Eläminen ja lomailu

Nauti Málagan välimerellisestä ilmapiiristä

Julkaistu: 02.06.2024

Málaga on merenrantakaupunki, ja merellisyys on vahvasti läsnä tämän monimuotoisen kaupungin päivittäisessä elämässä. Satama on kaupungin vilkas keskus, jonne rantautuu suuria loistoristeilijöitä ja josta kulkee lauttoja esimerkiksi Baleaareille ja Melillaan sekä lyhytristeilyitä lähialueelle. Satamassa on myös paljon liikkeitä sekä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi nauttia kauniista maisemista.

Málagan satama tarjoaa merellisyyttä sekä ostosmahdollisuuksia ja monenlaisia ravintoloita.
Málagan satamasta kulkee autolauttoja esimerkiksi Melillaan ja Baleaareille.

Málagan hienostopiirit rakensivat aikoinaan kesäasuntonsa Málagan sataman viereen, meren ja vuorten rinteiden väliselle maakaistaleelle. Nykyään tällä alueella on 1800-luvun lopun ja 1900-luvun arkkitehtuuria, ensiluokkaisia kauppoja ja ravintoloita sekä useita muita maamerkkejä.

Málagan satamaan ja rannan ja vuorten väliseen alueeseen kannattaa tutustua kävellen. Kävelyn voi aloittaa esimerkiksi kauniisti katetun satamaa reunustavan Muellen Uno -kävelykadun päästä Plaza de la Marina -aukion vierestä. Espanja.Com käveli satama–Malagueta-reitin läpi toukokuun viimeisinä päivinä. Reitin pituus Muelle Unolta Paseo Maritimon kautta takaisin Málagan satamaan on noin 5 kilometriä.

Muellen Uno -kävelykadun Plaza de la Marina -aukion viereinen pää.

Muelle Uno -kävelykatu ja Palmeral de las Sorpresas –ulkoilmataidealue

Muelle Uno -kävelykatu jakautuu kahteen satamalaituriin, joissa on laituripaikkoja eri kokoisille aluksille. Kävelykadun varrella on myös erilaisia liikkeitä ja ravintoloita, joissa voi nauttia niin malagalaisesta kuin kansainvälisten keittiöiden ruoka-annoksista. Kävelykadun yhteydessä on lisäksi Palmeral de las Sorpresas –ulkoilmataidealue, jossa on palmukujan välissä kulkeva tie sekä taidetta.

El Palmeraliin on luotu keidasmainen vaikutelma istuttamalla palmuja.
Palmukujan välissä kulkee tie.

Muelle Unosta on tullut olennainen osa Málagan kulttuurielämää. Tapahtumakalenterissa on muun muassa konsertteja, taidetta, toimintaa lapsille, ulkoilmaelokuvia, teatteria ja käsityömarkkinoita.

Ulkoilmataidealue.

Centro Pompidou -taidekeskus

Yksi Muelle Unon tärkeimmistä nähtävyyksistä on vuonna 2018 avattu Centro Pompidou -taidekeskus, joka erottuu hyvin persoonallisen arkkitehtuurinsa ansiosta. Se on suuri värillinen kristallikuutio (El Cubo) ja ensimmäinen laatuaan Ranskan ulkopuolella.

Centro Pompidou -taidekeskus.

Pompidou-keskuksessa on runsaasti innovatiivisia ja vähemmän tunnettuja kokoelmia, jotka yhdistävät taidetta ja tiedettä.

La Farola -majakka

Kun Pompidou-keskukselta kävellään eteenpäin Muelle Unoa, tulee vastaan La Farola -majakka. Se valmistui vuonna 1816 ja on yksi harvoista ”naispuolisista” majakoista Espanjassa.

La Farola -majakka.

La Farola on yksi Málagan ikonisimmista rakennuksista, ja se on jo pitkään ollut osa kaupungin siluettia. La Farola sijaitsee samannimisellä kävelykadulla Malaguetan alueella Málagan sataman ja Paseo Marítimo Ciudad de Melillan välissä.

Real Club Mediterráneo -purjehdusseura

Kun La Farola -katua jatketaan eteenpäin, saavutaan Real Club Mediterráneolle, joka on Espanjan vanhin purjehdusseura. Se on ollut toiminnassa vuodesta 1873 lähtien ja siellä harjoitellaan muun muassa soutua, purjehdusta, uintia, triathlonia, tennistä ja melontaa olympiatasolla.

Real Club Mediterráneo on Espanjan vanhin purjehdusseura.

Real Club Mediterráneon tiloissa on erilaisia harjoituskenttiä, kuntosali, uima-allas sekä ravintola.

Sairaala Noble (Hospital Noble)

Paseo de la Farola -kadun päässä olevaa liikenneympyrää vastapäätä sijaitsee Hospital Noble. Se on rakennettu 1800-luvulla neogoottilaiseen tyyliin. Leicesterin pormestarin, tohtori William Noblen perhe lahjoitti sen kolerapotilaiden hoitoa varten.

Hospital Noble on rakennettu 1800-luvulla neogoottilaiseen tyyliin.

