Sain elämääni Espanjan mummun, kuten häntä kutsun. Hän oli alun perin vanhemmillani siivoojana, mutta otti minut kuin ottolapsekseen. Pääsin näin heti sisään kulttuuriin.
Pian 30-vuotias Karla Kivimäki on nuori äiti ja yrittäjä, joka on asunut suurimman osan aikuiselämästään Espanjassa. Koti sijaitsee San Pedro de Alcántaran tuntumassa, joka onkin Karlan mielestä Aurinkorannikon parasta aluetta.
- Karla Kivimäki
- Asuu San Pedro de Alcántaran tuntumassa Costa del Solilla
- Muutti Espanjaan 2014
- Lähtöisin Tampereen seudulta
Karla Kivimäki muutti Aurinkorannikolle parikymppisenä vanhempiensa mukana. Paljon matkustelleen nuoren naisen sävelet olivat selkeät: hän tuli Espanjaan jäädäkseen.
-Ajattelin, että ehkä rakastun espanjalaiseen, Karla naurahtaa.
Näin kävikin, ja nykyään Tampereen seudulla kasvaneella Karlalla on espanjalainen mies ja kaksi lasta: 4-vuotias poika Noel ja 6-vuotias tytär Karla. Tytär on nimetty espanjalaiseen tapaan äitinsä mukaan.
Kuva: Karla Kivimäen perheeseen Espanjassa kuuluvat espanjalainen mies sekä 4- ja 6-vuotiaat lapset.
Karla täyttää pian 30 vuotta, ja lähiaikoina täyteen tulee kymmenen vuotta Espanjassa.
-Tuntuu hullulta, että olen ollut jo 10 vuotta täällä! Olen asunut Espanjassa melkein koko aikuisikäni.
Rakas kotikylä San Pedro
Kivimäki on asunut alusta asti Marbellan seudulla, ja nykyään hänen kotinsa sijaitsee San Pedro de Alcántaran lähistöllä. Lapset käyvät koulussa ja mies töissä San Pedrossa, kun taas Kivimäki työskentelee yrittäjänä enimmäkseen kotoaan käsin.
San Pedro de Alcántarasta on muodostunut Kivimäelle rakas kotikylä. Rauhallinen noin 36 000 asukkaan kaupunki on siisti, vehreä ja rauhallinen.
-Tykkään San Pedrosta todella paljon; se on ihana pieni kaupunki. Ylipäätään tykkään Aurinkorannikolla erityisesti tästä meidän alueestamme. Ja mieluiten asun San Pedrosta Esteponan suuntaan, en Marbellaan päin.
Kuva: Karla on yrittäjä, ja hän työskentelee pääasiassaan kotoaan käsin. Kuva Jassu Dammert
Autolla Kivimäki hurauttaa usein myös Fuengirolaan. Tullitietä pitkin matka käy melko joutuisasti, sillä A7-rantatietä hidastavat toistuvat ruuhkat.
Osaksi espanjalaista elämänmenoa
Karla kokee muuttaneensa Espanjaan sopivalla hetkellä: 20-vuotiaana hän oli avoin kaikelle ja täydellisessä tilanteessa integroitumaan uuteen kulttuuriin.
-Minähän en edes tiedä, minkälaista vaikkapa kodin osto tai lapsen saaminen olisi Suomessa. Olen kasvanut aikuiseksi täällä. Jos muuttaisin Espanjaan nyt kolmekymppisenä, se olisi ihan eri asia.
Kuva: Karla Kivimäki on saanut sekä tyttärensä Karlan että poikansa Noelin Espanjassa.
Karla halusi alusta asti elää espanjalaiseen tyyliin, ja hän koki espanjalaisen elämäntavan itselleen sopivaksi.
Karlan arkea Instagramin kautta seuranneet tietävätkin, että hän on sopeutunut harvinaisen hyvin espanjalaiseen elämänmenoon. Hän puhuu sujuvaa espanjaa ja monet lähimmistä ystävistä ovat espanjalaisia.
Sometilillään Karla avaa mielellään erilaisia espanjalaisen elämän erityispiirteitä, kuten sitä, miten esikoislapsen synnyttyä espanjalaiset sukulaiset lähes jonottivat sairaalaan päästäkseen näkemään uusimman tulokkaan. Lasten ristiäisiä on vietetty espanjalaiseen tapaan juhlamenoin flamencomusiikin raikuessa.
Karla kokee olevansa onnekas, sillä hänet on alusta asti otettu lämpimästi osaksi espanjalaista perhe-elämää.
-Sain elämääni Espanjan mummun, kuten häntä kutsun. Hän oli alun perin vanhemmillani siivoojana, mutta otti minut kuin ottolapsekseen. Pääsin näin heti sisään kulttuuriin.
-Sen jälkeen siteet Espanjaan ovat tietenkin vain vahvistuneet mieheni ja perhe-elämän myötä.
Joustavaa yrittäjäelämää
Karla elättää itsensä yrittäjänä. Hän opettaa espanjaa pääasiassa etänä eri puolilla Espanjaa ja maailmaa asuville suomalaisille.
Merkonomikoulutuksen saanut suomalainen päätyi opettajaksi sattumalta. Hänen ensimmäinen työnsä Espanjassa oli hotellialalla, jonka jälkeen hän keskittyi perheen perustamiseen. Sitten opetustyöt löysivät hänet Instagramista.
-Sain pyynnön, että lähtisinkö vetämään suomalaisille nuorille espanjan kielen työpajaa. Kerroin tästä somessakin, ja yllättäen opetuspyyntöjä alkoi tulla enemmänkin. Siitä se lähti liikkeelle.
