Terveys- ja hyvinvointi

Espanjan ihana aurinko – nauti siitä kohtuudella

Julkaistu: 05.07.2024

Espanjaan matkustetaan usein etenkin aurinkoisen sään ja lämpimän ilmaston vuoksi. Auringosta on paljon iloa ja hyötyä, mutta varsinkin kesällä UV-säteily on Espanjassa todella voimakasta. Siksi auringolta täytyy muistaa suojautua.

Lue miten voit nauttia auringosta kohtuudella, välttää sen vaarat sekä viettää mukavan loman Espanjan auringon alla.

Aurinko nousee Tamadaban vuoristossa Gran Canarialla

Auringon hyödyt

Auringonvalo toimii tärkeänä osana ihmiskehon D-vitamiinituotantoa. Tarvitsemme auringosta, ravinnosta ja vitamiinilisästä saatua D-vitamiinia muun muassa vastustuskyvyn ylläpitämiseen, kalsiumin imeytymiseen ja luuston hyvinvointiin. Suomalaiset saavat edelleen keskimäärin liian vähän D-vitamiinia, vaikka tietoisuus sen tarpeesta onkin lisääntynyt.

Useimmat kokevat tuntoaistimuksen auringon lämmöstä iholla miellyttävänä. Lämpö rentouttaa ja valo virkistää. Auringonvalon tiedetäänkin vahvistavan serotoniinin ja melatoniinin tuotantoa. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, jota tarvitaan hyvän mielialan, vireystilan ja keskittymiskyvyn ylläpitämiseen. Melatoniini taas auttaa ylläpitämään vuorokausirytmiä ja helpottaa nukahtamista.

Agaeten merivesialtailla nautitaan lämpimästä päivästä.

Ultraviolettisäteilyn beta-endorfiinihormoni saa auringonvalon tuntumaan nautinnolliselta myös fyysisesti ja saattaa siten aiheuttaa jopa riippuvuutta. Lämmön ja mielihyvähormonien vaikutus voi auttaa kivunhoidossa, esimerkiksi monet reumasairauksista kärsivät suomalaiset voivat paremmin aurinkoisessa Espanjassa. Auringon valoa käytetään hoitokeinona moniin ihosairauksiin kuten psoriaasiin. Myös atooppisen ihon ja erilaisten ihottumien hoidossa valosta on usein apua.

Älä altistu liialliselle UV-säteilylle

UV-indeksi kuvaa auringon säteilyn voimakkuutta. Indeksin vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea sijainti maapallolla, mutta myös vuorokauden- ja vuodenaika. Suomessa UV-indeksi on kesällä ylimmillään 4–6, kun taas Espanjassa vastaavat luvut ovat 9–10. Moni suomalainen polttaakin helposti ihonsa etelän auringossa, jonka jälkeen lomasuunnitelmat saattavat muuttua ainakin muutaman päivän ajalle.

Gran Canarialle tullaan nauttimaan auringosta ja Anfirannan tuolit täyttyvät keskipäivään mennessä.

Liiallinen auringon UV-säteilylle altistuminen on kiistatta haitallista. Ihosyöpien riski kasvaa, ihoon ilmaantuu pigmenttiläiskiä ja iho vanhenee ennenaikaisesti. Silmätkään eivät säästy, vaan UV-säteily edesauttaa harmaakaihin kehittymistä. Liian pitkään suorassa auringossa oleskelusta voi saada myös auringonpistoksen.

Paras keino välttää liiallista UV-säteilylle altistumista on rajoittaa auringossa oleskelun kestoa. Tämä on tärkeää erityisesti päivän kuumimpaan aikaan, joka ajoittuu Espanjassa sijainnista ja vuodenajasta riippuen noin kello 12–17, jolloin kannattaa pysytellä varjossa. Auringolta tulisi suojautua aina kun UV-indeksi on 3 tai enemmän eli Espanjassa suurimman osan vuodesta.

Varjo antaa suojaa paahteelta.

Aurinkolasit, peittävät vaatteet ja aurinkovoide suojaavat sekä ihon että silmät UV-säteilyltä. Aurinkovoiteen on tärkeää olla suojakertoimeltaan riittävän korkeaa, ja voidetta tulee lisätä päivän mittaan. Palamisen välttäminen on tärkeää ja ja lapsille palaminen on erityisen haitallista. Myöskään uidessa ei ole UV:lta turvassa, sillä sen säteet läpäisevät veden.

Vedessäkin tarvitaan auringonsuojaa.

Mikäli iho palaa, kannattaa palanutta ihoaluetta suihkuttaa viileällä vedellä tai hautoa sitä kylmällä, puhtaasta pyyhkeestä tehdyllä kääreellä vähintään 20 minuutin ajan. Auringossa rasittuneelle iholle tarkoitetut after sun -voiteet kosteuttavat tehokkaasti ja sisältävät auringossa rasittunutta ihoa rauhoittavia aineita. Ne riittävät palauttamaan lievästi punoittavan ihon kuntoon.

