AsuminenRemontointi ja rakentaminen

Lattialämmitys tuo mukavuutta asumiseen myös Espanjassa

Julkaistu: 03.11.2023

Espanjassa ja erityisesti Aurinkorannikolla on helteinen kesä sekä lämmin syksy ja kevät. Talvikuukausina marras-helmikuussa myös Aurinkorannikon lämpötilat voivat kuitenkin laskea ilta- ja yöaikaan lähelle nollaa. Silloin asunnoissakin on huomattavasti koleampaa ja lattia saattaa tuntua jalan alla epämiellyttävän kylmältä. Näinä kuukausina lattialämmitykselle on tarvetta.

Espanjassa toimivat skandinaaviset rakentajat ovat tehneet lattialämmitysasennuksia jo 90-luvulta lähtien. Espanjalaiset rakentajat asentavat hyvin harvoin lattialämmityksiä – ja silloinkin ne ovat lähinnä sähkökäyttöisiä lattialämmityksiä kylpyhuoneisiin. Espanjalaiset asunnonostajat eivät ole perinteisesti nähneet lattialämmitystä tarpeelliseksi, ja niitä asennetaan lähinnä kansainvälisille asiakkaille suunnattuihin uudisasuntokohteisiin.

Espanja.Com on viimeisen kuukauden aikana seurannut Benalmádenalaisessa kattohuoneistossa lattialämmityksen asennusta ja remonttia, jolla asunnon asumisviihtyvyyttä parannetaan entisestään.

Huoneistoon tehtävät remontit

Remontoitava huoneisto sijaitsee senioriasukkaille suunnatussa Sensara-taloyhteisössä Benalmádenassa. 220 m2 huoneistossa on kaksi tilavaa makuuhuonetta, kaksi kylpyhuonetta, olohuone, avokeittiö, sauna, suihkutila ja kodinhoitotila. Tilavia terasseja on kaksi ja pienempiä parvekkeita kolme. Kylpyhuoneisiin oli asennettu lattialämmitys jo asuntojen valmistuessa vuonna 2005.

Asunto vaihtoi omistajaa syyskuussa 2023, ja uusi omistaja päätti vaihtaa uudet lattiat olohuoneeseen sekä keittiöön. Lattiamateriaaliksi valikoitui laadukas 80 x 80 kokoinen laatta.

Makuuhuoneissa on neliön muotoisista palasista koostuvat kokolattiamatot, joihin vaihdetaan nyt uudet palaset uudella kuosilla. Laattalattian vaihdon yhteydessä asennettiin myös sähkökäyttöinen lattialämmitys suureen oleskelutilaan ja keittiöön. Lisäksi vanha keittiö purettiin ja tilalle suunnitellaan avara ja valoisa keittiö uusine kodinkoneineen.

Asuntoon vaihdettiin myös alkuperäisten ilmastointilaitteiden tilalle modernimmat ja energiatehokkaammat laitteet. Ilmastointilaitteen keskusyksikkö sijoitettiin ja kanavoitiin uudelleen, minkä ansiosta asuntoon saatiin huonekohtaisesti tasaisempi lämpötila.

Asunto saa myös uuden valaistuksen, uuden maalipinnan ja kalustuksen sekä sisustuksen.

Sähkökäyttöisen lattialämmityksen asennus

Olohuoneen ja keittiön lattiaan kohdistuva remontti aloitettiin 85 m2 suuruisen olohuoneen, palasista koostuvan kokolattiamaton purkamisella. Kokolattiamatto oli kiinni alla olevassa alkuperäisessä laattalattiassa lattialiimalla, jonka poistaminen vei puoli työpäivää. Seuraavaksi piikattiin irti kokolattiamaton alta paljastanut laattalattia, mikä kesti 5 työpäivää.

Kokolattiamatto oli kiinni alla olevassa alkuperäisessä laattalattiassa lattialiimalla.

Laatan alta tuli esiin betonilattia, jonka päälle asennettiin sähkövastuskaapelit. Lämpökaapelit on asennettu itsekiinnittyvään verkkoon, joka rullattiin lattialle. Verkko peitettiin tasoitemassalla ja sen päälle asetettiin uusi laattalattia.

Betonipohjan päälle asennettiin sähkötoimiset lämpökaapelit.
Verkko peitettiin tasoitemassalla ja sen päälle asetettiin uusi laattalattia.

Lattialämmityksen asennuksen vuoksi huoneiston sähkökeskus jouduttiin uusimaan. Asuntoon aiemmin tehty sähköliittymän teho jäi liian matalaksi, joten liittymätehoa sähkölaitokselta piti nostaa.

Miksi lattialämmitys päätettiin asentaa?

Asunnon uusi omistaja Pauli Hentunen halusi aikaisemman Espanjassa asumisen perusteella saada lattialämmityksen asentamisella lisää mukavuutta asumiseen. Espanjassa rakennukset eivät yleensä ole tiiviitä, ja niissä käy aina pieni veto myös lattiaan. Lämmin lattia on jalan alla miellyttävä ja poistaa kylmän sekä vedon tunteen.

Lattialämmityksellä ei kuitenkaan varsinaisesti lämmitetä asuntoa, vaan lämmitys ja viilennys tapahtuvat ilmalämpöpumpulla.

Valmista lattiaa.

Lattialämmityksen asennus- ja käyttökustannukset Espanjassa

Sähkökäyttöinen lattialämmitys asennettiin noin 85 neliömetrin pinta-alalle. Sen asennuskustannukset termostaatteineen olivat noin 6500 euroa. Hintaan tulee päälle vanhojen lattiamateriaalien purku ja niiden hävittäminen, sekä uuden lattialaatan asentaminen.

Lattialämmityksen käyttökustannukset jäävät arviolta kohtuullisen pieniksi, koska pääsääntöisesti käyttötarve on vain kolmesta neljään kuukautta vuodessa (marras-helmikuu). Näidenkään kuukausien aikana sitä ei tarvitse käyttää koko ajan.

Päärakentaja ja asunnon sähkösuunnittelu (poislukien keittiö): Fluico Instalaciones
Asunnon välitti: kiinteistövälitystoimisto West Wind Rentals and Properties
Remontissa omistajien avustajana toimi: Ismo Ivakko Espanja.Comista

Rakentamisen ja remontoinnin yrityksiä löydät Espanja.Com Palveluhakemistosta.

Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta tai myynnistä Espanjan Aurinkorannikolta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin.
ismo.ivakko@espanja.com
p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Lue lisää Espanjassa asumisesta:
Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 1
Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 2
Benalmádenan huvivenesataman kattoterassihuoneisto kävi läpi muodonmuutoksen osa 3
Miksi Espanjan kiinteistökaupoille kannattaa hankkia asianajaja?
Kiinnostaako uudisasuntokohteen ostaminen Espanjasta?
Villa sijoituskohteena Aurinkorannikolla
Käyttäjän kokemuksia aurinkopaneeleista Espanjassa
Käyttäjän kokemuksia aurinkopaneeleista Espanjassa
Kuinka parantaa lomakodin esteettömyyttä ja samalla nostaa asunnon arvoa?

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Kymmenen espanjalaista tapaa

Málagan parhaat asuinalueet