadura (Extremaduran alue) ja Los Pedroche sekä Jamón de Huelva (Andalusia). Kotiin kuljetusta varten kinkku kannattaa vakuumipakata. Kinkkua voi nauttia kotona tapastyyppisesti oluen tai viinin kera.

Jamón ibéricolla on suojattu alkuperänimitys. Kuva Flickr.

Viinit

Espanjalaisista viineistä kansainvälisellä tasolla kaikista tunnetuimpia ovat La Riojan alueelta tulevat viinit. Muitakin espanjalaisia laatuviinejä viedään yhä enemmän ulkomaille, ja niiden tunnettuus kasvaa. Pullollinen viiniä on viininystävälle hyvä tuliainen ja sen maistelu on mukava tapa viettää iltaa ripauksella Espanjaa. Viinipullo kannattaa pakata huolellisesti, jotta se pysyy ehjänä kotiin asti.

Espanjalaisia laatuviinejä viedään yhä enemmän ulkomaille. Kuva Wallpaper Flare.

Juusto

Espanjan jokaiselta alueelta löytyy paljon paikallisia juustoja jokaiseen makuun. Kansainvälisesti ehkä tunnetuin on Manchego juusto (Kastilia – La Mancha). Mieleinen juusto kannattaa pakata tiivisti. Erityisesti voimakastuoksuisten juustojen haju saattaa tarttua matkatavaroihin.

Manchego-juusto on ehkä Espanjan kansainvälisesti tunnetuin juusto. Kuva Flickr.

Alueelliset tuotteet

Alueelliset tuotteet ovat ominaisia kyseiselle alueelle Espanjassa, ja ne kannattaa ostaa perinteisistä paikoista, kuten ruokatoreilta tai erikoismyymälöistä. Alueellisista tuotteista esimerkkeinä ovat Baleaarien ensaimada (leivonnainen, jonka täytteet vaihtelevat), Asturian faba asturiana (erityinen papulajike) tai Kanariansaarten mojo-kastike.

Papas arrugadas -perunat mojo-kastikkeiden kera. Kuva Flickr.

Myös makea Toledon marsipaani (Kastilia – La Mancha) ja Valencian nougat ovat tunnettuja. Nämä ja monet muut alueelliset tuotteet kulkevat kätevästi kotiin matkalaukussa ja ilahduttavat arkea.

Toledon marsipaania. Kuva Flickr.

Säilötyt herkut

Säilötyistä herkuista ehkä tunnetuimpia ovat Pohjois-Espanjasta tulevat Cantabrian anjovikset, Jaénin oliivit Andalusiasta sekä säilötyistä kasviksista Navarran parsa, piquillo-paprika Lodosasta ja munakoisot Almagrosta. Säilykkeiden kuljettaminen kotiin on helppoa, ja niistä on hyvän säilyvyyden vuoksia iloa pitkään.

Piquillo-paprika on maultaan makeahko, mutta aavistuksen mausteinen. Kuva Wikimedia.

Liköörit

Yksi tuliaisvaihtoehto ovat myös liköörit. Esimerkiksi Pacharán Navarrasta, Orujo Galiciasta tai Hierbas Ibicencasta tai Mallorcalta, ovat erittäin tunnettuja. Pakkaamisessa kannattaa olla huolellinen, jottei pullo rikkoudu matkalaukussa kuljetuksen aikana.

Pacharán-likööri. Kuva Flickr.

Lue lisää:
Kuusi viilentävää espanjalaista kesäjuomaa
Syö herkullisesti, terveellisesti ja 100 % espanjalaisesti
Espanjan 20 suosituinta tapasta
Espanjan viisi erikoisinta ruokaa – kokeile näitä!
Espanjalaisilla juustoilla on pitkät perinteet

Lähde
spain.info

Teksti ja pääkuva Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Yhdeksän kymmenestä Málagan provinssin uudesta asukkaasta on syntynyt Espanjan ulkopuolella

Espanjan 21 luontokohdetta, jotka kannattaa nähdä edes kerran elämässä osa 3