AsuminenEläminen ja lomailuEspanja.Comin kuukauden henkilö

Espanja.Comin kuukauden henkilö tammikuu 2024: Minna Landen

Julkaistu: 26.01.2024

Nyt meillä on kolme poikaa, ja meidän elämä on täällä. Rakkaus kantaa!

Espanja.Comin tammikuun kuukauden henkilö on Fuengirolassa asuva Minna Landen. Tämä 38-vuotias energinen ilopilleri on tuttu monille suomalaisille Fuengirolassa sijaitsevien Glow Beauty -kauneushoitoloiden omistajana. Tämä tarmokas yrittäjänainen päätti jo hyvin nuorena muuttaa Espanjaan, mutta lopulta hän tuli Fuengirolaan rakkauden takia. 

  • Minna Landen
  • Asuu Fuengirolassa
  • Muutti Espanjaan 2012
  • Kotoisin Espoosta

Fuengirolaan Minna muutti syksyllä 2012 ollessaan 26-vuotias. Unelma Espanjaan muuttamisesta oli Minnalle syttynyt kuitenkin jo parikymmentä vuotta aiemmin.

– Kun olin kolmivuotias, niin olin ilmoittanut vanhemmilleni, että muutan Espanjaan. Olin pakannut matkalaukkuun kaikki mun satukirjat, piirustusvälineet ja muut. Ja sitten olin lähtenyt kävelemään Tuusulan bussipysäkille matkalaukun kanssa. Isä tuli mun perään ja kysyi, että tulisitko Minna vielä vähäksi aikaa kotiin. Siinä meni sitten vähän enemmän aikaa, kun pääsin tänne Espanjaan, naurahtaa Minna. 

Pääkaupunkiseudun tyttö

Mutta palataanpa vähän ajassa taaksepäin. Minna syntyi Espoossa esikoiseksi perheeseen, johon myöhemmin syntyi vielä seitsemän poikaa. Kun Minna oli vielä pieni, perhe muutti Tuusulaan, jossa hän kävi peruskoulunsa Hyökkälän koulussa.

Minna serkkunsa Tanjan kanssa.

– Kun olin 12-vuotias vanhempani muuttivat Keravalla, jossa he asuvat edelleen. 18-vuotiaana muutin takaisin Espooseen. Minulla ei ole yhtä sellaista selkeää paikkaa, mistä olisin kotoisin. Ehkä helpointa on sanoa, että olen kotoisin pääkaupunkiseudulta.

Peruskoulun jälkeen Minna opiskeli yhtä aikaa lukiossa ja kosmetologikoulussa Helsingissä.

– Olen ollut 19-vuotta alalla, ihan siis nuoresta pitäen. Tykkäsin nuorena aina piirtää, ja ajattelin, että minusta tulee kuvaamataidon opettaja. Mutta kun matematiikka ei ole koskaan ollut mun vahvuus, niin ajattelin, että ehkä yliopistossa opiskelu ei ole mun juttu.

– Sitten menin kosmetologikouluun, ja huomasin heti, että se on mun juttu. Tässä tehdään käsillä töitä ja ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Minä nautin mun työstä tosi paljon, ja en voisi kuvitellakaan, että vaihtaisin sitä mihinkään muuhun.

Minna kosmetologikoulussa Helsingissä.

Kosmetologikoulun jälkeen Minna on jatkanut opiskelua ja itsensä kehittämistä monin tavoin. Hän on opiskellut kampaajaksi ja meikkaajaksi sekä erikoistunut erilaisiin esteettisiin hoitoihin. Suomessa hän on työskennellyt kosmetologina ja kosmeettisten tuotteiden maahantuojilla muun muassa kouluttajan tehtävissä.

– Olen kouluttanut itseäni vuosien varrella lisää sekä Suomessa että ympäri Eurooppaa. Espanjassa olen suorittanut esteettisen hoitajan tutkinnon, eli minulla on luvat tehdä esteettisiä hoitoja. Ala on monipuolinen ja aina voi oppia jotain uutta.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Kesällä 2012 Minna tapasi elämänsä rakkauden Suomessa. Kyseessä oli Espanjassa asuva suomalainen mies, joka oli tullut kahden viikon lomalle Suomeen.

– Se oli ihan siis rakkautta ensi silmäyksellä! Ilmoitin heti mun serkulle, että löysin miehen, jonka kanssa menen naimisiin. Me oltiin kaksi päivää yhdessä, jonka jälkeen mieheni lensi takaisin Espanjaan. Sitten juteltiin skypellä joka päivä. Suurinpiirtein siinä meni reilu kuukausi, kun olin irtisanoutunut töistä, pakannut tavarat ja irtisanonut Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevan asuntoni.

