Taina pääsi maaliin – kaikki härät on nyt bongattu

Julkaistu: 21.09.2023
AjankohtaistaUusimmat

1.6.2023 Taina Liekari aloitti härkäjahdin, jonka tavoitteena oli kiertää pyörällä kaikki Espanjan 87 kuuluisaa Osbornen härkää. Espanja.Com saatteli Tainan matkaan Fuengirolan härällä, ja kun upea tavoite oli saavutettu 111 päivää myöhemmin, vastaanotimme hänet Fuengirolassa.

Tiistaina 19.9.2023, vähän ennen kuutta illalla, Taina ajoi härkäjahtinsa viimeiset kilometrit Fuengirolan rantatiellä upeassa auringonpaisteessa. Lopulta hän kaarsi pyöränsä Paseo 100 -ravintolaan, jossa suomalaista odotti iso joukko hänen ystäviään ja seuraajiaan.

Taina saapuu Fuengirolaan. Kuva Espanja.Com.

Takana oli huimat 6723 kilometriä, joista suurimman osan hän ajoi ihan tavallisella Tunturi-pyörällä, vaikka alkuperäinen tarkoitus oli taittaa matka sähköpyörällä. Taina saapui paikalle iloisena ja samalla silmin nähden liikuttuneena ja helpottuneena. 

– On ihana saapua kotiin!

Katso Tainan haastattelu:

Espanja.Comin Radio Finlandian kanssa yhteistyössä toteutettu Tainan paluuhaastattelu.

Taina on aiemminkin tehnyt maratonvaelluksia. Hän on ajanut samalla Tunturi-pyörällään muun muassa Espanjan ympäri, ja toissa vuonna hän käveli Fuengirolasta Suomeen. Härkäjahdin hän kuitenkin koki rankimmaksi reissukseen, koska hän kohtasi monia vastoinkäymisiä. Suurimmaksi haasteeksi hän nimesi kuumuuden, joka kohosikin välillä ennätyslukemiin. 

– Kun Espanjassa tehtiin lämpöennätys, niin minä olin silloin siellä polkemassa. Tämä reissu oli suuri voitto itselleni ja ehdottomasti isoin näistä reissusta. Suomeen kävely oli tosi helppo, ja olisin voinut ihan hyvin jatkaa Lappiin asti. Mutta tämä oli tosi raskas reissu. Vastoinkäymisistä huolimatta oli kivaa, mutta kyllä niitä vastoinkäymisiä olisi voinut olla vähän vähemmän, toteaa Taina.

Härkäjahdin viimeinen yö ja aamu

Soitimme Tainalle härkäjahdin aikana kahden viikon välein ja kyselimme kuulumisia. Viimeisen kerran tavoitimme Tainan reissun viimeisenä aamuna. Härkäjahtinsa päätösyön hän nukkui Vélez-Málagassa, Finca La Loman upeissa maisemissa. Tällöin Taina oli iloinen ja samalla helpottunut siitä, että härkäjahti oli viimeistä päivää vaille valmis, ja kohta hän pääsisi kotiin. 

Viimeisen aamun herkkuaamupala. Kuva Taina Liekari.

– Juhlistimme viimeistä iltaa juomalla lasillisen cavaa Annen ja Marjon kanssa uima-altaalla, jossa oli ihana samalla uittaa varpaita. Kyllä mulla on nyt hölmistynyt olo, että onks se oikeesti ny tässä. Toisaalta riemu ja toisaalta helpotus, että jes, mä tein sen! Tiesin koko ajan, että pystyn reissun tekemään, mutta en ollut lähtiessä osannut varautua, että se olisi niin vaikeaa.

Viimeinen ilta. Kuva Taina Liekari.

– Mun kroppa alkaa kertoa, että nyt on aika lopettaa. Vielä voisin toki jatkaa, mutta sitten alkaa säryt olla jo sellaiset, että ei olisi enää kivaa. Tämä on hyvä kohta lopettaa, kun jaksaa vielä hymyillä, toteaa Taina härkäjahtinsa viimeisenä aamuna.

