AsuminenEspanja.Comin kuukauden henkilö

Espanja.Comin kuukauden henkilö helmikuu 2024: Ari-Pekka Niskanen

Julkaistu: 16.02.2024

Gran Canarialla Ari-Pekan luontoharrastuksesta on tullut työ.

Tällä kertaa kuukauden henkilö tulee Gran Canarialta. Ari-Pekka Niskanen on Playa del Inglesissä asuva yrittäjä, joka tutustuttaa suomalaisia turisteja saaren luontoon järjestämällä erilaisia kiertoajeluita pienryhmille. Espanja.Com pääsi mukaan AP Luontopalveluiden Saarikierrokselle.

Kiireinen yrittäjä poimi toimittajan autonsa kyytiin bussipysäkiltä. Pilvisen päivän aikana ajettiin yli 200 kilometrin reitti saaren ympäri, nähtiin upeita maisemia ja kuultiin samalla Ari-Pekan tarinaa.

  • Ari-Pekka Niskanen
  • Asuu Playa del Inglesissä Gran Canarialla
  • Muutti Espanjaan 2007
  • Kotoisin Jyväskylästä

Miksi juuri Gran Canarialle?

Ari-Pekan Gran Canarialle muuton taustalla on tragedia. Hänen vaimonsa Rita vammautui vakavasti pudottuaan rakennustelineeltä vuonna 2001. Vaikka Rita kuntoutui, onnettomuus jätti jälkeensä kovia kipuja. Yllättäen kivut helpottuivat aina Gran Canarialla lomaillessa. Tämän vuoksi pariskunta päätti ensin asua saarella talviaikaan ja myöhemmin lähes ympärivuotisesti. Maailman terveellisimmäksi tiedetty ilmasto toi avun, eikä kovaa kipulääkitystä enää tarvittu.

Ari-Pekka esittelee tähtikarttaa Mirador del Balconilla.

Monien muiden suomalaisten tavoin Niskaset asuvat Playa del Inglesissä. Kaupungin sijainti tasaisella rannikkoalueella sopii lievästä liikuntavammasta kärsivälle Ritalle.

Keski-Suomesta kotoisin

Jyväskylästä kotoisin oleva Ari-Pekka eli lapsuutensa Riihimäellä ja nuoruutensa Saarijärvellä. Perustettuaan oman perheen hän asui pitkään Jyväskylän ja Laukaan seudulla. Nykyinen Suomen koti sijaitsee Ypäjällä, siellä oleskellaan lähinnä kesäisin. Ari-Pekalla ja Ritalla on kaksi aikuista tytärtä.

Insinööristä eräoppaaksi

Koneautomaatioinsinööriksi kouluttautunut Ari-Pekka on ehtinyt tekemään monenlaista työtä. Kokemusta löytyy esimerkiksi logistiikasta ja yritysjohdon konsulttina toimimisesta. Konsulttityötä hän tekee edelleen kesäisin, jolloin luontopalveluille on vähemmän kysyntää.

Viimeisimmän tutkintonsa hän hankki vuonna 2016 valmistuessaan luonto- ja eräoppaaksi. Tämän suomalaisen koulutuksensa hän suoritti osittain etäopintoina Gran Canarialta käsin. AP Luontopalvelut -yritys perustettiin vuonna 2017.

Luontoharrastuksesta työ

Ari-Pekka on ollut luonnon ystävä koko ikänsä. Kaikki luontoon liittyvä, kuten eläimet, kasvit, maisemat ja sääilmiöt ovat lähellä hänen sydäntään. Pienenä koululaisena mielenkiinto kohdistui lintuihin.

Nykyisin luontokuvausta harrastava Ari-Pekka kuvaakin erityisen mielellään lintuja. Hän julkaisee erilaisia luontokuvia ja luontoaiheisia artikkeleita suomenkielisessä Kanarian Sanomat -lehdessä sekä avustaa lehden jakelussa. Ari-Pekalle mieleisiä harrastuksia ovat myös tähtitiede ja myrskybongaus. Näihin molempiin Gran Canaria tarjoaa oivat puitteet.

Gran Canarialla Ari-Pekan luontoharrastuksesta on tullut työ. Luontoyrittäjä ajelee pitkin saaren kapeita ja mutkaisia vuoristoteitä varmoin ottein. Omaan autoon mahtuu kerrallaan viisi matkustajaa, tätä isommille ryhmille tarvitaan vuokra-auto. Asiakkaat voivat valita ohjelmiston kolmesta eri kierroksesta mieleisensä tai tilata täysin heidän tarpeisiinsa räätälöidyn retken.