Vaikeammin palanut iho vaatii hoitavamman tuotteen. Hydrokortisonivoidetta voi käyttää muutaman kerran päivässä kunnes iho on palautunut terveeksi. Lisäksi jos iho on kosketusarka tai kipeä, suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet auttavat. Palanut iho tulee peittää heti vaatteilla, kun sen huomaa punoittavan tai aristavan. Pidä se UV-säteiltä piilossa niin kauan, kunnes se on kokonaan parantunut. Kärähtänyt iho palaa tavallista herkemmin uudestaan.

Suojaudu auringonpistokselta

Auringonpistoksen voi saada kuumalla säällä auringon päästessä paistamaan suojaamattomaan päähän liian kauan. Sen oireita ovat päänsärky, ärtymys, pahoinvointi, huimaus ja väsymys. Tila menee ohi kotihoidolla muutamassa tunnissa. Toipumiseen auttavat riittävä nesteytys ja varjossa tai viileässä lepääminen.

Auringonpistosta voi ehkäistä käyttämällä suojaavaa päähinettä ja rajoittamalla auringossa vietettyä aikaa. Kannattaa myös muistaa, että kuuman ja aurinkoisen sään aikana ei ole suositeltavaa harrastaa ulkoliikuntaa, sillä se saattaa johtaa lämpöhalvaukseen ja elimistön kuivumiseen.

Varjo, hattu ja aurinkovoide suojaavat rannalla.

Vältä ihosyöpä

Ihosyöpien kehittymisen kannalta on olennaista niin sanottu kumulatiivinen annos, eli se, kuinka paljon ihminen on saanut yhteensä UV-säteilyä elämänsä aikana. Tästä syystä ihosyöpiä esiintyy eniten iäkkäillä ja ulkotyötä tekevillä.

Ihosyövistä yleisin on tyvisolusyöpä, joka tyypillisesti esiintyy niillä kehon alueilla, jotka altistuvat auringolle eniten, kuten kasvoissa tai kämmenselässä. Tyvisolusyövän tavallisin muoto ilmenee usein pienenä, vaaleanpunaisena kyhmynä ihossa, jonka päällä näkyy laajentuneita verisuonia. Hoitamattomana kyhmy muuttuu haavaumaksi, joka ei parane.

Okasolusyövän esiaste eli aurinkokeratoosi on hilseilevä läikkä ihossa. Yleisin aurinkokeratoosin hoitomuoto on nestetypellä jäädyttäminen. Joskus aurinkokeratoosi voi parantua itsestään, mutta hoitamattomana se voi kehittyä okasolusyöväksi. Alkava okasolusyöpä näyttää usein ruvelta, jonka alla on haavapinta.

Ihosyövistä pahamaineisin on melanooma, joka on voimakkaimmin yleistyvä syöpä länsimaissa. Henkilöillä, joilla on vaaleat tai punertavat hiukset, ja hyvin vaalea, pisamainen iho, on kaksinkertainen riski sairastua melanoomaan. Myös suuri määrä luomia viittaa kohonneeseen sairastumisriskiin.

Useimmat melanoomat ilmenevät uutena luomena tai ihomuutoksena, mutta noin 20–30 % niistä ilmaantuu jo olemassa olevaan luomeen. Jos luomen koko ylittää 6 mm, sen väri on epätasainen, tai jos luomi on epäsymmetrinen, se kannattaa tarkistuttaa lääkärillä. Kaikki luomiin liittyvät oireet, kuten verenvuoto tai kutina, ovat lääkärikäynnin aihe.

Suurin osa melanoomista todetaan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Melanooma leviää muita ihosyöpiä helpommin, mutta sen ennuste on siitä huolimatta suhteellisen hyvä: yli 90 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Auringosta saa siis monia korvaamattomia hyötyjä, kun siitä osaa nauttia kohtuullisesti ja muistaa liialliselta UV-säteilyltä suojautumisen. Tällä tavoin pystyy nauttimaan lomasta Espanjassa ilman auringon aiheuttamia ikäviä yllätyksiä.

Gran Canarialla nähdään usein upeita auringonlaskuja.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 6.5.2024.

Lue lisää:
Kanarian aloe vera on arvostettu luonnonlääke
Nauti Espanjan kesästä ja rannoista turvallisesti
Mercadonalla vuoden 2024 paras kosteuttava kasvovoide
Fuengirolan Gran Parque de La Loma -puisto avattiin
Ekstra-neitsytoliiviöljy voi auttaa painonpudotuksessa ja alentamaan verensokeria
Espanjalaisia makuja kotiin vietäväksi
Syö herkullisesti, terveellisesti ja 100 % espanjalaisesti

Lähteet
medicalnewstoday.com
kaikkisyovasta.fi
terveystalo.com
ya.fi

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Kesäkuukaudet Barcelonassa: Aurinkoa, Kulttuuria ja Rantaelämää

600 miljoonan euron tekoallasprojektilla lisää vettä Costa del Solille