Yleisimmät ongelmatilanteet kiinteistön ostossa tai myynnissä Espanjassa

Julkaistu: 24.11.2023
Asuminen

Kiinteistön ostossa ja myynnissä Espanjassa voi toisinaan olla haasteita. Sekä osto- että myyntitilanteisiin liittyy usein suuria elämänmuutoksia sekä merkittäviä taloudellisia sitoumuksia. Joskus kaupantekotilanteissa saattaa ilmetä myös yllätyksiä, joihin on hyvä varautua etukäteen.

Espanjan johtava kiinteistöportaali Idealista haastatteli kiinteistöjuridiikan asianajajaa Uri Geigleä selvittääkseen, mitkä ovat yleisimpiä konflikteja kiinteistöjen osto- ja myyntitilanteissa Espanjassa.

Geiglen mukaan useimmat juridiset ongelmat liittyvät kiinteistön tilaan, ja siksi asianajajat yleensä selvittävätkin ennen myyntiä kaikki kiinteistöön liittyvät asiat ja taustat asianmukaisella huolellisuudella.

Pääosin juridiset konfliktit ilmenevät juuri selvitysvaiheessa, sillä kiinteistön ostoon liittyvät myös asunnon mukana tulevat oikeudet ja velvoitteet. Kun kiinteistöön liittyviä velvoitteita tutkitaan, ilmenee usein kuluja, joista asiakkaat eivät olleet tietoisia. Kulut ovat aina ikävä yllätys ostajalle.

Geigle kertoo, että kiinteistön osto- ja myyntitilanteissa on useita juridisia näkökulmia, jotka tulee ottaa huomioon. Ostajan tai myyjän täytyy olla oikeustoimikelpoisia. On hyvä tuntea myös sovellettava lainsäädäntö ja säännökset, mukaan lukien alueelliset säännökset, jotka saattavat erota merkittävästi toisistaan.

Muun muassa näistä syistä kiinteistökauppaa hoitamaan kannattaa aina palkata asianajaja. Asianajaja myös auttaa kiinteistökaupassa tarvittavien dokumenttien kasaamisessa.

Asunnon myyjän tulee toimittaa kiinteistöön liittyen vähintään alla olevat dokumentit:
 • Kiinteistön kauppakirja (escritura), joka osoittaa kiinteistön omistajan
 • Kiinteistövero- ja kiinteistörekisteriote
 • Dokumentit, jotka osoittavat, että kaikki kiinteistöön liittyvät verot ovat ajan tasalla (esim. kiinteistövero IBI).
 • Energiatodistus
 • Todistus siitä, että kiinteistö on hyväksytty asuinkäyttöön (LPO)
 • Viimeisimmät sähkö- ja vesilaskut
 • Tositteet yhtiövastikemaksujen ajantasaisuudesta
 • Tositteet kiinteistöön liittyvistä lainoista tai rasitteista.

Geigle lisää, että ulkomaalaisilla on samat oikeudet ja velvollisuudet kiinteistön hankinnassa Espanjasta kuin espanjalaisillakin. Siksi myös ulkomaalaisten asuntokauppoihin liittyvät ongelmatilanteet ovat hyvin samankaltaisia kuin espanjalaisten ostajien.

Ulkomaalaisten kiinteistön ostajien tulee kuitenkin huomioida Espanjassa tietyt asiat:
 • N.I.E.-numeron (Número de Identificación de Extranjero) hankinta. N.I.E. on ulkomaalaisen henkilötunnus Espanjassa. Sitä tarvitaan esimerkiksi asuntoa, autoa tai mopoa ostettaessa, puhelinlinjaa tai pankkitiliä avatessa sekä työsopimusta tai toiminimeä varten.
 • Espanjassa kiinteistön omistus siirtyy vasta virallisena kaupantekopäivänä notaarilla. Siitä huolimatta on hyvin tavallista, että kiinteistön ostoon liittyy esisopimuksia ja takuumaksuja.
 • Mikäli ulkomaalainen ostaja hakee rahoitusta Espanjasta, ostajan tulee tuntea espanjalaisten rahoituslaitosten lainaehdot, jotka voivat erota merkittävästi kotimaan vastaavista. Lainaehdot voivat erota toisistaan myös sen mukaan, onko kyseessä ei-residentti ulkomaalainen, residentti ulkomaalainen vai oikeushenkilö.
 • Olennainen osa kiinteistökauppaa Espanjassa ovat myös siihen liittyvät verovelvoitteet sekä niiden asianmukainen suorittaminen, joita varten on hyvä saada neuvontaa asiantuntijalta.

Lue lisää asumisesta Espanjassa:
Läpileikkaus Málagan kiinteistömarkkinoihin
Viisi tärkeää kriteeriä asuinalueen valinnassa Espanjassa
Lattialämmitys tuo mukavuutta asumiseen myös Espanjassa
Minä kuukausina Espanjassa myydään eniten asuntoja?
Ulkomaalaiset ostavat Espanjasta yhä kalliimpia asuntoja
Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot
Miksi Espanjan kiinteistökaupoille kannattaa hankkia asianajaja?
Kiinnostaako uudisasuntokohteen ostaminen Espanjasta?

Lähde
idealista.es

Teksti ja kuvat ja Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta Aurinkorannikon alueelta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin.
ismo.ivakko@espanja.com
Myynti: p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Jaa:

Fuengirolassa avataan joulumarkkinat

Jouluvalot valaisevat Benalmádenaa