Anne-Mari Lu Gran Canarialla

Aurinkoinen ja idyllinen Puerto de Mogán ihastuttaa kukkarunsaudellaan

Julkaistu: 26.05.2024

Puerto de Mogánin satama-alueella on kävelykatujen ihmispaljoudesta huolimatta rauhallinen tunnelma. Aurinko paahtaa kirkkaansiniseltä taivaalta, ja pinkit bougainvilleat hehkuvat valkoisten talojen seinillä. Rakennuksia yhdistävillä kaarilla kasvaa runsaasti kukkivia köynnöksiä. Satama on täynnä hienoja veneitä, ja kirkasvetisessä satama-altaassa uiskentelee kalaparvia.

Alun perin vanhana kalastajakylänä tunnettu, satumaisen kaunis Puerto de Mogán on yksi Gran Canarian etelärannikon suosituimmista retkikohteista. Muutos vaatimattomasta kylästä hienostuneeksi turistikohteeksi ei kuitenkaan tapahtunut itsestään.

Saaren kenties kuvauksellisimmat kadut löytyvät Puerto de Mogánista.
Satamassa voi katsella kaloja, veneitä ja vilkasta elämää ympärillä.

Historiaa

Alkusysäyksen muutokselle antoi matkailun kehittämisen myötä rakennettu maantie, joka yhdisti kylän muihin etelärannikon kaupunkeihin. Puerto de Mogánin tie turismin maailmankartalle on kuitenkin pitkälti malagalaisen Rafael Nevillen käsialaa.

Mogániin 1960-luvulla muuttanut Rafael Neville oli rakennuttaja, suunnittelija ja visionääri, joka tunnettiin jo tekemästään suunnittelu- ja rakennustyöstä Sardiniassa. Vaikka Gran Canarian turismi oli vasta alkuvaiheessaan, Neville näki Mogánin potentiaalin. Hänen suunnitelmiinsa suhtauduttiin kuitenkin epäillen esimerkiksi siksi, että rakennuskelpoista maa-alaa oli projektin laajuuteen nähden liian vähän eikä rahoituskaan ollut onnistua.

Vaikeuksista huolimatta Rafael Neville onnistui suunnitelmansa toteuttamisessa. Mogánin satama-alue rakennettiin vuosina 1983–1986. Maa-aluetta laajennettiin merelle käyttämällä vuorista louhittua kiveä, ja satama-alueen kauniit rakennukset suunniteltiin sulautumaan perinteiseen rakennustyyliin.

Satamaan tehtiin erilliset alueet huviveneille ja kalastusaluksille. Mogán oli jo 1960-luvulla seurapiirien suosima paikka, jossa tunnetut ja varakkaat lomailivat. Uuden satama-alueen myötä turismi kasvoi entistä voimakkaammin.

Puerto de Mogánin idylli viehättää vuosikymmenestä toiseen.
Kukkaloistossa riittää ihailtavaa.

Mirador de Puerto de Mogán

Kylän alkuperäinen osa, Riesco de Mogán sijaitsee aivan sataman läheisyydessä. Vuorenrinteen sokkeloisen rakennusrykelmän pienet talot ovat kiinni toisissaan, ja niiden järjestys vaikuttaa sattumanvaraiselta. Talot olivat ennen kalastajien koteja, mutta monet niistä toimivat nykyään loma-asuntoina.

Rinteen talot ovat osa alkuperäistä vanhaa kylää.
Mirador-opaskyltit neuvovat tien näköalapaikalle.

Valkoisten talojen välissä kulkee portaikko, jota pitkin päästään nousemaan Mirador de Puerto de Mogánille. Vuonna 2018 uudistettu hieno näköalatasanne on omistettu paikkakunnan kalastajayhteisön tukijalle, Juan Hernández Morenolle, joka oli 1970–90-luvuilla vaikuttanut yrittäjä ja kunnallispoliitikko.

