Elche (valencian kielellä Elx) on Alicanten maakunnan toiseksi väkirikkain kaupunki, joka tunnetaan etenkin palmuistaan. Kaupungissa on Euroopan suurin palmulehto ja peräti kolme Unescon maailmanperintökohdetta. Palmujen lisäksi Elchessä on muutakin mielenkiintoista nähtävää. Kenkäfanienkaan ei tarvitse etsiä unelmakohdettaan kauempaa.
Helikestä Elcheksi
Ensimmäiset asukkaat saapuivat nykyisen Elchen lähelle La Alcudiaan neoliittisella kaudella, eli viidennellä vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Iberiläisten asuttaessa aluetta viidennellä vuosisadalla eaa., kaupunki tunnettiin nimellä Helike. Roomalaiset perustivat samalle paikalle Colonia Iulia Illici Augusta -nimisen siirtokunnan. Se vaurastui vilkkaan kauppasatamansa Portus Ilicitanuksen (nykyinen Santa Pola) ansiosta.
Muslimiaikana kaupunki siirrettiin nykyiselle paikalleen. Arabit istuttivat laajoja palmulehtoja ja rakensivat monimutkaisen kastelukanavajärjestelmän maanviljelyn tueksi. Näiltä ajoilta juontavat juurensa Elchen kuuluisat palmulehdot.
Tänä päivänä Elche on 230 000 asukkaan vilkas yliopistokaupunki. Pääelinkeinoina ovat maatalous, etenkin sitrushedelmien ja granaattiomenien viljely sekä jalkinetuotanto. Turismin merkitys on Elchelle vähäisempi kuin naapurikaupungeille Alicantelle, Torreviejalle ja Orihuelalle.
Vaikka Elche mielletään sisämaakaupungiksi, sen pinta-ala ulottuu rannikolle. Ranta-aluetta on 9 kilometriä ja siihen kuuluu muun muassa viehättävä La Marinan kylä. Tiesitkö, että myös Alicanten lentoasemana tunnettu Miguel Hernandezin kenttä sijaitsee Elchessä?
Elchen palmulehdot
Elchessä ja sen lähiympäristössä lasketaan olevan yhteensä 200 000 palmua. Elchen palmulehto on koko Euroopan suurin ja maailman pohjoisin. Se pääsi Unescon maailmanperintölistalle vuonna 2000.
Palmut ovat pääosin taatelipalmuja, joilla oli merkittävä sija arabien ruokakulttuurissa. Palmulehdot estivät myös maaperän eroosiota, vähensivät veden haihtumista ja lisäsivät maataloustuotantoa kuivalla ja kuumalla alueella. Puut istutettiin ruudukkokuvioiksi suorakulman muotoon, joita kutsutaan nimellä huerto.
Museo del Palmeral -museo ja Huerto San Plácidon palmupuisto
Mukava tapa aloittaa Elchen vierailu on tutustua palmujen historiaan ja palmunviljelyyn pienessä, mutta sympaattisessa El Palmeral -museossa. Museo sijaitsee Huerto de San Plácidon palmupuistossa.
Katolilaiseen pääsiäisperinteeseen ja juhlakulkueisiin kuuluvat valkoiset kuivatut palmulehvät ja niistä tehdyt taidokkaat koristeet. Iso osa näistä lehvistä ja koristeista tehdään käsityönä Elchessä, josta niitä myös viedään ympäri katolisen maailman. Museon yhteydessä olevassa työpajassa voi seurata palmulehväkoristeiden tekoa. Museo myös kouluttaa tähän vaativaan käsityöperinteeseen.
Museo on auki tiistaista perjantaihin kello 10–14 ja 15–18 sekä viikonloppuisin kello 10–14. Sisäänpääsy maksaa yhden euron. Lue lisää museon omilta sivuilta.