–Sitten mieheni lensi takaisin Suomeen hakemaan minut. Viikon päästä me lennettiin yhdessä Barcelonan kautta tänne Fuengirolaan. Ja sillä tiellä olen edelleen. Se oli ehkä rohkeinta mitä olen ikinä tehnyt, mutta jotenkin tiesin heti, että se oli tässä. Tulin siis Espanjaan rakkauden takia.

Ensimmäinen viikonloppu Espanjassa, ja silloin Minna kävi miehensä kanssa Málagassa.

Naimisiin rakastunut pari meni suloisen pienessä Mijas Pueblon vuorella sijaitsevassa  kappelissa joulukuussa 2014. Häät tulivat läheisille yllätyksenä, ja parilla oli seurakunnan puolesta todistajat, joita he eivät tunteneet ennakkoon.

– Olin hakenut Miramarin kauppakeskuksesta jonkun valkoisen mekon, ja me oltiin haettu Gibraltarilta sormukset. Me mentiin siellä pienessä kappelissa naimisiin ja otettiin kuvat siinä näköalatasanteella. Sitten mä laitoin sen kuvan Facebookiin ja laitoin sinne, että “Yllätys, me mentiin naimisiin!” Nyt meillä on kolme poikaa, ja meidän elämä on täällä. Rakkaus kantaa!

Häät Mijasissa 2014.

Työtä ja perhe-elämää

Aluksi pariskunta asui Los Pacosissa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Tällä hetkellä perhe asuu Torreblancassa. 

– Fuengirolasta on nyt tosi vaikea löytää kivaa ja pitkäaikaista vuokra-asuntoa, ja hinnat ovat kovat. Mutta nyt meillä on ihana pieni villa, jossa on tarpeeksi makuuhuoneita ja pieni piha. Nyt on ihana laittaa sinne Suomesta tuotuja mariskooleja ja Iittalan astioita.

Minna aloitti heti Espanjaan muutettuaan työt Fuengirolassa sijaitsevassa kauneushoitolassa. Aika nopeasti siitä hän tuli raskaaksi, ja vuonna 2014 syntyi perheen ensimmäinen poika. Vuoden 2016 alussa syntyi perheeseen toinen poika ja heti saman vuoden lopussa syntyi vielä kolmas poika.

Minna ja Daniel vuonna 2014.

– Meillä on kolme poikaa siten, että ensimmäisen ja toisen pojan välillä on vuosi ja viisi kuukautta. Ja toisen ja kolmannen pojan välillä on vain 9 kuukautta. Kaikki lapset tehtiin rytinällä yhteen putkeen. Moni ajattelee, että ai kauheeta kun on 3 poikaa. Mutta fakta on se, että olen kasvanut seitsemän pikkuveljen kanssa. Jos vertaa seitsemää veljeä ja kolmea poikaa, niin se ei ole edes puolia, ja pojille äiti on aina ykkönen, naurahtaa Minna. 

Ikävä Suomessa asuvaa lapsuuden perhettä 

Minnalle kaikkein vaikeinta Espanjassa asumisessa on olla erossa omasta lapsuuden perheestä. Tämä on korostunut omien lasten myötä, sillä perhearjessa tukiverkoista olisi suuri apu. 

– Kun lapsuudenperhe on Suomessa, niin ne eivät ole samalla lailla läsnä meidän arjen ja lasten jutuissa. Toki me käydään Suomessa, mutta se ei ole sama asia. Sitä on tullut kipuiltua, ja kipuilen vieläkin, koska mulla on seitsemän veljeä ja mä olen ainoa tyttö. Ja se ainoa tyttö on poissa, kun kaikki muut asuvat lähekkäin pääkaupunkiseudulla.

Iso tuki ja turva Espanjan arjessa on Minnan aviomies.

– Minulla on hyvä mies. Ei tämä toimisi, jos minulla ei olisi hyvää kumppania. Olen aina tykännyt tehdä töitä, ja mieheni hoitaa poikia paljon. Yhdessähän tässä ollaan tiiminä.

Glow Beautyn tarina

Minna on aina tykännyt työnteosta, ja hänellä on riittänyt kiireisinä vauvavuosinakin energiaa yrittäjänä toimimiseen. Vuonna 2013 hän perusti Suomeen kosmetiikan maahantuontiyrityksen, jolla on tällä hetkellä verkkokauppa ja myymälä Espoossa. 

