Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Modernistinen ja viinintuoksuinen Novelda

Julkaistu: 04.12.2024

Noveldan pikkukaupunki on tunnettu viehättävistä modernistisista rakennuksistaan, viineistä ja luonnonkivestä. Kaupungin vetonaula on Espanjan ehkä kuuluisimman arkkitehdin Antonio Gaudín inspiroima Santa Maria Magdalenan pyhättö.

Novelda sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Torreviejasta. Sinne pääsee helpoiten omalla tai vuokra-autolla. Tämä on mukava päiväretkikohde arkkitehtuurin ja viinin ystäville.

Sahrami, marmori ja viinirypäleet talouden vetojuhtana

Alueen taloutta ovat jo vuosisatojen ajan pitäneet pyörimässä kolme merkittävää sektoria: viinirypäleet, marmori ja mausteet.

Foinikialaisten uskotaan tuoneen viiniköynnökset ensimmäistä kertaa Alicanten seudulle 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiset vakiinnuttivat viininviljelyn ja alkoivat valmistaa viinejä myös vientiin. Vinalopón alueen viinit olivat hyvin kysyttyjä 1700-luvulla Euroopassa. Novelda oli alueen tärkein viinintuottajakaupunki.

Teollisen toiminnan kulmakivi on marmorin ja luonnonkiven valmistus ja jalostus. 1800- ja 1900-luvulla Madridissa käytettiin paljon Noveldan kiveä, jota pystyttiin ensimmäistä kertaa kuljettamaan edulliseen hintaan rautatieverkoston laajennuttua.

Maisemalle tyypillisiä kivilouhinta-alueita näkee joka puolella.

Mausteiden, erityisesti sahramin pakkaus ja markkinointi on myös perinteinen toimiala. Tuntuu erikoiselta, että Noveldassa ei ole koskaan kasvatettu sahramia, vaan sitä on ainoastaan pakattu, varastoitu ja jaeltu. Noveldalaiset kauppiaat matkustelivat laajalti Intiaan, Japaniin ja Pohjois- sekä Etelä-Amerikkaan tämän punaiseksi kullaksi kutsutun mausteen perässä. Sahramia viljellään myös Espanjassa erityisesti La Manchan alueella.

Modernismin kaupunki

Noveldan teollinen menestys loi kaupunkiin varakkaan ja sivistyneen porvariston, josta tuli kaupungin modernistisen taiteen suojelijoita. Vuodesta 2007 lähtien Novelda on ollut osana Euroopan modernistista reittiä (Art nouveau European Route).

Siellä täällä näkee viehättäviä modernistia seinämaalauksia.
Hauskasti taiteiltuja talojen seiniä.

Modernismille on ominaista hulluttelu, runsaat kaarevat ja aaltoilevat muodot sekä kukka- ja kasviaiheet. Suuntaus oli tyypillinen arkkitehtuurissa, kuvanveistossa, maalaustaiteessa, grafiikassa, kirjallisuudessa ja musiikissa.

Santuario Santa María Magdalena Gaudín jäljillä

Noveldan tunnetuin nähtävyys on La Molan kukkulalla sijaitseva Santa María Magdalenan pyhättö. Jo ulkonäöstä on helppo päätellä, että rakennuksen innoittajana oli Katalonian modernismi ja etenkin arkkitehti Antonio Gaudí. Rakennuksen suunnitteli Kataloniassa opiskellut insinööri José Sala.

Rakennustyöt alkoivat 1918 ja ne saatiin päätökseen 1946. Pääjulkisivussa on kaksi 25 metriä korkeaa sivutornia, joiden päällä on kiviristi. Koristeaiheet ovat peräisin barokkityyleistä sekä luonnosta itsestään.

Materiaaleissa on yhdistelty Vinalopó-joen kiviä, monivärisiä kaakeleita, punertavaa tiiltä ja muurauskiveä. Pyhättö on suosittu häiden ja kastajaisten pitopaikkana. Se on auki joka päivä klo 10–14 ja 17–20. Sisäänpääsy on maksuton.

Arkkitehdin inspiraation lähteestä ei ole epäilystä.

Aivan pyhätön vieressä sijaitsevat vanhan islamilaista alkuperää olevan Castillo de la Molan linnoituksen rauniot. Linnoitukselle on vapaa pääsy.

Linnoituksesta ei ole paljoa jäljellä lukuun ottamatta muutamia kunnostettuja muureja ja torni.

Casa Museo Modernista

Vuodelta 1903 peräisin oleva talomuseo on käymisen arvoinen. Sisältä löytyy runsaasti modernismin elementtejä kaikessa ylellisyydessään, kuten veistettyä puuta, stukkoja, kattomaalauksia ja seinämaalauksia. Museossa on myös edustava kokoelma modernismin aikakauden graafista taidetta (messinkilaatikoita, julisteita, postikortteja, kaupallisia mainoksia jne.).

Museon sisällä kuvaaminen on kielletty, mutta voit tutustua sisätiloihin museon omilla sivuilla. Casa museo modernista sijaitsee osoitteessa Calle Mayor 24 ja se on auki tiistaista lauantaihin. Kierroksia järjestetään klo 11, 12 ja 13. Sisäänpääsy maksaa kolme euroa.

Museo sijaitsee kauniissa rakennuksessa aivan kaupungin keskustassa.

Casa Sicilia 1707 -viinitalo

Alun perin Casa Sicilian perusti Romanan markiisi vuonna 1707 Heretat de Cesilia -nimisenä. Tila sijaitsee yhä samassa paikassa hieman keskustan ulkopuolella. Arias-perhe osti tilan 1984. Perinteen, modernin teknologian ja ammattilaistiimin avulla he ovat tehneet Cesilia-viineistä tunnettuja.

Alueen päärypälelajikkeet ovat Aledo ja Ideal. Tiesitkö, että juuri Aledo-lajiketta Vinalopòn alueelta syödään Espanjassa pääosin uudenvuodenaattona keskiyöllä ja toivotetaan tuleva vuosi tervetulleeksi? Rypäleitä syödään huimat kolme miljoonaa kiloa!

Crianza-punaviinin pullotus menossa.

Tilalla järjestetään opastettuja kierroksia. Vierailuun kuuluu maistelu. Sen yhteyteen voi tilata tapas-lautasen tai ruokailun tilan omassa ravintolassa. Lue lisää Casa Sicilian omilta sivuilta.

Casa Siciliassa voit valita joko tapas-maistelun tai menun.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
La Manga ja Cabo de Palos – kahden meren välissä
Mazarrónin lahti – kaivoshistoriaa, vaikuttavia hiekkakivipatsaita ja upeita maisemia
Elche on palmujen ja kenkien kaupunki
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähteet
es.wikipedia.org1
es.wikipedia.org2

Kuvat ja teksti Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.


Jaa:

Ulkomaalaiset asunnonostajat Espanjassa: Mistä he ovat kotoisin ja mitä alueita he suosivat?

Talviuutiskirje 01/2024