Härkäjahdin viimeiset Torot

Alunperin härkäjahdissa tavoitteena oli bongata 87 härkää, mutta matkan varrelta Taina löysi yhden ylimääräisen härän. Näin ollen hän bongasi yli kolme kuukautta kestävän matkan aikana 88 härkää. Viimeinen härkä löytyi Almayatesta.

– Mulla tais tulla muutama tanssi-moovi kun bongasin viimeisen härän. Olin tosi riemuissani! Ei tullut kyyneleitä, mutta olo oli sellainen, että olisi voinut tulla. 

Viimeinen Toro. Kuva Taina Liekari.

Haasteita on riittänyt

Härkäjahdin aikana Taina näki ja koki monenmoisia upeita paikkoja. Välillä oli haasteita, mutta niistäkin selvittiin Tainan positiivisen ja sinnikkään asenteen ansiosta. Viimeisillekin viikoille osui haasteita erityisesti majapaikkojen suhteen.

Kun Taina oli matkalla toiseksi viimeiselle härälle, hän ei löytänyt mistään yöpaikkaa. Avoimet majapaikat olivat täynnä juhlapyhän vuoksi. Hänellä ei ollut enää mukanaan riippumattoa, jossa hän oli nukkunut aiemmin öitä. Taina oli nimittäin antanut sen miehelleen mukaan, koska ajatteli, ettei sitä enää tarvita.

– En siis löytänyt mistään majapaikkaa. Alkoi tulla pimeä ja luulin, että mulla on pyörän valot ladattuna, mutta ei niissä ollutkaan paljon virtaa. Kävelin sitten pilkkopimeässä moottoritien viereistä huoltotietä pyörää talutellen, etten jää auton alle. Tiesin, että minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kävellä ja pyöräillä koko yö. Siellä oli vielä takaa-ajotilanne, kun poliisit ajoi kaaharia hirveetä vauhtia takaa. Minä menin oliivipuiden suojaan, enkä onneksi jäänyt autojen alle.

Taina ei ollut varautunut viettämään yötä ulkona, mutta onneksi hänellä oli juomista mukana. Syötävää ei kuitenkaan ollut. Matkaa oli pakko jatkaa, vaikka nälkä oli kova. Yö tuntuikin pitkältä. 

– Etenin sen päivän ja yön aikana 190 kilometriä. Siihen vielä ihan loppupäähän tuli älyttömän rankka taival. Aamulla oli sellanen olo, että ois hirveä krapula. Vapisutti ja oli hutera olo ihan siitä, että olin niin väsynyt ja nälkäinen. Siinä oli mantelipuu tien vieressä, joten rikoin manteleita kivellä, ja söin niitä pahimpaan nälkääni. 

Uuvuttavan yön jälkeen löytyi Casabermejan Toro

Pitkän ja uuvuttavan yön päätteeksi Taina löysi aamulla ruokapaikan, josta sai syötävää. Lopulta hän pääsi seuraavaan majapaikkaan lepäämään puolenpäivän jälkeen, ja kuinka ollakkaan, hotellin ikkunasta näkyi toiseksi viimeinen Toro. Seuraava päivä Tainalla menikin nukkuessa. Mutta haasteet eivät loppuneet tähän.

– Seuraavana aamuna, kun olin lähdössä, mut oli ilmeisesti unohdettu. Kaikki ovet olivat lukossa. Etuovessa oli riippulukko ja kalterit. Pyörä oli kellarissa, ja kantelin pyörän ylös rappuja pitkin. Löysin keittiöstä oven, jonka sain onneksi auki. Joskus sitä ei pääsee hotelliin sisälle ja toisinaan ei pääse ulos, naurahtaa Taina.

Matka jatkui Casabermejan jälkeen. Kuva Taina Liekari.

Härkäjahdin toiseksi viimeisenä päivänä tekniikka aiheutti huolta Tainan seuraajien joukossa. Taina oli laittanut seurantalaitteensa – jonka avulla hänen etenemistään pystyi seuraamaan – päälle, mutta nettiyhteys katkesi. 