Gran Canarian länsirannikkoa.

Saarikierros-nimisellä retkellä tutustutaan esimerkiksi Los Azulejosin värikallioihin ja käydään Mirador el Balconin näköalatasanteella. Molemmat sijaitsevat Gran Canarian vuoristoisessa länsiosassa.

Los Azulejos värikalliot ovat syntyneet tuhansia vuosia sitten tulivuorenpurkausten seurauksena.
Kaktusviikunasta eli tunosta tehtyä tuoremehua myydään Los Azulejos-kallioiden luona olevassa kojussa.
Mirador del Balcon -näköalatasanteelta on huikeat näköalat saaren länsirannikon vuoristoon.

AP luontopalveluiden retkillä tarjotaan runsaat ja herkulliset eväät, jotka valmistuvat yrittäjän omassa keittiössä yhteistyönä vaimon kanssa. Saarikierroksella lounashetki vietetään yleensä San Pedron kylässä, vihreiden vuoristomaisemien keskellä.

San Pedron kylää.
Faro de Punta Sardina, majakka Gran Canarian pohjoisrannikolla.
Sardina del Norten kaupunkimaisemaa.

Vinkki muuttajille: opettele kieli

Yrityksen perustamisesta kului muutama vuosi ennen kuin asiakkaita alkoi löytyä. Pian sen jälkeen tulikin pandemia. Luonnossa ja ulkoilmassa viihtyvä Ari-Pekka kertoo 99 päivän ulkonaliikkumiskiellon olleen Kanarian vuosien mieleenpainuvin kokemus. Juttuhetki poliisin kanssa kauppareissun yhteydessä tuntui tuolloin todella mukavalta.

Nyt pandemia on takana, ja asiakkaat ovat löytäneet AP Luontopalvelut. Vaikka Ari-Pekka onkin ollut virallisesti eläkkeellä viime vuodesta alkaen, niin energiaa ja työintoa miehellä riittää. Haastatteluviikolla Luontopalveluiden ohjelmassa on peräti viisi kokopäiväretkeä normaalin kahden sijaan.

Espanjaan muuttoa miettiville Ari-Pekalla on neuvo; opetelkaa kieltä. Hän harmittelee omaa huonoa kielipäätään ja myöntää, että motivaatiota espanjan kielen opiskeluun ei ole löytynyt. Vaikka Playa del Inglesissä saa osan palveluista suomeksi, on arjessa silti tilanteita, joissa kielitaidosta olisi apua. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu ainakin Gibraltarilla vierailu vuonna 2027, jolloin siellä tullaan näkemään täydellinen auringonpimennys.

Vaikka Ari-Pekka viihtyykin Gran Canarian lämmössä, hän haaveilee kokevansa Lapin kaamoksen ja muistelee kokemustaan Kittilässä vuonna 1996. Maaliskuu oli lopuillaan, joten kaamos oli jo ohi. Kolmimetristen lumihankien keskellä, -27 asteen pakkasessa pohjoinen luonto näytti parastaan. Horisontin mittaiset mahtavat revontulet ja Halleyn komeetan näyttäytyminen öisellä tähtitaivaalla tarjosivat hääpäiväänsä juhlimassa olleille Ritalle ja Ari-Pekalle ikimuistoisen elämyksen.

Lue edelliset Espanja.Comin kuukauden henkilö -artikkelit:
Espanja.Comin kuukauden henkilö tammikuu 2024: Minna Landen
Espanja.Comin kuukauden henkilö joulukuu 2023: Paula Pasanen
Espanja.Comin kuukauden henkilö marraskuu 2023: Susana Nevado
Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton

Teksti ja kuvat Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anne-Mari tutustui Gran Canariaan ensimmäisen kerran 10 vuotta sitten lomamatkalla. Arguineguínissa vietetyn ihanan rantaloman jälkeen myös seuraavat lomamatkat suuntautuivat samaan kohteeseen.
Gran Canaria meni vuosien aikana yhä syvemmälle Anne-Marin sydämeen. Hän alkoi harrastaa patikointia ja espanjan kielen opiskelua.
Lopulta hankittiin oma pieni koti valkoisesta rinnetalosta Patalavacasta, josta näkyy sekä meri että vuoret. Anne-Marin tulevaisuuden haaveisiin kuuluvat etätyöt ja yhä pidemmät ajanjaksot Kanarialla.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Maaseutumatkaile Andalusian valkoisissa kylissä

Missä päin Espanjaa asuu eniten sinkkuja?