Frigiliana lumoaa historiallisella tunnelmalla

Julkaistu: 02.09.2023
AjanvieteAlue-esittelytEläminen ja lomailu

Frigilianan 3000 asukkaan valkoinen vuoristokylä sijaitsee Axarquían itäisimmällä alueella Málagan provinssissa, Nerjan kaupungin yläpuolella. Espanja.Com vieraili Frigilianan maurilaisperinteitä henkivissä historiallisissa kortteleissa Kolmen kulttuurin festivaalien aikaan.

Vuonna 1982 Frigiliana voitti ensimmäisen palkinnon Espanjan kaunein kylä -kilpailussa, mikä teki valkoisesta kylästä suositun vierailukohteen. Siitä lähtien Frigilianasta on pidetty entistäkin parempaa huolta, ja siisti sekä idyllinen kylä kutsuu viihtymään.

Kolme kulttuuria

Nykyisen Frigilianan alueella oli asutusta jo noin 5000 vuotta sitten, jolloin asuinpaikkana olivat luolat. Andalusialle tyypillisesti kylän kaikki talot ovat valkoisia. Valkoinen väri on peräisin maurien aikakaudelta, jolloin rakennukset kalkittiin valkoisiksi, jotta ne pysyisivät mahdollisimman viileinä.

Keskiajalla Frigilianassa elettiin historiallisesti harvinaista ajanjaksoa, sillä kaupungissa asuivat rinta rinnan sulassa sovussa kolme eri uskontoa ja kulttuuria: muslimit, kristityt ja juutalaiset. Keskusaukion liikenneympyrän suihkulähteessä voikin nähdä kaikkien kolmen kulttuurien symbolit. Vuosittain elokuun viimeisenä viikonloppuna vietettävä Kolmen kulttuurin festivaali ilmentää juuri tätä kulttuurien yhteiseloa.

Kolmen kulttuurin aukio.

Rauhallinen rinnakkaiselo päättyi kuitenkin vuonna 1569 veriseen Peñonin taisteluun, jossa menehtyi tuhansia. Taistelun jälkeen loput maurit karkotettiin alueelta.

Historialliset korttelit viehättävät

Frigiliana ja sen luonnonkaunis ympäristö tarjoavat turisteille idyllisen kohteen lyhyempään tai pidempään lomanviettoon. Kylällä on paljon tarjottavaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kesäaikaan kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelut ovat paremmin avoinna.

Frigilianaa ympäröi kaunis luonto.

Kesällä kylässä on huomattavasti talvikautta enemmän turisteja, ajoittain jopa tungosta, joten rauhaa kaipaavan matkailijan kannattaa välttää sesonkiaikaa. Ympäristöön ja kauniiseen maaseutuun voi tutustua hyödyntämällä virallisia kävelyreittejä, joista saa tietoa esimerkiksi turistitoimistosta.

Frigilianassa ehkä kiinnostavinta ja vaikuttavinta ovat historialliset korttelit. Niihin kannattaa tutustua erityisesti ilta-aikaan, sillä kävely kapeilla kaduilla vie takaisin vanhojen aikojen tunnelmiin. Kauniit korttelit ovat vanhaa maurilaisalkuperää ja parhaiten säilyneitä koko Málagan provinssin alueella.

Frigilianan historialliset korttelit ovat vanhaa maurilaisalkuperää.
Historiallisten kortteleiden kujien varrella työskenteli myös paikallisia taiteilijoita.
Frigilianan korttelit ovat tunnelmallisia erityisesti ilta-aikaan.

El Museo Arqueológico de Frigiliana -museo avattiin vuonna 2009 Casa del Apero -rakennuksessa, joka on peräisin 1600-luvulta. Museo on 400 m² kokoinen, ja siellä on esillä 125 mielenkiintoista esinettä, jotka ovat kaikki peräisin Frigilianasta. Esineitä on esillä aina neoliittiselta kaudelta nykypäivään asti.

Frigilianassa on myös mielenkiintoinen kasvitieteellinen puutarha, Jardín botánico Santa Fiora. Puutarhaan on kerätty kasveja, jotka ovat olleet viime vuosisatojen aikana hyödyllisiä paikallisille asukkaille. Kasveista on saatu muun muassa ravintoa ja lääkinnällisiä aineksia, ja lisäksi niistä on valmistettu koreja, jalkineita, paperia ja hajuvesiä. Puutarhassa on myös petankkikenttä.