Huerto del Curan kasvitieteellinen palmupuisto
Palmumuseon läheisyydessä sijaitsee Huerto del Curan palmupuisto. Se on ehdottomasti käymisen arvoinen 6,50 euron sisäänpääsymaksusta huolimatta. Puisto on hyvin hoidettu ja eri kasvilajit on nimetty kylteillä. Alueella on lampia, kaktuspuistoja ja vesilintuja, kuten valkoisia riikinkukkoja.
180-vuotias 7-haarainen Imperial-palmu on Huerto del Curan vetonaula.
Parque Municipal -palmupuisto
Aivan Altamiran palatsin takana sijaitsee Parque Municipal eli kaupunginpuisto. Se on mukava koko perheen ajanviettopaikka, jonne on ilmainen pääsy.
Misteri d’Elx on Unescon aineetonta perintöä
Elchen mysteerinäytelmä pääsi Unescon aineettomalle maailmanperintölistalle 2001. Se on keskiajalta peräisin oleva liturginen draama, joka esittää Neitsyt Marian kuoleman ja taivaaseenastumisen. Kaksinäytöksistä näytelmää esitetään vuosittain 14. ja 15. elokuuta Santa Marían basilikassa.
Puçolin koulun projekti on myös päässyt Unescon listalle
Puçolin yhden opettajan maalaiskoulussa 5 km päässä Elchen kaupungista aloitettiin ainutlaatuinen pedagoginen projekti 1968. Sen tarkoituksena oli sisällyttää nuorten koululaisten opetussuunnitelmaan paikallista kulttuuriperintöä ja häviämässä olevia perinteitä. Suuri tunnustus hankkeelle ja sille uhratulle työlle saatiin 2009, kun Unesco merkitsi projektin aineettoman kulttuuriperinnön rekisteriin.
Projektin tuloksena syntyi koulun yhteyteen museo (Museo Escolar Puçol), joka esittelee näitä vanhoja perinteisiä työmenetelmiä, asuntoja ja elcheläistä elämäntapaa. Museoon on myös rakennettu katu, jonka varrella on kaupungissa eri vuosikymmeninä toimineita liikkeitä, kuten lehtikioski, hajuvesiliike, kangaskauppa ja baari.
Dama de Elche
Elchen tunnetuin nainen on epäilemättä Dama de Elche, eli Elchen rouva, joka on iberialaisen muinaistaiteen tärkeimpiä teoksia. Kyseessä on 300- tai 400-luvulta eaa. peräisin oleva tiara- ja huntupäistä naista esittävä kalkkikiviveistos. Veistoksen löysi sattumalta maatyöläinen La Alcudian alueelta 1897.
Veistoksen on päätelty olleen uurnapatsas. Sen sisus on ontto ja sisältä on löytynyt ihmisen luista peräisin olevia fosforin ja kalsiumin jäännöksiä. Sen sijaan ei varmuudella tiedetä, ketä patsas esittää. Yleisimmin patsaan uskotaan esittävän ylhäistä syntyperää olevaa naista.
Mittaamattoman arvokas veistos myytiin pian löytämisensä jälkeen halvalla (nykyrahassa 30 eurolla) Ranskaan Louvren taidemuseoon, josta se palautettiin taidevaihdon yhteydessä takaisin Espanjaan 1941. Alkuperäinen Dama de Elche komeilee Madridin Prado-museossa. Kopiota voi käydä ihailemassa Elchen arkeologisessa MAHE-museossa.
Santa María de Elchen basilika
Santa Marían basilika seisoo muinaisen muslimimoskeijan paikalla. Paikalla on ollut useita kirkkoja vuosisatojen saatossa. Nykyinen kirkko valmistui 1700-luvun lopulla, ja se on tyypillinen katolinen ristikirkko. Kirkon keskellä on suuri keskilaivue ja molemmilla puolilla neljä kappelia. Kupoli on peitetty sinisillä laatoilla.
