Esa Ennelin Barcelonassa

Sant Jordi – Barcelonan rakkauden ja kirjojen päivä

Julkaistu: 07.04.2024

Barcelonassa kevään saapuminen merkitsee Sant Jordin päivän, suomeksi Pyhän Yrjön päivän, odotusta. Tämä perinteikäs juhlapäivä, joka tunnetaan myös rakkauden sekä kirjojen päivänä, on yksi kaupungin värikkäimmistä ja rakastetuimmista tapahtumista.

Erittäin suosittu Mondly on kieltenoppimissovellus, jonka avulla kielen oppiminen on hauskaa, nopeaa ja helppoa. Superhauskat ja tehokkaat kielikurssit, joita maailmanluokan kielitieteilijät ovat suunnitelleet sinua varten.

Joka vuosi, 23. huhtikuuta, barcelonalaiset ja muualta kaupunkiin saapuvat vierailijat kokoontuvat sankoin joukoin kaduille juhlimaan rakkautta, kirjallisuutta sekä kulttuuria.

Tausta: Legenda Sant Jordista

Sant Jordin päivä perustuu legendaan Katalonian suojelupyhimyksestä Pyhästä Yrjöstä. Yksi tunnetuimmista tarinoista kertoo ritari Yrjön pelastusretkestä.

Kun prinsessa Cleodolinda oli vaarassa joutua kotikaupunkiansa uhanneen lohikäärmeen uhriksi, Sant Jordi kuuli prinsessan avunhuudot. Rohkea ritari Yrjö  päätti heti lähteä pelastamaan häntä.

Ritarin urhoollisuus ja uskonvoima auttoivat häntä taistelussa lohikäärmettä vastaan. Lopulta pitkän kamppailun jälkeen Yrjö onnistui tappamaan lohikäärmeen ja pelastamaan sekä prinsessan että kaupungin.

Legenda kertoo myös siitä miten paikkaan mihin lohikäärme kaatui, nousi ruusuja, mikä selittää perinteen koristella kaupunki ruusuilla Sant Jordin päivänä.

Kuva Esa Ennelin.

Kirjojen, kulttuurin, romantiikan ja ruusujen juhla

Sant Jordin päivä on Barcelonassa ainutlaatuinen juhla, joka yhdistää kaksi tärkeää elementtiä: ruusut ja kirjat. Päivän kunniaksi kaupungin kadut täyttyvät kirjojen myyntikojuista ja ruusujen myyjistä.

Kuva Esa Ennelin.

Sant Jordi on myös kulttuurin ja romantiikan juhla. Kaduilla voi bongata kirjailijoita sekä kuuluisia henkilöitä, jotka signeeraavat kirjojaan ja keskustelevat lukijoiden kanssa. Lisäksi monissa kaupungin kulttuurilaitoksissa ja kirjastoissa järjestetään tapahtumia, kuten kirjallisia keskusteluja sekä luentoja.

Kuva Esa Ennelin.

Osallistun joka vuosi myös itse editoimieni kirjojen myymiseen useissa eri kohteissa. Hauskinta on myydä kirjoja katukojuissa ja jutella kirjailijoiden kanssa.

Perinteiset symbolit ja tavat

Perinteisesti miehet antavat naisille ruusun, kun taas naiset antavat miehille kirjan. Tämä perinne juontaa juurensa vuosisatojen takaa, ja se on edelleen voimissaan tänä päivänä. Kaduilla näkee myös paljon lapsia, jotka keräävät ruusuja ja kirjoja vanhempiensa kanssa.

Sant Jordin päivänä miehet antavat naisille ruusun, kun taas naiset antavat miehille kirjan. Kuva Unsplashed.

Sant Jordin päivä Barcelonan ulkopuolella

Vaikka Sant Jordin päivä on erityisen suosittu Barcelonassa, sitä vietetään myös muualla Kataloniassa ja Espanjassa. Monissa kaupungeissa järjestetään samankaltaisia tapahtumia, joissa ihmiset kokoontuvat juhlimaan rakkautta ja kirjallisuutta.

Sant Jordin päivä on yksi Barcelonan iloisimmista ja värikkäimmistä juhlista, joka yhdistää perinteen, kulttuurin ja romantiikan ainutlaatuisella tavalla. Se tuo ihmiset yhteen kaduille jakamaan rakkautta, kirjoja ja ruusuja. Jos sinulla on mahdollisuus kokea tämä ainutlaatuinen juhla Barcelonassa, et varmasti tule pettymään sen tunnelmaan ja viehätykseen.

Lue lisää Barcelonasta:
Vinkit Barcelonan yöelämään kaupungin vilkkailla kaduilla ja kuumilla klubeilla
Seitsemän upeaa kuvauspaikkaa Barcelonassa
Antoni Gaudín Sagrada Família -kirkon rakennusprojekti on jatkunut yli 100 vuotta
Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa

Pääkuva iStock
Teksti Esa Ennelin
esa@espanja.com
toimitus@espanja.com

Esa Ennelin toimii Barcelonasta käsin sekä järjestötyön että kulttuuriprojektien edistämistehtävissä. Järjestötöiden lisäksi hän on erikoistunut mm. katuvalokuvaamiseen, ja sukeltanut viimeisten 15 vuoden aikana todella syvälle Barcelonan sykkeeseen. Hän haluaa johdattaa lukijat valokuvien ja juttujen välityksellä Barcelonan kaupungin uskomattomaan historiaan ja kulttuuriin.

Esalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen esa@espanja.com.

Jaa:

Mikä ihmeen taloyhteisö?

Málagan kuuluisa maamerkki La Farola -majakka avataan yleisölle