Alue-esittelytAsuminen

Espanjan 10 kalleinta kaupunkia asua

Julkaistu: 02.02.2024

Kuten monissa muissakin maissa, myös Espanjassa asumisen kulut vaihtelevat sijainnin ja elämäntyylin mukaan. Suuremmissa kaupungeissa, kuten Madridissa ja Barcelonassa, on yleensä korkeammat elinkustannukset, varsinkin mitä tulee asumiseen. Pienemmissä kaupungeissa tai maaseudulla hinnat ovat taas yleensä alhaisemmat.

Kiinteistöportaali Idealista on selvittänyt, mitkä ovat Espanjan kymmenen kalleinta kaupunkia asua. Raportti kertoo myös, minkälaiset ovat asuntojen myynti- ja vuokrahinnat näissä kaupungeissa.

1. San Sebastián

Pohjois-Espanjassa sijaitseva San Sebastián on Espanjan kallein kaupunki asua. Keskimääräiset päivittäiset elinkustannukset ovat 33,4 % korkeammat kuin koko maan keskiarvo.

Yhden henkilön arvioidut kuukausikustannukset ovat noin 2049 euroa. Asumisen, kuljetuksen, ruoan ja vapaa-ajan hinnat ovat San Sebastiánissa merkittävän korkeat. Esimerkiksi kolmen makuuhuoneen asunnon vuokraus keskustan ulkopuolella maksaa noin 1270 euroa kuukaudessa, kun taas samankaltainen asunto keskustassa voi maksaa jopa 6980 euroa kuukaudessa.

Korkeiden elinkustannuksien vastineeksi San Sebastiánin nettokeskipalkka on korkea, noin 1860 euroa kuukaudessa, mikä antaa asukkaille hyvän ostovoiman.

San Sebastiánia ympäröi kaunis luonto. Kuva Unsplash.

Myytävänä olevien asuntojen keskihinta San Sebastiánissa joulukuussa 2023 oli 5365 euroa/m2 ja keskivuokra oli 16,8 euroa/m2.

2. Barcelona

Barcelonassa asuminen on kallista. Keskimääräinen yhden makuuhuoneen asunnon vuokrahinta keskustassa voi olla noin 950 euroa kuukaudessa, kun keskustan ulkopuolella se on noin 700 euroa.

Nelihenkisen perheen arvioidut kuukausikustannukset ovat 3792 euroa ja yksittäisen henkilön 2045 euroa. Barcelonan korkeat elinkustannukset ovat nousseet 42,6 prosenttia viimeisen viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä elinkustannukset ovat 26,8 prosenttia korkeammat kuin koko Espanjan keskiarvo.

Kuljetus, elintarvikkeet ja vapaa-ajan palvelut ovat myös kalliimpia kuin muualla maassa. Korkeista hinnoista huolimatta Barcelona tarjoaa kuitenkin korkeaa elämänlaatua rikkaalla kulttuurillaan, vaikuttavalla arkkitehtuurillaan, kauniilla rannoillaan ja vilkkaalla sosiaalisella elämällä.

Barcelonan arkkitehtuuri on vaikuttavaa. Kuva Unsplash.

Myytävänä olevien asuntojen keskihinta Barcelonassa joulukuussa 2023 oli 4167 euroa/m2 ja keskivuokra on 20,5 euroa/m2.

3. Madrid

Madridin elinkustannuksiin vaikuttavat muun muassa asumis-, kuljetus- ja vapaa-ajan kustannukset. Keskimääräinen yhden makuuhuoneen asunnon vuokrahinta keskustassa on noin 900 euroa kuukaudessa ja keskustan ulkopuolella noin 750 euroa.

Elinkustannukset ovat 16,2 % korkeammat kuin koko maan keskiarvo, mutta vastapainoksi palkat ovat korkeimmat koko Espanjan alueella. Madrid tarjoaa kuitenkin poikkeuksellista elämänlaatua, sillä kaupungissa on laaja kulttuuritarjonta, vilkas yöelämä ja monipuolinen gastronominen tarjonta.

Madrid tarjoaa poikkeuksellista elämänlaatua. Kuva Unspalash.

Madridissa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 4118 euroa/m2 ja keskivuokra 17,9 euroa/m2.