Nykyään Espanjaa Karlan kanssa -yritys tarjoaa erilaisia espanjan kursseja ryhmille ja yksityisopetuksena. Lisäksi Karlalla on samanniminen podcast, jossa opetetaan espanjaa ja kerrotaan espanjalaisesta kulttuurista. Kalenteri on täynnä töitä ja kysyntää riittää.
-En olisi uskonut, että olen opettajatyyppiä, mutta nautin tästä työstä ja uskon olevani siinä hyvä. Monet oppilaani ovat olleet mukana alusta asti, eli jo neljä vuotta.
Karla pitää yrittäjyyden antamasta vapaudesta, eikä hän koe toiminimiyrittämistä Espanjassa vaikeaksi.
-Toki yrittäjyydessä on aina haasteensa, mutta minua ei enää helpolla palkkatöihin saisi. Tarvitsen tietyn vapauden.
Suuri espanjalaissuomalainen perhe
Karlan perhe on menevä. He viihtyvät ulkona, matkustelevat paljon ja nauttivat esimerkiksi leirintäalue-elämästä Cádizissa sekä vaelluksista eri puolilla Andalusiaa.
Kuva: Vapaa-aikaansa Karla viettää mielellään Andalusian hienoilla vaellusreiteillä.
-Espanjassa lapset ovat tervetulleita ihan mihin tahansa. Ikinä ei tarvitse miettiä, voiko lapsia ottaa mukaan.
Kesäisin lapset ovat perheen mukana myöhäisilläkin illallisilla, sillä ilmasto sanelee elämänrytmin. Ulkona voi viettää parhaiten aikaa vasta illan viiletessä.
-Vaikkapa terassilla voivat olla mukana kaikki mummoista ja vaareista vauvoihin.
Karlan vanhemmat ja miehen puolen perhe ovat tiiviisti mukana nuoren perheen arjessa. Yhteisöllisyys kuuluu paikalliseen elämään, ja perheen käsite kattaa paljon muutakin kuin ydinperheen. Sedät, tädit ja serkut ovat mukana menossa säännöllisesti.
Myös Karlan vanhemmat asuvat yhä pysyvästi Espanjassa, joten he voivat auttaa esimerkiksi lasten hoidossa.
-Olen siinä mielessä onnekas ulkosuomalainen. On iso apu ja etu, että omat vanhemmat ovat lähellä.
Unelmana rauhallinen maalaiskoti
Karla ei haikaile takaisin Suomeen, mutta joskus hän toivoo saavansa Espanjaan siivun Suomen turvallisuutta ja rauhaa.
Suomessa ystävänsä luona vieraillessaan hän seurasi, miten tokaluokkalaisen saattoi lähettää rauhallisin mielin yksin koulutielle. Espanjassa ajatuskin on mahdoton: lapset viedään ja heidät haetaan koulusta joka päivä.
-Vaikka en koe Espanjaa turvattomaksi, tietty turvallisuuden taso täältä puuttuu. Tuona hetkenä se jotenkin konkretisoitui, etteivät minun lapseni voi tehdä noin koskaan.
Aurinkorannikon Karla on nähnyt muuttuvan kymmenessä vuodessa valtavasti. Turistien määrä on talvikuukausina kasvanut räjähdysmäisesti ja samalla ruuhkat lisääntyneet. Lasten kouluun vienti lohkaisee ruuhkien myötä yhä isomman osan päivästä. Lisäksi asumisen hinta on noussut, ja etenkin Marbellan seudulla huumerikollisuudesta puhutaan aiempaa enemmän.
-Kaikki tämä kyllästyttää välillä, ja varsinkin lapsiperheen äitinä huumerikollisuus ahdistaa, vaikka se ei tavan tallaajaan juuri vaikuta.
Toisinaan Karla kaipaa ympärilleen enemmän rauhaa, ja hän viettäisikin Suomessa mielellään aiempia pitempiä aikoja. Perheen mökki on Keuruulla, jonne hän palaakin aina mielellään.
Kuva: Karla perheineen viihtyy myös maaseudun rauhassa, ja haaveena onkin oma espanjalainen maalaismökki.
-Unelmoin lisäksi omasta maalaispaikasta Cádizin seudulla, jonne voisi aina mennä vähän rauhoittumaan, Karla paljastaa.
-Olen kuitenkin onnellinen, että elämme juuri täällä. San Pedro de Alcántarasta olen löytänyt ensimmäistä kertaa paikan, jota voin kutsua kodikseni.
Haluatko sinä tai perheesi osallistua Kuukauden henkilö -artikkelisarjaan? Laita viestiä osoitteeseen toimitus@espanja.com.
Lue edelliset Espanja.Comin kuukauden henkilö -artikkelit:
Espanja.Comin kuukauden henkilöt huhtikuu 2024: Anette ja Mika Saastamoinen
Espanja.Comin kuukauden henkilöt maaliskuu 2024: Katarina ja Jouni Kaasinen
Espanja.Comin kuukauden henkilö helmikuu 2024: Ari-Pekka Niskanen
Espanja.Comin kuukauden henkilö tammikuu 2024: Minna Landen
Espanja.Comin kuukauden henkilö joulukuu 2023: Paula Pasanen
Espanja.Comin kuukauden henkilö marraskuu 2023: Susana Nevado
Espanja.Comin kuukauden henkilöt lokakuu 2023: Niina ja Kim Blomster
Espanja.Comin kuukauden henkilö syyskuu 2023: Minttu Bickerton
Teksti Anna Venejärvi
Kuvat Karla Kivimäki ja Jassu Dammert
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com