Vuonna 2017 Minna perusti ensimmäisen Glow Beauty liikkeen Fuengirolan bussikadulle. Seuraavaksi vuonna 2019 avattiin Los Bolichesissa sijaitseva liike, joka on edelleen toiminnassa. 16.3.2020 vietettiin Fuengirolan rantakadulla sijaitsevan liikkeen avajaisia, mutta suunnitelmiin tuli muutoksia, kun koronapandemia alkoi samana päivänä.

Minna Glow Beautyn ensimmäisessä liikkeessä bussikadulla.

– Silloin lauantaina meillä oli Paseon liikkeen avajaiset. Meillä oli kaikki juotavat ja syötävät, ja yhtäkkiä kaikki alkoivat seuraamaan uutisia. Aluksi sanottiin, että lock down alkaa maanantaina, ja sittenhän se alkoikin samana päivänä. Eihän sinne avajaisiin kukaan uskaltanut tulla, kun kaikki juoksi kauppoihin ostamaan vessapaperia ja ruokaa. Se oli siis ihan hirveä tilanne!

Koronan jälkeen vihdoin töissä.

Koronapandemian vuoksi Espanjaan julistettiin sulku, jonka vuoksi kaikki ei-välttämätön liiketoimintaa piti keskeyttää väliaikaisesti ja maahan julistettiin ulkonaliikkumiskielto. Tilanne kesti kuukausia, mutta pikkuhiljaa rajoitusten lievennettyä liikkeitä pääsi avaamaan. Sinnikäs Minna ei pandemiasta lannistunut, ja heti kun oli mahdollista, hän avasi liikkeensä. Tällä hetkellä Minnalla on kaksi Glow Beauty -liikettä, Bolichesissa ja Paseolla. Jatkossa hänen tarkoituksenaan on laajentaa liiketoimintaa.

– Täältä on tosi vaikea löytää kivaa liiketilaa. Olen koko ajan etsimässä kolmatta, mutta sitä ei löydy. Nyt kun on kaksi hyvää tilaa, niin olen voinut kasvattaa palveluvalikoimaa ja miettiä konseptia. Olen aina tykännyt kehittää toimintaa ja tehdä asiat kunnolla.

– Mutta kyllä minä myös nautin siitä, kun menen työpäivän päätteeksi kotiin ja poikien ensimmäinen kommentti on, että ”äiti mitä ruokaa tänään?” Kun pojilla on lomaa koulusta, niin lähdemme yhdessä aina reissuun, jossa sitten voi keskittyä olemaan perheen kanssa. Tämä on tärkeää,  jotta tasapaino työn ja perheen välillä säilyy. 

Suomalaisena Espanjassa

Minna on perheineen viihtynyt erinomaisesti Espanjassa, ja he aikovat jatkaa elämäänsä Fuengirolassa. Perheen pojat aloittivat espanjankielisessä päiväkodissa ja esikoulussa. Koulua he käyvät nyt Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa.

– Olen onnellinen täällä. Minun perheeni on onnellinen, ja meidän elämämme on täällä. Lapsille tämä on koti, eiväthän he muusta tiedä. Totta kai heillä on ikävää mammaa ja enoja, jotka asuvat Suomessa. Jos pojilta kysytään, niin Suomessa on paremmat irtokarkit, siellä on enemmän laktoosittomia tuotteita ja siellä voi juoda hanavettä.

Minnan viihtyy töiden jälkeen perheensä kanssa kotona.

Vaikka Minna on asunut yli kymmenen vuotta Espanjassa, kokee hän olevansa yhä vahvasti suomalainen. Perhe käykin kesällä ja joulun aikaan Suomessa ja suomalaisuus näkyy monin tavoin perheen Espanjan kodissa. Minna rakastaa suomalaista designia, ja kotona kokataan ihan suomalaista kotiruokaa.

 – Vaikka elämämme on täällä, niin se ei tarkoita, että pitäisi unohtaa, mitä on olla suomalainen. Se on kaksi eri asiaa. Voin kunnioittaa tätä tapaa olla, oppia kieltä, mutta ei se minua espanjalaiseksi tee. Minä olen suomalainen, minun mies on suomalainen ja lapset on suomalaisia. Minulla on Kalevala-koruja ja nukun Finlaysonin lakanoissa, ja jouluna syödään joulukinkkua ja joululaatikoita. Ei pidä unohtaa, mistä on lähtenyt.

Minna kertoo, kuinka Espanjassa asuminen on muuttanut suhtautumistaan Suomeen ja kuinka hän on alkanut arvostamaan eri tavoin suomalaisia asioita. Samalla tietynlainen Espanjan hohdokkuus on vähentynyt.

