Anne-Mari Lu Gran CanariallaEläminen ja lomailu

Kasvava turismi tuo haasteita Kanariansaarille

Julkaistu: 28.05.2024

Kevään aikana Kanariansaarten uutisia on hallinnut yksi asia ylitse muiden: huhtikuussa pidetyt laajat turisminvastaiset mielenosoitukset ja niiden taustalla olevat ilmiöt. Uutiset ovat hämmentävää luettavaa saarilta, jotka elävät turismista. Moni on nähnyt kuvat ”tourist go home” -graffiteista ja kymmenistä tuhansista kaduilla marssineista mielenosoittajista.

Canarian Weekly uutissivusto kertoo, miten 20. huhtikuuta käynnistyneet mielenosoitukset vetivät kaduille kymmeniä tuhansia ihmisiä Teneriffalla, Gran Canarialla, Fuerteventuralla ja Lanzarotella.

Bannereiden ja kylttien viesti oli selkeä: huoli hallitsemattomasti kasvavan turismin vaikutuksesta ympäristöön. Myös hintojen noususta aiheutuvat ongelmat huolestuttavat paikallisväestöä. Slogan ”Kanariansaaret eivät enää elä turismista, vaan turismi elää Kanariansaarista” kuvaa tilannetta.

Paikallisen väestön turhautuminen ei kuitenkaan pohjimmiltaan kohdistu turisteihin. Turismin merkitys taloudelle ymmärretään hyvin. Pettymys kohdistuu Kanariansaarten hallitukseen ja muihin päättäviin elimiin, joiden säätämien lakien puitteissa monet ongelmalliset ilmiöt ovat päässeet kehittymään, kertoo Canarian Weekly 1. huhtikuuta artikkelissaan ”Tourists not welcome? Of course they are”.

Kanariansaarten aluehallituksen rakennus Las Palmasissa.

Asumiskustannusten raju nousu ja AirBnb-tyyppisestä majoitustarjonnasta johtuva asuntopula ovat vieneet yhä useamman paikallisen tilanteeseen, jossa palkka ei riitä mihinkään asuntoon.

San Juan, Las Palmas.

Canarian Weekly ehdottaa keinoja asuntopulan ratkaisemiseksi. Vakituiseen asumiseen tarkoitettuja asuntoja tulisi rakentaa enemmän ja näiden muuttaminen ”vivienda vacacional” -käyttöön, eli loma-asunnoksi, tulisi kieltää. Lyhytaikaista vuokraustoimintaa harjoittaville omistajille tulisi tarjota veroetuja, mikäli he antaisivat asuntonsa pitkäaikaiseen vuokraukseen.

Las Palmas on tiheästi rakennettu. Kujan päässä näkyy San Juanin värikäs asuinalue.

Lisäksi palkansaajille ehdotetaan veronkevennyksiä ja joidenkin veroetujen poistamista yrityksiltä. Kanariansaarilla yritykset voivat ainakin tietyssä määrin välttyä verojen maksamiselta investoimalla yritykseensä.

Katukuvaa Las Palmasista.

Jonkinlaisia konkreettisia muutoksia asioihin on jo tulossa. Pitkään valmisteltu loma-asuntoja koskeva lakiesitys on julkaistu, kertoo Canarian Weekly.

Laki tulee rajoittamaan uusien asuntojen muuttamista loma-asunnoiksi esimerkiksi siten, että rakennuksen on oltava vähintään kymmenen vuotta vanha ja ainakin 39 m2 kokoinen saadakseen luvan vivienda vacacional -toiminnalle. Tällä pyritään estämään rakennuttajia ja suuromistajia rakennuttamasta pelkästään loma-asuntokäyttöön suunniteltuja kiinteistöjä.

Gran Canarian saarella sijaitseva Arguineguín kaupunki.

Suomalaisen matkailualan yrittäjän näkemys tilanteesta

Asuntopula ja turismin kasvu ovat aiheuttaneet haasteita erityisesti Teneriffalla. Espanja.Com haastatteli aiheesta Teneriffalla vuodesta 2000 alkaen asunutta matkailualan yrittäjää Marjut Lindiä.