– Näytti siltä, että olin pudonnut jyrkänteeltä alas. Seuraajani alkoivat kyselemään, onko kaikki hyvin, mutta en huomannut viestejä, kun ei ollut nettiä. Mieheni Kari huomasi viestit ja soitti minulle kysyäkseen, onko kaikki hyvin. Hengissä olin, ja ilmoitettiin siitä seuraajille. Tuli hyvä mieli siitä, että välitettiin.

Almeríassa, Córdobassa ja Granadassa

Tainan matkan varrelle on mahtunut monenlaista kaupunkia, kylää ja nähtävyyttä. Viimeisten viikkojen mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä olivat Granadan upea kaupunki ja Almeríasta löytyvät tunnelit.

Granada. Kuva Taina Liekari.

–  Almeríassa vierailin Espanjan sisällissodan aikaisissa pommisuojissa. Sieltä löytyy 4 km pitkä pommisuojatunneliverkosto, josta kilometri on auki turisteille. En tiennyt, että siellä on sellainen.

Almerian tunneleita. Kuva Taina Liekari.

Córdobassa Taina oli yökylässä suomalaisen Piian luona. Hän vieraili muun muassa Córdoban upeassa moskeijassa. 

Taina Córdobassa. Kuva Taina Liekari.

– Sain Piian luona herkkuruuat, ja hän teki minulle jalka- ja kasvohoidot. Se oli niin ihana juttu, kiittelee Taina. Olen matkani varrelta etsinyt ja näyttänyt seuraajilleni erilaisia kohteita, että ei olisi pelkkää katedraalia. Päivästä toiseen kun niitä kattelee, ne alkavat olla yhtä samaa puuroa. Ne on kuitenkin niin samankaltaisia. Esimerkiksi Córdoban moskeija oli taas erilainen nähtävyys.

Taina kasvohoidossa. Kuva Taina Liekari.

Vihdoin kotona

Taina oli ollut reissussa yhteensä kolme ja puoli kuukautta. Seuraavaksi hän aikookin keskittyä lepäämiseen. 

– Aion olla kotona niin, että en tee yhtään mitään, enkä mene yhtään mihinkään. Ehkä mä avaan telkkarin tai sitten vaan olla möllötän. Yleensä tulee pitkän jutun jälkeen tyhjyys, ei oikein tiedä miten pitäis olla, kun on ollut pitkään tietyt rutiinit. Seuraavaa reissua en ole vielä miettinyt, kertoo Taina.

Nyt kun kaikki Espanjan Torot on bongattu, voi olla, että seuraavaksi Taina suuntaa ulkomaille härkiä bongaamaan. Toroja on nimittäin karannut myös Espanjan rajojen ulkopuolelle, ja niitä löytyy ainakin Japanista, Tanskasta ja Meksikosta. Saa nähdä lähteekö Taina jossain vaiheessa niitä bongaamaan, ja jos lähtee, millä kulkuvälineellä tällä kertaa. 

Kiitos Taina, että saimme seurata matkaasi. On ollut upea nähdä kuinka sinnikkäästi ja iloisesti olet toteuttanut unelmaasi, vaikka siihen on mahtunut sekä ylä- että alamäkiä. Jäämme nyt mielenkiinnolla odottamaan, mikä on seuraava tempauksesi.

Kuva Taina Liekari.

Tainan matkaa sponsoroivat Espanja.Com, Suomen Jalometallikierrätys, E-FULL, Lomakoti Ulkomailta ja Sol Eyes.

Lue lisää Tainan härkäjahdista:
Härkäjahdin viimeiset viikot pyörähtivät käyntiin
Tainan härkäjahti rullaa Välimeren rannikolta sisämaahan päin
Härkäjahti jatkuu kohti Välimeren rantoja
Tainan härkäjähti on jo puolessa välissä
Härkäjähti jatkuu Pohjois-Espanjassa pyhiinvaeltajien jalanjäljissä
Taina Liekari on löytänyt jo 25 härkää
Taina starttasi härkäjahtiin Espanjaan

Teksti Espanja.Com
Kuvat Taina Liekari ja Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Zamoran tyhjä kylä Salto de Castro palaa markkinoille kaksinkertaisella hinnalla

Juuri alkanut golfsesonki on Mijasille tärkeä tulonlähde