Basilika on auki maanantaista sunnuntaihin kello 7.30–12.30 ja 17.30–21.00. Sisäänpääsy on ilmainen. Torniin on erillinen kahden euron pääsymaksu ja eri aukioloajat. Lue lisää täältä.
Altamiran palatsi
Altamiran palatsi on tiettävästi 1100–1200-luvulta. Se rakennettiin alun perin puolustuslinnaksi kaupungin muurin kupeeseen. 1400-luvulla siitä muokattiin linna Gutierre de Cárdenas -aatelissuvulle. Suuri osa nykyisestä rakennuksesta on 1500-luvulta. Palatsi on osa Elchen arkeologia- ja historiamuseota.
MAHE – Arkeologia- ja historiamuseo
MAHE-museo koostuu kahdesta osastosta. Modernissa rakennuksessa sijaitseva arkeologinen osasto kuvaa alueen historiaa neoliittiselta kaudelta myöhäiseen antiikin aikaan asti. Viereisessä Altamiran palatsirakennuksessa sijaitsevalla historiaosastolla keskitytään kaupungin elämän tärkeimpiin historiallisiin jaksoihin.
Palatsi on tällä hetkellä remontissa, jonka arvellaan kestävän vuoden 2024 loppuun, joten sinne ei valitettavasti pääse vierailemaan. Museo on auki maanantaista perjantaihin kello 8–21 sekä viikonloppuisin kello 9–12. Sisäänpääsy on ilmainen niin pitkään, kun Altamiran palatsia remontoidaan. Lue lisää museon omilta sivuilta.
Kenkiä, kenkiä ja enemmän kenkiä
Elchen jalkinetuotanto juontaa juurensa jo 1800-luvulta, kun kaupungissa alettiin valmistamaan espadrillos-kenkiä kankaasta ja juuttiköydestä. Nykyään 40 % kaikista Espanjassa valmistetuista jalkineista tehdään Elchessä. Tärkeimpiä vientimaita ovat Ranska, Saksa, Yhdysvallat ja Kanada.
Elchessä valmistettuja kenkämerkkejä ovat muiden ohella Hispanitas, Salvador Artesano, Gioseppo, Zara, Yuccs ja Carmenita. Kenkäfanien kannattaa käydä Euroopan suurimmassa kenkäoutletissa. Valtava Salvador Artesanon myymälä sijaitsee teollisuusalueella hieman keskustan ulkopuolella. Se on avoinna maanantaista lauantaihin klo 10–14 ja 16–20. Arkisin voit myös vierailla myymälän yhteydessä olevassa kenkätehtaassa.
Helpotusta janoisille ja nälkäisille
Elchessä ravintoloita löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle. Yksi mukava kohde on keskustassa sijaitseva Mesón El Granaíno, joka tarjoaa laadukkaita ja innovatiivisia tapasannoksia.
Vakavamieliset kulinaristit suuntaavat kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan La Finca -ravintolaan, jolla on yksi himoittu Michelin-tähti. Viehättävässä vanhassa maalaistalomiljöössä voi kokea huikean ruokailuelämyksen.
Miten Elcheen pääsee?
40 kilometrin pituinen matka Torreviejasta Elcheen taittuu helpoiten omalla tai vuokra-autolla. Jos autoa ei ole käytössä, Elcheen pääsee myös vaihtamalla bussia Orihuelassa tai Alicantessa kautta, mutta nämä reitit ovat aikaa vieviä.
Calpeen pääsee esimerkiksi Torreviejasta helposti omalla tai vuokra-autolla. Matkaa kertyy noin 120 kilometriä, ja reitti löytyy täältä. Jos autoa ei ole käytettävissä, niin Alicantesta pääsee Calpeen myös bussilla. Julkisilla kulkuneuvoilla kulkiessa kaupunkiin kannattaa jäädä yöksi, koska matkaan menee useita tunteja.
Lue lisää Costa Blancan alueesta:
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella
Lähteet
wikipedia.org
visitelche.com
informacion.es
Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com
Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.