4. Palma de Mallorca

Asumisen, liikenteen ja joidenkin palveluiden hinnat ovat Palma de Mallorcalla kansallista keskiarvoa korkeammat. Se on yksi kalleimmista kaupungeista vuokrata asunto, sillä vuokran keskihinta on 11,1 euroa neliömetriltä kuukaudessa.

Palma de Mallorcalla elinkustannukset ovat 15,7 % korkeammat kuin Espanjan keskiarvo, mutta vastineeksi se tarjoaa erinomaisen elämänlaadun. Kaupungissa on kauniit rannat, miellyttävä ilmasto, rikas kulttuuritarjonta ja erinomaisia ravintoloita.

Luonnon, historiallisen perinnön ja kosmopoliittisen ilmapiirin yhdistelmä tekee Palmasta houkuttelevan paikan asua korkeista elinkustannuksista huolimatta.

Palma de Mallorcalla on kauniita rantoja. Kuva Unsplash.

Myytävänä olevien asuntojen keskihinta Palma de Mallorcalla joulukuussa 2023 oli 3877 euroa/m2 ja keskivuokra 15,4 euroa/m2.

5. Bilbao

Bilbaossa asuminen on 10 % Espanjan keskivertotasoa kalliimpaa. Elinkustannuksiin vaikuttavat muun muassa asumisen, kuljetuksen ja vapaa-ajan palveluiden hinta.

Keskimääräinen yhden makuuhuoneen asunnon vuokrahinta keskustassa on noin 800 tai 900 euroa kuukaudessa, ja myös ruokakauppa- ja ravintolahinnat ovat korkeammat kuin muualla maassa. Palkat ovat kuitenkin pääsääntöisesti suhteessa tähän kulutasoon, mikä tasapainottaa ostovoimaa.

Elämänlaadun kannalta Bilbao tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän perinteitä ja nykyaikaa. Kaupunki tunnetaan upeasta arkkitehtuuristaan, eloisasta kulttuuristaan ja erinomaisesta keittiöstään.

Bilbao on tunnettu upeasta arkkitehtuuristaan. Kuva Unsplash.

Bilbaossa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 3241 euroa/m2 ja keskivuokra 13,6 euroa/m2.

6. Granada

Granada on suhteellisen edullinen verrattuna muihin Espanjan suurempiin kaupunkeihin. Elinkustannukset ovat alhaisemmat kuin Madridissa tai Barcelonassa, ja asumis-, ruoka- ja kuljetuskustannukset ovat yleensä kohtuullisia. Keskimääräinen asumisen hinta on 7,9 prosenttia maan keskiarvoa korkeampi.

Vuokrat voivat vaihdella, mutta ne ovat yleensä alhaisempia kuin muissa suurissa kaupungeissa. Keskimääräinen vuokrahinta voi vaihdella 459–966 euron välillä asunnon sijainnista ja tyypistä riippuen.

Elämänlaadun kannalta Granada tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön rikkaalla historiallaan, vaikuttavalla arkkitehtuurillaan ja arabikulttuurillaan. Kaupunki tunnetaan vilkkaasta tunnelmastaan, tapas-baareistaan sekä Sierra Nevadan ja rannikon läheisyydestä.

Granada tunnetaan vilkkaasta tunnelmastaan sekä Sierra Nevadan ja rannikon läheisyydestä. Kuva Unsplash.

Granadassa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 2019 euroa/m2 ja keskivuokra 9,1 euroa/m2.

7. Valencia

Elinkustannukset Valenciassa ovat keskimäärin alhaisemmat kuin Madridissa ja Barcelonassa, vaikkakin 5 % korkeammat kuin maan keskiarvo ja asumis-, ruoka- ja kuljetuskustannukset ovat yleensä edullisempia. Esimerkiksi asunnon vuokraaminen kaupungin keskustasta voi olla 45 % halvempaa kuin Madridista.

Lisäksi Valencia tarjoaa erinomaisen elämänlaadun: kaupungissa on miellyttävä ilmasto, kauniit rannat, rikas kulttuuritarjonta ja herkullinen ruoka.

Asunnon vuokraaminen Valencian keskustasta voi olla 45 % halvempaa kuin Madridista. Kuva Unsplash.

Valenciassa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 2287 euroa/m2 ja keskivuokra 13,3 euroa/m2.