Näköalatasanteelle on noustava 257 porrasta, mutta aina välillä voi pysähtyä katselemaan talojen välistä pilkottavaa maisemaa. Tasanteella on varjostava katos sekä reilusti istumapaikkoja. Silmien alla levittäytyvä kaupunki hahmottuu uudella tavalla tästä näkövinkkelistä. Jyrkkien vuorenseinämien välissä sijaitseva Puerto de Mogán jakautuu alkuperäiseen kylään, satama-alueeseen ja uimarantaan.

Näköalatasanne on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen.
Ylhäältä avautuu hieno näköala Puerto de Mogániin.
Mogánin maisemaa hallitsevat jyrkät vuorenrinteet.

Playa de Puerto de Mogán

Suojaisa, hevosenkengän muotoinen uimaranta sijaitsee aivan satama-alueen vieressä. Matalan rannan vaalea hiekka on tuotu Saharasta. Tämä ranta on aallonmurtajien ansiosta yleensä tyyni, joten se sopii hyvin myös lapsille. Playa de Puerto de Mogánilla on paljon palveluita, ja turistisesongin aikana hengenpelastajat valvovat rantaa.

Satama-alue

Satama-alueen valkoiset matalat talot muodostavat oman, idyllisen, liikenteeltä suljetun kokonaisuuden. Kukkarunsauden keskellä voi vaellella ja ihailla hyvin hoidettuja ihmeköynnöksiä ja hibiscuksia. Kasvit kukkivat ympäri vuoden, mutta kaikkein runsain kukinta ajoittuu kevääseen.

Monet matkanjärjestäjät suosittelevat Puerto de Mogánia erityisesti pariskunnille ja paikka on suosittu häämatkakohde.

Hibiscus kukkii monissa eri väreissä.
Aurinkoa rakastavat bougainvilleat viihtyvät paikassa jossa paistetta saadaan yli 320 päivää vuodessa.

Sataman kaksikerroksisissa taloissa on loma-asuntoja, huoneistohotelleita, ravintoloita, kahviloita ja kauppoja. Puerto de Mogánin ravintolatarjonta on keskimääräistä turistikylää parempi. Isot hotellit sijaitsevat hiukan kauempana rannasta, eivätkä sitten riko alkuperäisen suunnitelman idylliä.

Pieneksi Venetsiaksi kutsuttua Puerto de Mogánia jakavat kapeat kanavat siltoineen ovat osa alkuperäistä Rafael Nevillen suunnitelmaa. Kaupunkia kutsutaankin Kanariansaarten Venetsiaksi.

Pienet kanavat halkovat keskustaa.
Keskustan kävelykadullakin kukkii kauniisti.

Venesatamat tarjoavat käyttäjilleen palveluita ja vierailijoille katseltavaa. Satamasta liikennöivä, turisteja palveleva lasipohjalautta kulkee pitkin etelärannikkoa Puerto Ricon kautta Arguineguiniin.

Puerto de Mogániin pääsee lisäksi useilla bussilinjoilla. Las Palmas-Puerto de Mogán väliä kulkee bussi numero 91 kerran tunnissa. Matka kestää noin 1,5 tuntia. Puerto de Mogánin oma bussiasema sijaitsee keskeisellä paikalla uimarannan ja satamakorttelin takana.

Perjantai on markkinapäivä ja silloin satama täyttyy kojuista ja ihmisistä.

Lue lisää Kanariansaarista:
Playa del Inglés ja turismin vuosikymmenet Gran Canarialla
San Mateo tarjoaa värikkään kattauksen Gran Canarialla tuotettua ruokaa
Mantelin kukintaa ja rotkoretkeilyä Gran Canarian Valsequillossa
Aktiivilomailija nauttii Gran Canarian rannoista kävellen
Gran Canarian Arucas on rommistaan kuuluisa kaupunki saaren pohjoisrannikolla
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä
Maspalomas – ainutlaatuinen dyynimaisema Gran Canarian etelärannikolla

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Lentotaksit Aurinkorannikolle mahdollisesti jo vuoden 2026 loppuun mennessä

Tiedätkö mitä yhteistä on Pyhällä Pascualilla ja Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä?