Anne-Mari Lu Gran Canarialla

Luontoelämyksiä Kanarian katolla

Julkaistu: 09.05.2024

Gran Canarian keskiosan vuoristo tarjoaa upeita luontoelämyksiä niille, jotka haluavat nähdä ja kokea monipuolisempaa ja aidompaa Gran Canariaa. Pico de las Nieves ja Roque Nublo ovat saaren korkeimpia kohtia, mutta ne voi halutessaan päästä näkemään melko helposti, ilman tuntikausien kiipeämistä.

Pico de las Nievesin huipulle vie autotie, ja Roque Nublolle johtaa 1,5 kilometrin pituinen reitti pysäköintipaikalta. Patikoimalla näiden huippujen kautta kulkevia reittejä pääsee kuitenkin lähemmäksi kaunista ja omaleimaista vuoristoluontoa.

Vuoriston rauhaa Pico de las Nievesin välillä.

Vuoriston maamerkki Roque Nublo

Roque Nublo (pilvikivi) on noin 80 metriä korkea, eroosion muovaama kivipaasi, joka seisoo 1800 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella. Vulkaanisesta laavakivestä muodostunut maamerkki kuuluu maailman suurimpien kivenlohkareiden joukkoon, ja sen voi nähdä useilta eri vuoriston näköalapaikoilta.

Roque Nublo näkyy Pico de las Nievesin näköalapaikalta.

Tuhansia vuosia sitten guanchit, eli saaren alkuperäisasukkaat palvoivat Roque Nubloa pyhänä kivenä. Vuonna 1987 kivi julistettiin suojelukohteeksi, ja pian myös sitä ympäröivästä alueesta tuli luonnonsuojelualue.

Gran Canarian symbolina pidettyä Roque Nubloa ympäröivä maisema on vaikuttava. Maiseman mystinen kauneus on inspiroinut monia kanarialaisia kirjailijoita, säveltäjiä ja maalareita. Nestor Alamon säveltämä Sombra del Nublo (Nublon varjo) on nykyisin Gran Canarian kansallislaulu.

Lyhyt reitti huipulle

Tejedan La Goletassa sijaitsevalle Roque Nublolle päästään etelärannikolta GC-60-tietä pitkin, ja matkaa parkkipaikalta huipulle on noin 1,5 kilometriä. Maantiet ovat hyväkuntoisia, mutta melko kapeita ja mutkikkaita. Parkkipaikalla on kioski, josta voi ostaa juotavaa ja syötävää.

Roque Nublolla on saarelaisille suuri tunne- ja symboliarvo.

Kanarianmäntyä kasvavien rinteiden kautta kulkeva reitti huipulle on melko helppo, mutta kivisen maaston takia tukevat kengät ovat tarpeen. Vuoristossa on kesää lukuun ottamatta usein viileää, talvikuukausina lämpöasteita saattaa alimmillaan olla vain muutama. Vierailua suunnitellessa kannattaa lukea sääennuste, ja tarvittaessa varautua lämpimin vaattein.

Kanariankultapurje on tyypillinen mäntymetsän kasvi Gran Canarialla.

Mirador de Pico De Las Nieves

Pico de las Nievesin korkeus on 1949 metriä ja se on saaren toiseksi korkein huippu. Vieressä kohoava Morro de la Agujereda on hivenen korkeampi, mutta sille nouseminen on teknisesti vaikeaa ja sopii vain kokeneille kiipeilijöille. Osa huipusta on aidattua sotilasaluetta.

Pallo vuorenhuipulla on Pico de las Nievesin observatorio sotilastukikohdan alueella.

Pico de las Nievesin (luminen huippu) näköalapaikka on erittäin suosittu nähtävyys Gran Canarialla. Tienvarsi on täynnä autoja ja näköalatasanne on ruuhkainen. Tasanteelta avautuu mahtavat näköalat, ja varsinkin hyvällä säällä sieltä näkee kauas.