8. Pamplona

Pamplonan elinkustannuksiin vaikuttavat asuminen, liikenne ja vapaa-aika. Keskimääräinen asumisen hinta on 6,1 % korkeampi kuin maan keskiarvo. Esimerkiksi yhden makuuhuoneen asunnon vuokrahinta keskustassa voi olla noin 600–700 euroa kuukaudessa, kun taas kaupungin laitamilla se voi olla hieman edullisempi.

Elämänlaadun kannalta Pamplona tarjoaa miellyttävän ja rauhallisen ympäristön. Kaupunki on tunnettu festivaaleistaan, rikkaasta historiastaan ja kauniista luonnonympäristöstään. Asukkaat ja vierailijat nauttivat puistoista, puutarhoista ja viheralueista. Lisäksi kaupungissa on laaja kulttuuri- ja gastronomia-tarjonta.

Pamplona on tunnettu festivaaleistaan. Kuva Unsplash.

Pamplonassa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 2668 euroa/m2 ja keskivuokra 10,5 euroa/m2.

9. Santander

Santanderin elinkustannukset ovat 5,7 % korkeammat kuin maan keskiarvo. Tämä tarkoittaa, että keskustan yksiö maksaa keskimäärin 600–700 euroa kuukaudessa, kun taas keskustan ulkopuolella hinta putoaa noin 450–550 euroon.

Elintarvikkeiden osalta keskimääräiset kuukausikulut henkeä kohden ovat noin 200–300 euroa. Santander tarjoaa kuitenkin korkeaa elämänlaatua, sillä kaupungissa on kauniita rantoja, miellyttävä lauhkea ilmasto ja rikas kulttuuritarjonta. Lisäksi sen suhteellisen pieni koko helpottaa liikkumista ja palvelujen saatavuutta. Kaupunki tarjoaa myös erinomaista gastronomiaa, joka on tunnettu tuoreesta kalasta ja merenelävistä.

Santanderin kaupungissa on kauniita rantoja ja miellyttävä lauhkea ilmasto. Kuva Unsplash.

Santanderissa myytävien asuntojen keskihinta joulukuussa 2023 oli 2136 euroa/m2 ja keskivuokra 10,2 euroa/m2.

10. Málaga

Málagassa asuminen on suhteellisen kallista verrattuna muihin Espanjan kaupunkeihin, mutta se tarjoaa korkean elämänlaadun. Elinkustannukset vaihtelevat elämäntyylin mukaan, mutta yleensä asumis-, ruoka- ja vapaa-ajan kulut ovat kohtuullisia.

Málagassa elinkustannukset ovat 5,0 % korkeammat kuin valtakunnallinen keskiarvo. Asuntojen hinnat voivat olla korkeita keskustassa, mutta edullisempia esikaupunkialueella ja lähikaupungeissa. Julkinen liikenne on tehokasta ja edullista, mikä helpottaa kaupungissa liikkumista. Elintarvikkeiden osalta paikalliset markkinat tarjoavat tuoreita tuotteita kohtuulliseen hintaan.

Málaga tarjoaa myös laajan valikoiman kulttuuri- ja vapaa-ajan aktiviteetteja sekä kauniita rantoja ja upeita maisemia.

Málaga tarjoaa upeita maisemia. Kuva Unsplash.

Málagassa myytävien asuntojen keskihinta on 2668 euroa/m2 ja keskivuokra 13,6 euroa/m2.

Lue lisää asumisesta Espanjassa:
Espanjan kiinteistömarkkinoiden trendit vuodelle 2024
Yleisimmät ongelmatilanteet kiinteistön ostossa tai myynnissä Espanjassa
Läpileikkaus Málagan kiinteistömarkkinoihin
Viisi tärkeää kriteeriä asuinalueen valinnassa Espanjassa
Minä kuukausina Espanjassa myydään eniten asuntoja?
Ulkomaalaiset ostavat Espanjasta yhä kalliimpia asuntoja
Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot
Miksi Espanjan kiinteistökaupoille kannattaa hankkia asianajaja?
Kiinnostaako uudisasuntokohteen ostaminen Espanjasta?

Lähde
Idealista.es

Teksti Espanja.Com
Kuvat Unsplash
toimitus@espanja.com

Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta Aurinkorannikon alueelta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin.
ismo.ivakko@espanja.com
Myynti: p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Jaa:

Mitä tehdä Espanjassa – 12 vinkkiä koko vuodelle osa 2

Suomalainen huippubrändi Kiilto saapui Espanjaan