Poikkeustila Espanjassa on päättynyt, mutta vielä ei voitu palata entiseen elämänmenoon. Kokosimme tähän katsauksen tilanteeseen ja selkeät yleisäännöt siitä, miten toimitaan jokapäiväisessä elämässä. Päätäntävalta on paikallistasolla, joten tarkemmat säännöt vaihtelevat alueittain.
Espanjassa yli kolme kuukautta kestänyt poikkeustila (estado de alarma) päättyi 21. kesäkuuta, mutta edelleen maassa joudutaan elämään epänormaaleissa olosuhteissa, koska koronatartuntoja löydetään yhä testeissä. Tätä nykyistä elämäntyyliä hallitus nimittää ’uudeksi normaaliksi’. Se kestää siihen saakka, kunnes koronaviruksen aiheuttama kollektiivinen terveysuhka aikanaan poistuu – joko itsestään tai mahdollisesti kehitettävän rokotteen voimalla.
Neljäs vaihe
Espanjan parlamentti hyväksyi 25. kesäkuuta hallituksen asetusesityksen poikkeustilan jälkeiseksi ajaksi eli Covid19-kriisin neljännessä vaiheessa, jossa nyt olemme. Opposition vaatimuksesta asetuksen sisältö säädetään lähiaikoina vielä parlamentissa varsinaisena lakina, mistä syystä siihen voi tulla vielä joitain muutoksia parlamenttiryhmien neuvottelujen myötä.
Poikkeustila-asetukset antoivat keväällä kolmen kuukauden ajaksi keskushallitukselle erityisvaltuudet kontrolloida ja rajoittaa hyvinkin tiukasti kansalaisoikeuksia ja yritysten toimintaa. Nyt kansalaisoikeudet on palautettu lähes normaaleiksi, samoin kuin paikallistasolle kuuluva päätösvalta.
Nyt poikkeustilan päättymisen myötä kansalaiset voivat jälleen liikkua ilman rajoituksia koko maan alueella sekä matkustaa ulkomaille, jos se matkustuskohteessa on koronatilanteen kannalta mahdollista. Myös yritykset ja muut yhteisöt voivat toimia normaalisti, mutta tiettyjen erityissääntöjen puitteissa, joista päätetään maakunta- tai kuntatasolla.
Eli täysin normaaliin ei siis ole vielä palattu, koska myös uudessa tilanteessa on virustartuntojen ehkäisemiseen tähtääviä rajoituksia. Tavoitteena on estää toisen virusaallon syntyminen tai ainakin sen rajoittaminen, jotta koko yhteiskuntaa ei tarvitsisi sulkea toistamiseen.
Turvaetäisyys ja hengityssuojat
Ulkosalla ja yleisissä tiloissa hengityssuojan käyttö on pakollista aina silloin, kun ei voida varmistaa 1,5 metrin etäisyyttä toisiin henkilöihin.
Uimarannoilla ei suojia tarvitse käyttää, koska siellä on pidettävä tuo etäisyys muihin ja siksi rantojen kokonaisuuskapasiteettia on rajoitettu.
Julkisissa liikennevälineissä, myös takseissa, hengityssuojan käyttö on aina pakollista. Samoin yksityisautossa, jos kaikki sen matkustajat eivät asu yhdessä. Laivamatkalla voi olla käyttämättä hengityssuojaa omassa hytissä ja myös ulkokannella, jos 1,5 metrin sääntö on noudatettavissa.
Yksinään urheilu on sallittu ulkoilmassa ilman hengityssuojaa, täyttyyhän tässä turvaetäisyysohje. Samaten esimerkiksi samassa taloudessa asuvien luonnossapatikointi.
Hengityssuojan käytössä poikkeuksia ovat henkilöt, jotka eivät voi terveydentilansa vuoksi käyttää suojainta. Tästä kannattaa olla mukana todiste.
Mopoilu
Mikäli mopon tai moottoripyörän päällä matkustaa kaksi henkilöä, on molemmilla oltava joko kokokypärä tai hengityssuojain avokypärän kanssa, mikäli he eivät asu samassa kotitaloudessa.
Käsienpesu
Käsien pesu on tunnetusti tärkeää koronaviruksen torjunnassa. Yritysten ja muiden julkisten asiakas- ja toimipisteiden on varustauduttava sekä asiakkaiden että työntekijöiden käsihygienian kunnollista hoitamista varten.
Etätyö
Viranomaiset suosittelevat yrityksille edelleenkin etätyön järjestämistä, mikäli se suinkin on mahdollista.
Oppilaitokset
Oppilaitosten kohdalla tilanne on toistaiseksi melko avoin. Parlamentin hyväksymässä asetustekstissä sanotaan, että hengityssuojapakkoa ja puolentoista metrin sääntöä on noudatettava myös kouluissa, mutta asiaan palataan tarkemmin ennen syyslukukauden alkua. Käytännössä oppilaitossäännöistä päätettäneen maakunnittain.