Pico de las Nievesiä ympäröi mielenkiintoinen ja kaunis vuoristoluonto polkuverkostoineen. Alueella on useita eri pituisia ja vaativuustasoltaan vaihtelevia reittejä, kuvauksia niistä karttoineen löytyy monilta eri vaellussivuistolta. Talvi- ja kevätkuukaudet ovat parasta patikointiaikaa. Talvella sää on yleensä viileä ja raikas, keväällä luonto kukkii ja etenkin kasveista kiinnostuneelle riittää tutkittavaa.

Etualalla kukkii kanarianmarketta.
Teiden kultalakka kukkii vuoristossa huhtikuusta heinäkuuhun.
aivaanneidonkieli on yksi monista vuoriston endeemisistä kasvilajeista.

Patikoiden Pico de las Nievesille

Llanos de la Pez on tasannealue, jonka parkkipaikalta alkaa seitsemän kilometrin pituinen rengasreitti. Puisilla opastekylteillä merkattu reitti kiertää Pico de las Nievesin ja Degollada de los Hornosin kautta ja palaa Llanos de la Peziin.

Vaativuudeltaan reitti luokitellaan keskitasoiseksi, ja siihen on helppo lisätä ylimääräinen osuus esimerkiksi kävelemällä Roque Nublon suuntaan, mikäli intoa ja voimia riittää. Pico de las Nievesin polut ovat hyväkuntoisia, ja alueella liikkuu paljon kävelijöitä.

Tämä kurkistuskohta ei sovi korkeanpaikankammoisille.
Toisin kuin nimestä voisi päätellä, Pico de las Nievesillä nähdään lunta vain harvoin.

Muutaman kilometrin nousujohteisen osuuden jälkeen päästään Pico de las Nievesin näköalatasanteelle, jolla kannattaa levätä ja nauttia maisemista. Sen jälkeen laskeudutaan vähän matkaa takaisinpäin, kunnes opastekyltit näyttävät Degollada de los Hornosin suuntaan. Polulla kulkijat vähenevät sitä mukaa kun kuljetaan Pico de las Nievesiltä poispäin. Llanos de la Paziin palataan loivasti laskeutuvaa polkua pitkin.

Jotkut ylhäällä kulkevista poluista ovat näin tasaisia.
Lievä usvaisuus ei vielä haittaa näkyvyyttä.

Tähtitaivaat

Gran Canarian vuorenhuiput tarjoavat hienojen maisemien ja vaellusmaastojen lisäksi hyvät mahdollisuudet tähtien tarkkailuun. Ilmastostaan ja maantieteellisestä sijainnistaan johtuen Kanariansaarten tähtitaivaat ovat Euroopan kirkkaimpia.

Pilviä on suhteellisen vähän, ja laki suojelee taivaan pimeyttä. Ley del Cielo (taivaslaki) rajoittaa saarten valosaastetta ja lentoreittejä niin, että tähtitaivaat pysyvät pimeinä ja tähdet erottuvat kirkkaina. Pico de las Nievesistä muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Llanos de Garañon sanotaan olevan yksi saaren parhaista paikoista tähtitaivaan katseluun.

Keväällä vuoristossa kukkii ja se on siksi parasta retkeilyaikaa.

Lue lisää Kanariansaarista:
Playa del Inglés ja turismin vuosikymmenet Gran Canarialla
San Mateo tarjoaa värikkään kattauksen Gran Canarialla tuotettua ruokaa
Mantelin kukintaa ja rotkoretkeilyä Gran Canarian Valsequillossa
Aktiivilomailija nauttii Gran Canarian rannoista kävellen
Gran Canarian Arucas on rommistaan kuuluisa kaupunki saaren pohjoisrannikolla
Vuoristomaisemia ja vahvoja kulttuuriperinteitä pyhiinvaeltajien Terorissa
Värikäs ja vetovoimainen Las Palmas kiehtoo yhä
Vuoriston mäntymetsät – kauneinta Gran Canariaa
Arguineguín – elämää tyynien vesien äärellä

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Melu aiheuttaa epämukavuutta asumisessa Espanjassa

Andalusian aluehallinto näyttää vihreää valoa uima-altaiden täyttämiselle Málagassa ja Costa del Solilla