–  Nyt kun menen Suomeen, niin hohdokasta on lumi ja pakkanen, räntä ja loska. Se on erilaista. Kesällä yötön yö on aivan mahtavaa ja ihmeellistä. Täällä silmä on tottunut Välimereen, rantakatuun, hiekkaan ja palmuun. Asiat jotka on aluksi hohdakkaita, niihin suhtautuminen muuttuu, kun arki astuu kuvioon. 

Espanjassa eläminen on helpompaa ja onnellisempaa

Minnalta kysytään usein syytä siihen, miksi hän asuu juuri Espanjassa.

– Suurin syy miksi asumme täällä on elämän helppous. Onhan täällä paljon byrokratiaa, asiat eivät ole niin digitalisoituja kuin Suomessa ja asioiden hoito ei ole niin helppoa. Onhan tämä kumminkin vieras ympäristö, koulu maksaa ja lapset eivät voi liikkua täällä yhtälailla vapaasti kuin Suomessa. Mutta silti olen onnellisempi täällä. Täällä elämä on enemmän tässä ja nyt.

Minna kokee kuinka Fuengirolassa asuessa hän saa olla vapaammin oma itsensä. Hänen mielestä täällä ei ole niin ympäristön asettamia paineita, kuten Suomessa on.

– Täällä ei ole samalla lailla painetta siitä, että pitää olla omakotitalo, mökki, wolkkari, koira ja 1,8 lasta, vaan elämä on enemmän sellaista go with the flow. Työ on mulle tärkeää, mutta elämä sen työn ulkopuolella on enemmän hetkessä elämistä. 

– Olen työssä tosi tarkka, mutta ihmisenä olen oikeesti aika boheemihippi. Vaikka rakastan mun lapsia, niin minusta ei tule koskaan pullantuoksuista kotiäitiä. Kaikki kunnia heille, mutta se ei ole se, mitä minä haluan. Haluan kasvattaa yritystäni, olla hyvä pomo ja työnantaja. Ja silti voin samalla olla se boheemi Minna. Täällä sallitaan enemmän erilaisuus omassa elämänpolussa.

Glow Beautyn henkilökuntaa vuodelta 2023.

Minnan mielestä elämä Aurinkorannikolla on erityisesti lasten kanssa helpompaa ja rennompaa. 

– Suomessa ei viitsi mennä terassille siiderille jos lapset on mukana. Mutta täällä me voidaan ihan hyvin mennä illalla syömään ravintolaan ja lapset voi tulla mukaan, ja voidaan juoda viiniä eikä siinä ole yhtään mitään. Enkä tarkoita elämän rentoudella alkoholikulttuuria, vaan ylipäänsä lapset saa täällä enemmän näkyä ja kuulua. Täällä iloitaan juhlista, ferioista ja sunnuntaikävelyistä paseolla ja siitä, kun käydään perheen kesken syömässä lauantai-iltana.

Minna kokee myös, että Aurinkorannikolla ihmiset keskittyvät enemmän positiivisiin asioihin kuin Suomessa. Hän myös arvostaa Fuengirolan moninaisuutta ja monikulttuurisuutta.

– Tämä on pieni kaupunki ja täällä on ihmisiä pohjoisesta, etelästä, idästä ja lännestä, isoista ja pienistä kaupungeista. Ja puhun nyt pelkästään suomalaisista. Siihen vielä kaikki muunmaalaiset päälle, niin täällä on todella laaja skaala ihmisiä, mikä on rikkaus. Yhdistävänä tekijänä on minusta se, että kaikki ihmiset on täällä jotenkin onnellisempia, iloisempia ja huolettomampia, kuten minäkin.

Lue edelliset Espanja.Comin kuukauden henkilö -artikkelit:
Espanja.Comin kuukauden henkilö joulukuu 2023: Paula Pasanen
Espanja.Comin kuukauden henkilö marraskuu 2023: Susana Nevado
Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton

Teksti Espanja.Com
Kuvat Minna Landen
toimitus@espanja.com

Espanja.Com kertoo kerran kuukaudessa Espanjassa asuvan suomalaisen henkilön, pariskunnan tai perheen tarinan. Seuraava kuukauden henkilö -tarina julkaistaan lokakuussa.

Teksti Espanja.Com

Jaa:

Kaksi näkemisen arvoista näyttelyä Alicantessa ilmaiseksi

Santa Bárbaran ja San Fernandon linnoitukset – Alicanten ylpeys ja mieliharmi