Julkiset tilat
Maakuntaviranomaisten tehtävänä on nyt poikkeustilan jälkeen päättää esimerkiksi museoiden, näyttelyjen, kirjastojen, ravintoloiden ja majoitusyritysten sekä joukkotilaisuuksien asiakasmäärärajoitukset ja valvoa niiden noudattamista. Kun niistä päätetään maakuntatasolla, eri puolilla Espanjaa säännöt poikkeavat jatkossa enemmän tai vähemmän toisistaan.
Maahan saapuvat matkustajat
Espanjaan lentokoneella tulevien matkustajien on käytettävä lentoasemilla hengityssuojainta. Ainoastaan matkustajilla on oikeus liikkua lentoaseman sisätiloissa. Poikkeuksena ovat henkilöt, jotka saattavat tai ovat vastassa matkustajaa, joka ei terveydentilansa takia pysty liikkumaan yksin (liikuntarajoitteiset tai alaikäiset, yksin matkustavat lapset).
Neljätoista vuorokauden karanteenipakko päättyi Espanjaan tulijoille 20. kesäkuuta, joten se ei enää ole voimassa. Sen sijaan Espanjaan saapuvien lentomatkustajien on täytettävä lentoyhtiön jakama Passanger Location Card -terveystietolomake, jonka lisäksi häneltä mitataan ruumiinlämpö kameramittarilla ja tarkistetaan silmämääräisesti yleiskunto. Mikäli on epäiltävissä, että matkustajalla on koronavirustartunta, hänet viedään lentokentältä jatkotutkimuksiin.
Andalusian säädöksiä
Costa del Sol on tällä hetkellä suomalaisten suosituin alue ja vetää muutenkin turisteja. Seuraavassa Junta de Andalucían eli Andalusian maakuntahallinnon eri säädöksiä, joita maakuntajohdon mukaan tarkistetaan heinäkuun aikana tarvittaessa.
Kahviloiden ja ravintoloiden terassit voivat olla täynnä 100- ja sisätilat 75-prosenttisesti. Pöytien etäisyys täytyy olla 1,5 metriä. Hotellihuoneet voivat olla kaikki varattuina, mutta yhteistiloissa, kuten uima-allasalueilla, asiakkaita voi olla kerrallaan korkeintaan puolet sallitusta määrästä. Yksityisessä taloyhtiössä uima-allasalue voi olla varattu 75 prosenttisesti maksimista, kunhan alueen käyttö on ennalta organisoitua ja valvottua.
Yleisillä uimarannoilla olevien määrää on rajoitettava niin, että turvaetäisyyksiä voidaan noudattaa. Maakuntahallinto on palkannut erityishenkilökuntaa rantavalvontaan. Säännöt ja toteutustavat voivat poiketa hieman rannikkokaupunkien välillä, joten paikallinen käytäntö kannattaa tarkistaa uimarannalle mentäessä.
Elokuvateatterit, teatterit ja muut sisäkatsomot voivat olla 65-prosenttisesti täynnä. Ulkoilmakonserteissa ja muissa ulkosalla pidettävissä kulttuuritapahtumissa voi olla korkeintaan 1.500 henkilöä ja yleisön on seurattava esityksiä istualtaan puolentoista metrin turvavälein. Tanssiminen ei siis ole toistaiseksi sallittua tapahtumissa, eikä myöskään diskoissa tai baareissa. Härkätaisteluareenoiden katsomot voivat olla korkeintaan puolillaan.
Juhlatilaisuuksissa ja muissa joukkotapaamisissa voi olla sisätiloissa korkeintaan 75 prosenttia maksimikapasiteetista ja enintään 250 henkilöä. Ulkotiloissa maksimimäärä on toistaiseksi 300 henkilöä. Feriat ja muut kyläjuhlat ovat toistaiseksi pannassa kokonaan sillä varauksella, että kussakin kylässä ja kaupungissa voi järjestää pienimuotoisia kylätapahtumia harkinnan ja yleisten koronaturvasäännösten puitteissa.
Aktiivimatkustajaryhmien maksimikoko on nyt 40 henkilöä. Huvikeskukset voivat avata 60 prosentin asiakasmäärällä, mutta sisätiloista ja laitteista voi käytössä olla kerrallaan korkeintaan kolmannes.
Bussi- ja metroliikenteessä kaikki istuinpaikat voivat olla varattuina, mutta seisomapaikoista korkeintaan 75 prosenttia.
Kongressien, esitelmien, seminaarien ja muiden yhteistapaamisten järjestäminen on sallittu, kunhan noudatetaan hygienia- ja etäisyyssääntöjä ja varattuna on korkeintaan kolme neljäsosaa istumapaikoista.
Hautajaisten korkein sallittu osallistujamäärä on ulkoilmassa 60 henkilöä ja sisätiloissa 30 henkilöä. Vainajaa ei tiettävästi lasketa sallittuun kokonaismäärään mukaan.
Lue lisää artikkeleita Poikkeustilannetiedotuksista.
Teksti: Arto Ryynänen
Kuva: Reija Marquez Huttunen