Nykyään se on kaupungin käytössä ja siellä on kunnallisia virastoja.

La Malaguetan härkätaisteluareena (Plaza de Toros de la Malagueta)

Paseo de la Redingille käännyttäessä, vastaan tulee La Malaguetan härkätaisteluareena, joka rakennettiin vuonna 1874. Sen suunnitteli arkkitehti Joaquín Rucoba.

Plaza de Toros de la Malagueta -härkätaisteluareenan yhteydessä on kulttuurikeskus Centro Cultural de Malagueta.

Vuonna 1981 Andalusian aluehallinto julisti La Malaguetan härkätaisteluareenan kulttuurikohteeksi. Tällä hetkellä areena on edelleen symbolinen paikka Málagassa ja yksi kaupungin tärkeimmistä turistinähtävyyksistä. Se on Málagan maakuntaneuvoston omaisuutta. Härkätaisteluareenan yhteydessä on kulttuurikeskus Centro Cultural de Malagueta.

Avenida Pries y Paseo de Reding

Avenida Pries ja Paseo de Reding ovat kauniita suurten puiden reunustamia bulevardeja. Puut istutettiin vuonna 1900 Saksan konsulin toimesta kiitoksena Málagan kaupungin avusta saksalaisen Gnesenau-fregattin uppoamisen aikana.

Avenida Pries- ja Paseo de Reding- bulevardeja reunustavat suuret puut.

Bulevardeja reunustaa historialliset arvorakennukset, jotka ovat suojeltuja. Alueella on myös rivi- ja omakotitaloja, jotka ovat kuuluisien arkkitehtien suunnittelemia. Ne korvasivat vähitellen alueen teollisuusrakennukset tehden siitä viihtyisän asuinalueen.

Artikkelin kirjoitushetkellä (30.5.2024) bulevardeilla oli menneillään mittavat kunnostustyöt.

Palacio de la Tinta

Palacio de la Tinta sijaitsee Paseo de Redingin varrella ja sen suunnitteli rkkitehti Julio O’Brien vuonna 1908. Se on sekoitus vuosisadan vaihteen pariisilaista tyyliä ja Málagan modernismia. Se oli alun perin Andalusian rautateiden pääkonttori (Compañía de Ferrocarriles Andaluces).

Tällä hetkellä rakennukseen tehdään perusteellisia korjaustöitä ja siihen avautuu vuonna 2026 viiden tähden hotelli.

Englantilainen hautausmaa (Cementerio Inglés)

Jatkettaessa Paseo de Redingiä eteenpäin vastaan tulee Englantilainen hautausmaa, joka perustettiin vuonna 1831 brittiläisen konsulin William Markin vaatimuksesta, ja se on vanhin lajiaan koko Manner-Espanjassa. Sinne on haudattu muun muassa kirjailijat Jorge Guillén ja Gerald Brenan, suomalainen kirjailija Aarne Haapakoski ja ekonomisti Marjorie Grice-Hutchinson.

Cementerio Inglés -hautausmaalle on haudattu suomalainen kirjailija Aarne Haapakoski.

Palacio Miramar – Gran hotel

Palacio Miramar – Gran hotel sijaitsee Paseo de Redingin ja Paseo Maritimon välissä. Kuningas Alfonso XIII:n vuonna 1926 hotelliksi avaama rakennus on arkkitehti Fernando Guerrero Strachanin mestariteos. Sisällissodan aikana se toimi sairaalana ja sen jälkeen 20 vuotta oikeustalona, jonka jälkeen se palasi hotelliksi. Nykyään se on viiden tähden hotelli ja merkittävä kulttuurikeskus.

Palacio Miramar – Gran hotel on todella näyttävä rakennus.
Hotellilla on upea puutarha-alue.

Paluumatka satamaan kannattaa kävellä rannan vieressä pitkin Paseo Maritimoa, joka kulkee ohi kauniiden hiekkarantojen ja chiringuitojen. Tie kulkee myös kuuluisan Malagueta-rannan ohi.

Paseo Maritimo kulkee aivan uimarantojen vieressä.
Malagueta-rannan paljon valokuvattu kyltti.

Katso lisää matkaideoita Málagaan:
Koe vanhan ajan tunnelmaa Málagan Huelinissa
Málagan kuuluisa maamerkki La Farola -majakka avataan yleisölle
Tutustu Málagaan kulkemalla seitsemällä kuuluisalla kadulla
Tutustu Málagaan 24 tunnissa
Málaga kuuluu nyt maailman parhaiden ruokamatkakohteiden viiden kärkeen
Aurinkoenergialla toimivat katamaraanit purjehtivat Málagan lahdella
Málagan satamasta risteilylle
Matka Pablo Picasson ihmeelliseen maailmaan Málagan Museo Picassossa

Lähteet
visita.malaga.eu
muelleuno.com
visita.malaga.eu
centrepompidou-malaga.eu
plazadetoroslamalagueta.com

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Costa del Sol on suosituin merenrantakohde hotelliyöpymisille koko Espanjassa

Lennolla Málagasta Helsinkiin – lentoliikenne Espanjaan jatkuu vilkkaana