Mitä veroja maksetaan ostettaessa kiinteistö Espanjasta?

Julkaistu: 15.05.2023
AjankohtaistaAsuminen

Asunnon osto on yksi tärkeimmistä hetkistä ja sijoituksista elämän aikana. Ennen uudesta kodista nauttimisesta, täytyy myös Espanjassa huolehtia viranomaisasioista, kuten kiinteistöön liittyvistä verojen maksuista.

Espanjassa kiinteistön ostoon liittyvät verot eroavat Suomen vastaavasta järjestelmästä. Alla olevassa tekstissä kerrotaan mitä veromaksuja tulee huomioida, kun ostaa asunnon Espanjasta.

Mitä veroja tulee maksaa, kun ostaa kiinteistön Espanjasta?

Asunnon ostoon liittyy aina veroja. Osa veroista on yleisiä, ja ne ovat samansuuruisia kaikkialla Espanjassa, paitsi Kanariansaarilla. Toiset verot ovat taas autonomisten alueiden määrittämiä, joten niissä on eroja eri puolilla Espanjaa. Veromaksuissa on myös eroja riippuen siitä, ostaako uudiskohteen vai jo käytössä olleen kiinteistön.

Uudisasuntokohteen veromaksut

Kun ostaa uudiskohteen, täytyy maksaa kahdentyyppisiä veroja. Ne ovat arvolisävero eli VAT ja uudiskohteen varainsiirtovero IAJD. VAT on 10 % kiinteistön arvosta ja IAJD vaihtelee Espanjan eri itsehallintoalueilla 0,5–1,5 % välillä:

Andalusia 1,2 %

Aragonia 1,5 %

Asturia 1,2 %

Baleaarit 1,5 %

Kanariansaaret 1 %

Cantabria 1,5 %

Kastilia ja León 1,5 %

Kastilia-La Mancha 1,5 %

Katalonia 1,5 %

Valencian Community 1,5 %

Extremadura 1,5 %

Galicia 1,5 %

Madrid 0,75 %

Murcia 1,5 %

Navarra 0,5 %

Baskimaa 0,5 %

La Rioja 1 %

Ceuta 0,5 %

Melilla 0,5 %

Uudiskohdetta ostaessa täytyy maksaa kahdentyyppisiä veroja.
Käytössä olleen kiinteistön veromaksut

Käytössä ollutta kiinteistöä ostaessa ei tarvitse suorittaa arvonlisäveroa (VAT) eikä uudiskohteen varainsiirtoveroa (IAJD). Suoritettavaksi jää kuitenkin varainsiirtovero (ITP), joka kuten IAJD, vaihtelee itsehallintoalueittain:

Andalusia (tällä hetkellä alennettuna) 7 %

Aragonia 8 %

Asturia 8 %

Baleaarit 8 %

Kanariansaaret 6.5 %

Cantabria 10 %

Kastilia ja León 8 %

Kastilia-La Mancha 9 %

Katalonia 1,5 %

Valencia 10 %

Extremadura 8 %

Galicia 9 %

Madrid 6 %

Murcia 8 %

Navarra 6 %

Baskimaa 4 %

La Rioja 7 %

Ceuta 6 %

Melilla 6 %

Käytössä ollutta kiinteistöä ostaessa suoritetaan varainsiirtovero (ITP), joka vaihtelee itsehallintoalueittain.
Miten kiinteistön ostoon liittyvät verot maksetaan?

Kiinteistön ostamiseen liittyvien veromaksujen ja muiden kulujen suorittamiseen voi valtuuttaa asianajotoimiston tai asiointitoimiston (gestoría). Silloin rahat tallennetaan pankkitilille, jonka kautta toimisto maksaa kaupan vero- ja muita kuluja.

Toinen vaihtoehto on hoitaa veronmaksuprosessi itse. Arvonlisäveron eli VAT:in summa on aina riippuvainen kiinteistön hinnasta. Jos kiinteistön hinta on esimerkiksi 500 000 €, ostaja maksaa 50 000 € veromaksun Espanjan valtion verohallinnolle.

Varainsiirtovero ITP- tai uuden asunnon varainsiirtovero IAJD, maksetaan suoraan sen autonomisen alueen verohallintoon, josta kiinteistö on ostettu. Eli jos kiinteistö ostetaan esimerkiksi Andalusian itsehallintoalueelta, ITP-vero on tällä hetkellä 7 % ja IAJD-vero 1,2 %.

Maksun voi suorittaa henkilökohtaisesti tai sähköisesti. Jotta sähköinen maksaminen onnistuu, täytyy kiinteistön ostajalla olla sähköinen henkilökortti tai digitaalinen todistus, joka todistaa henkilöllisyyden. Maksukäytännöt voivat kuitenkin erota eri autonomisten alueiden välillä, joten ne kannattaa tarkistaa etukäteen.

Miten verot maksetaan, jos kiinteistön ostoa varten ottaa lainaa?

Kodin osto on yleensä iso taloudellinen panostus, joten lainanotto sitä varten on hyvin tavallista. Jos kiinteistön ostaa lainarahalla, kaikki ostoon liittyvät verot tulee maksaa asianajo- tai asiointitoimiston kautta. Normaalisti lainan myöntävä pankki hoitaa automaattisesti ostoon liittyvien verojen maksut oman lakiosastonsa kautta.

Miten laskea kiinteistön ostoon liittyvät verot?

VAT eli arvonlisävero lasketaan suoraan asunnon ostohinnasta. Jos asunnon ostohinta on 200 000 €, on sen arvonlisävero 20 000 €.

IAJD-veron (uudiskohteen varainsiirtovero) ja ITP- veron (käytössä ollut kiinteistö) laskeminen on hieman monimutkaisempaa. Se kuinka paljon niitä tulee suorittaa, perustuu Espanjan keskusverohallinnon tekemiin laskelmiin ja arviointiin kiinteistön arvosta. Sen saa selville kirjautumalla keskusverohallinnon sähköiseen portaaliin.

Usein kiinteistön myyntihinta on verohallinnon arviota korkeampi. Näissä tilanteissa laki määrää, että sekä ITP- että IAJD-vero tulee laskea korkeammasta summasta. Eli jos kiinteistön myyntihinta on 240 000 €, mutta veroviranomaiset ovat arvottaneet sen 200 000 € arvoiseksi, lasketaan ITP- ja IAJD-verot myyntihinnasta, joka on arviota korkeampi. Mikäli kiinteistön myyntihinta on 200 000 € ja sen verotusarvo on 240 000 € tulee ITP-vero suorittaa heti 240 000 € arvosta jotta välttyy lisäveroilta ja koroilta.

Mikäli olet kiinnostunut asunnon hankkimisesta Espanjan Aurinkorannikolta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin tai West Wind Rentals & Properties välitystoimistoon.
ismo.ivakko@espanja.com p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
elponiente.com
asunnot.espanja.com

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Uudella energiatehokkuusdirektiivillä voi pian olla merkittäviä vaikutuksia Espanjan asuntomarkkinoihin
Málagan kiinteistöjen hintojen nousussa hidastumisen merkkejä
Costa del Solilla asumisen hyvät ja huonot puolet
Viisi parasta rannikkoaluetta ostaa asunto Espanjasta
Espanja on ihanteellinen etätyöskentelypaikka
Paras ilmansuunta asunnolle Espanjassa
Ulkomaalaiset ostivat asuntoja Espanjasta vuonna 2022 enemmän kuin koskaan
Espanjan asuntomarkkinoiden edullisimmat kunnat

Lähde
primeinvest.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Asuntouutiskirje toukokuu 02/23

Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 3