Espanjan kiinteistömarkkinoiden trendit vuodelle 2024

Julkaistu: 01.12.2023
Asuminen

Espanjan asuntomarkkinavuotta 2023 on leimannut maltillinen asuntojen osto ja myynti sekä hintojen huomattava nousu. Millaisia trendejä on näkyvissä vuodelle 2024?

Espanjan kiinteistömarkkinat ovat edelleen vahvat huolimatta taloudellisesta ja poliittisesta epävarmuudesta sekä korkojen noususta. Vaikka tilastot osoittavat asuntokauppojen määrän laskeneen viime kuukausina vuoden 2022 ennätykseen verrattuna, kysyntä on edelleen erittäin vahvaa eivätkä hinnat juurikaan laske.

Esimerkiksi elokuussa hinnat ylittivät ensimmäistä kertaa historiallisen huipun ennen kiinteistökuplaa vuonna 2008.

Jatkuuko asuntojen myynnin lasku?

Grocasan koulutus- ja mentorointijohtaja Santiago Malagrida pitää todennäköisenä, että Espanjan vuoden 2023 kiinteistöjen myyntitulos on heikompi kuin vuonna 2022. Suuntaus johtunee pitkälti tällä hetkellä vallitsevasta taloudellisesta epävakaudesta ja euriborin noususta, jotka luovat epävarmuutta kiinteistömarkkinoilla. Myös asuntolainojen saamista koskevat vaatimukset ovat tiukentuneet, mikä aiheuttaa lisäpainetta ja vähentää ostajien määrää markkinoilla.

Espanjan CaixaBankissa ennakoidaan osto- ja myyntimäärien normalisoitumista kaudella 2023–2024. Siellä ei nähdä todennäköisenä, että vuosina 2008–2013 koettu voimakas asuntomarkkinoiden romahtaminen toistuisi.

Asuntojen hintojen yleinen lasku

Grocasalla uskotaan, että käytettyjen asuntojen hinnat laskevat, jos taloudellinen ja poliittinen tilanne ei vakiinnu. Taloudellinen ja muut epävarmuustekijät voivat vaikuttaa kysyntään negatiivisesti ja siten laskea käytettyjen asuntojen hintoja.

Uusien asuntojen hintojen puolestaan ennustetaan pysyvän ennallaan. Uudiskohteen rakentaminen on usein suunniteltu pitkälle aikavälille ja se perustuu ennalta sovittuihin sopimuksiin, mikä pitää hinnat vakaampina.

Bankinter puolestaan ennustaa asuntojen hintojen siirtyvän sopeutumisvaiheeseen: -3 % vuonna 2023 ja -2 % vuonna 2024.

Inflaatio, euribor ja allekirjoitettujen asuntolainojen väheneminen

Yksi tämän vuoden merkittävimmistä tapahtumista asuntomarkkinoilla niin Espanjassa kuin muuallakin Euroopassa on ollut huomattava euriborin nousu. Euribor nousi vuoden 2022 lopun 3,018 prosentista 4,073 prosenttiin elokuussa 2023, mikä merkitsee tuntuvaa 0,736 prosentin nousua. Jotkut talousasiantuntijat ennustavat euriborin nousevan jopa 4,10 prosenttiin.

Malagrida kertoo, että asuntolainojen korkojen nousua pidetään kiinteistöalalla uhkana, koska se voi vähentää asuntojen kysyntää ja vaikuttaa negatiivisesti viimeisen vuosineljänneksen tulokseen. Todennäköistä on, että asuntolainan hakijoiden määrä vähenee edelleen tulevina kuukausina. Vastapainoksi on kuitenkin syytä korostaa myös kiinteistöjen arvonnousua.

Kansainväliset sijoittajat jäävät

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus Espanjan asuntoja kohtaan jatkuu edelleen. Espanja on aina ollut houkutteleva kohde, ja tämä näkyy maassa asuvien ja ulkomailla asuvien ulkomaalaisten ostojen kokonaismäärässä, joka on jo 14,9 prosenttia asunnon ostajista. Espanjan kiinteistövälittäjien liiton UCI:n (Unión Créditos Inmobiliarios) mukaan se on kaikkien aikojen toiseksi korkein tulos, jonka ylitti vain vuoden 2022 kolmas neljännes, jolloin luku oli 15,9 %.

Ulkomaalaisten tekemien asuntokauppojen odotetaan tulevaisuudessa lisääntyvän Espanjaan eläkepäiviä viettämään muuttavien sekä etätyötä Espanjasta tekevien myötä.

Vuokrat nousevat

Vuokrahinnat ovat jatkaneet nousuaan toisella vuosineljänneksellä 11,9 euroon neliömetriltä. Nousua on 2,6 % edelliseen kolmeen kuukauteen ja 5,3 % huhti-kesäkuuhun 2022 verrattuna.

Tämän indikaattorin perusteella vuokrien hintojen uskotaan nousevan edelleen loppuvuonna 2023, mihin vaikuttaa vähäinen vuokra-asuntojen tarjonta sekä vuokra-asuntojen kova kysyntä.

Varoitus ilmaston tilasta

Ennätyskuuman kesän jälkeen UCI huomauttaa, että asuintilat on mukautettava nopeasti ympäristöystävällisimmiksi ja kestävää kehitystä tukeviksi.

UCI korostaa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) tulevaa hyväksyntää, mikä tarkoittaa fossiilisilla polttoaineilla toimivan lämmityksen asteittaista poistamista. Se voi avata myös mahdollisuuden vaatia tietyn tason energiatehokkuutta kodeissa, jotka halutaan myydä tai vuokrata.

Muita tulevia trendejä

  • Asuntotarjonnan väheneminen.
  • Uuden asuntolain vaikutukset.
  • Kimppa-asuminen lisääntyy.
  • Coliving- ja cohousing-projektien lisääntyminen.
  • Itsehallintoalueiden edistämät sosiaaliset vuokra-asuntohankkeet julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä.

Lue lisää asumisesta Espanjassa:
Yleisimmät ongelmatilanteet kiinteistön ostossa tai myynnissä Espanjassa
Läpileikkaus Málagan kiinteistömarkkinoihin
Viisi tärkeää kriteeriä asuinalueen valinnassa Espanjassa
Lattialämmitys tuo mukavuutta asumiseen myös Espanjassa
Minä kuukausina Espanjassa myydään eniten asuntoja?
Ulkomaalaiset ostavat Espanjasta yhä kalliimpia asuntoja
Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot
Miksi Espanjan kiinteistökaupoille kannattaa hankkia asianajaja?
Kiinnostaako uudisasuntokohteen ostaminen Espanjasta?

Lähde
idealista.es

Teksti ja kuvat ja Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Mikäli olet kiinnostunut asunnon ostosta Aurinkorannikon alueelta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin.
ismo.ivakko@espanja.com
Myynti: p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Jaa:

Fuengirola toivottaa joulun tervetulleeksi sytyttämällä jouluvalot

Espanjan suurin planetaario rakennetaan Málagan Ikean viereen