Frigilianassa käydessä kannattaa tutustua lisäksi El Ingenioon, joka oli Euroopan viimeinen toimiva melassitehdas.

Frigilianan vanha melassitehdas.

Näkemisen arvoinen on myös Fuente Vieja -suihkulähde, joka on rakennettu vuonna 1640. Lähde on koristeltu Frigilianan ensimmäisen lordin, Don Iñigo Manrique de Laran vaakunalla.

Fuente Vieja -suihkulähde.

Festivaalitunnelmia

Espanja.Com vieraili Frigilianassa vuoden vilkkaimpana aikana elokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin juhlitaan Kolmen kulttuurin festivaaleja (Festival de las 3 Culturas). Festivaali toi kylään paljon vierailijoita, mutta ei kuitenkaan tungokseen asti.

Tunnelma oli mukava, ja keskiajan markkinahenkeä oli luotu erilaisilla myyntikojuilla ja koristeilla sekä vanhan ajan asuissa kulkevilla hahmoilla.

Markkinatunnelmia.
Tunnelmaa tapahtumaan toivat vanhan ajan asuihin pukeutuneet hahmot.

Festivaaleilla oli myös mahdollisuus kiertää kaksi eri tapas-reittiä: Ruta Morisca ja Ruta Mudéjar. Tapas-pisteitä oli molemmilla reiteillä kahdeksan. Ne oli sijoitettu koko pitkän ja kapean kylän läpi kulkevalle reitille vanhan kaupungin sydämeen asti.

Tapas-pisteet oli sijoitettu kadun varrelle.

Tapas-annosten lisäksi ruoka-annoksia pystyi ostamaan erityyppisistä ruokakojuista, joita oli pystytetty Melassitehtaan edustalle. Lisäksi kaikki ravintolat olivat avoinna yömyöhään asti.

Ruokakojuja oli moneen makuun.

Tapahtuman aikana vanhan kaupungin kaduilla oli myös useita tanssi- ja musiikkiesityksiä. Kolmen kulttuurin aukiolle oli pystytetty esiintymislava, jossa musiikkiyhtyeet esiintyivät läpi koko illan.

Katso videolta tunnelmia ja kuvagalleriaa Frigilianasta sekä tanssiesitys kylän vanhasta kaupungista:

Miten Frigilianaan pääsee?

Frigilianaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla esimerkiksi Fuengirolasta tai Málagasta. Málagasta kulkee linja-auto Nerjaan, josta pääsee helposti jatkamaan paikallisbussilla Frigilianaan.

Linja-automatkan kesto Málagasta Nerjaan vaihtelee 50 minuutin ja 1,5 tunnin välillä, riippuen siitä, onko kyseessä pikavuoro vai normaalivuoro. Meno-paluulipun hinta on noin 10 euroa. Fuengirolasta suoraa linja-autoyhteyttä Nerjaan ei ole, joten ensiksi täytyy mennä Málagaan joko junalla tai linja-autolla.

Nopeimmin matka Frigilianaan taittuu omalla autolla. Málagasta ajomatkaa on noin 57 km, ja se kestää noin 50 minuuttia. Fuengirolasta matkaa on noin 92 km ja ajomatka kestää noin tunnin.

Lisää tietoa Frigilianasta löytyy esimerkiksi kylän turistitoimiston verkkosivuilta.

Lue lisää Andalusian matkakohteista:
Casaresin valkoinen vuoristokylä kiehtoo upeilla maisemilla
Päiväretki Fuengirolasta: Ronda ja Setenil de las Bodegas
Päiväretki Júzcariin, Andalusian smurffikylään
Nauti andalusialaisesta arjesta Coínissa
Nautinnollinen seitsemän maaseutukylän viikonloppureitti Córdobassa
Romanttisesti vaeltaen Rondasta El Secaderoon
Tutustu tänä kesänä Andalusian kauniisiin kyliin

Lähde
turismofrigiliana.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Aurinkoenergialla toimivat katamaraanit purjehtivat Málagan lahdella