Marjut Lind.

1) Miten rajusti kasvanut turismi on vaikuttanut omaan arkeesi?

– Omassa arjessa reilusti kasvaneet matkailijamäärät näkyvät selvimmin liikenneruuhkina ja parkkipaikkojen puutteena. Toisaalta; elän matkailusta ja se työllistää ympäri vuoden, myös silloin, kun suomalaisia matkailijoita ei saarella ole.

2) Minkälainen asuntotilanne saarilla on pysyvästi asuvien kannalta?

– Asuntotilanne on vaikea ja siihen on monia syitä. Hinnat ovat nousseet, palkat eivät. Isoin ongelma lienee asunnon omistajan huono oikeusturva. Mikäli vuokralainen jättää vuokran maksamatta, niin häntä ei saada asunnosta pois helposti. Asunnon omistajan on kuitenkin maksettava sähkö- ja vesilaskut vuokralaisen puolesta. Loma-asuntovuokrauksesta on tehty asuntopulan ”pahis”, vaikka se on äärimmäisen tärkeä tulonlähde monille perheille. Se saattaa olla monille kanarialaisille ainoa tapa saada suoraan tuloja matkailusta. Kansainvälisten hotelliketjujen voitto karkaa saarten ulkopuolelle.

Vuokrattavien loma-asuntojen markkinoille ovat kuitenkin tulleet myös hotellit ja kansainväliset sijoittajat, jotka ovat saattaneet ostaa kokonaisen kerrostalon ja muuttaneet talon loma-asunnoiksi. Näin tuotot karkaavat ulkomaille. Perheomisteinen vuokrattava loma-asunto on mielestäni hyvä valinta, joka tukee kestävää kehitystä.

3) Mitkä ovat mielestäsi pahimmat ongelmat luonnon ja ympäristönsuojelun kannalta?

 –Kanariansaarten hallituksen piittaamattomuus arvokkaan luonnon monimuotoisuuden suhteen. Uuden rakentaminen ja luonnon tuhoaminen rakentamisen ehdoilla tulee saada pysähtymään. Luontokohteet tarvitsevat kipeästi valvontaa, koska kaikki vierailijat eivät noudata sääntöä kulkea luonnossa jälkiä jättämättä.

Saarten vesivarojen rajallisuus pitäisi ottaa paremmin huomioon. Meriveden puhdistaminen kuluttaa paljon energiaa, ja puhdistamisen seurauksena syntyvä kyllästetty suolaliuos saastuttaa ranta-alueita ja merenpohjaa.

4) Minkälaisia valintoja tekemällä turisti voi tukea kestävää kehitystä?

–Valitse majapaikaksi pieni toimija: paikallinen hotelli tai AirBnb, jonka omistajalla on vain yksi asunto. Säästä vettä, energiaa ja minimoi jätteet. Mieti, tarvitsetko todella vuokra-autoa vai olisiko paikallisbussi tai järjestetty retki mahdollinen vaihtoehto. Valitse retkijärjestäjä, joka maksaa veronsa Kanariansaarille. Käytä paikallisessa omistuksessa olevien ravintoloiden palveluita ja osta tuliaisiksi saarilla valmistettuja tuotteita.

Los Silos, Teneriffa.

Lue lisää:
Playa del Inglés ja turismin vuosikymmenet Gran Canarialla
Málagan kaupungissa vuokrataan joka kolmas kiinteistö turisteille
Málagan alueen asuntojen hinnat ja vuokrat nousivat jälleen
Kuka omistaa Málagan lomavuokra-asunnot?
Málagan vuokrahintojen nousu on kolminkertainen verrattuna Andalusian keskiarvoon
Asuntojen myyntihinnat nousivat Málagan maakunnassa Espanjan kolmanneksi eniten

Lähde
canarianweekly.com

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Espanjassa Ellun kaa! osa 56

Lentotaksit Aurinkorannikolle mahdollisesti jo vuoden 2026 loppuun mennessä