Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Euroopan varhaisin viininkorjuu tapahtuu Torreviejassa

Julkaistu: 06.09.2024

Torreviejan La Matan luonnonsuojelualueella on viljelty viiniköynnöksiä jo satojen vuosien ajan. Monet ihmettelevät, voiko näin kuumassa ilmastossa, lähellä merta ja kuivissa olosuhteissa todella kasvattaa rypäleitä viininvalmistusta varten. Kyllä voi, mutta La Matan viinitarhat ovat ainutlaatuisia. Joko olet maistanut La Matan viinejä?

Viininviljelyn historiaa La Matassa

Viininviljelyllä on pitkät perinteet La Matassa. Ensimmäiset köynnökset istutettiin 1700-luvulla, ja viljelijöinä toimivat suolatuotannon työntekijät perheineen. Suolan kanssa ei aherrettu koko vuotta, joten aikaa jäi erilaisten vihannesviljelmien ja viiniköynnösten kanssa puuhasteluun. Vuoden 1769 sadon kerrotaan olleen 18 480 litraa, mikä kuulostaa kovin vaatimattomalta verrattuna nykypäivän tehoviininviljelyyn.

1860-luvulla Euroopan viinitarhoja kohtasi katastrofi, kun lähestulkoon kaikki viiniköynnökset tuhoutuivat Amerikasta tuotujen kasvitaimien mukana tulleeseen viinikirvaan (phylloxera). Torreviejan köynnökset kuuluivat harvojen säilyneiden joukkoon. Tähän auttoi ehkä suolainen ilma, mutta etenkin hiekkainen maaperä.

La Matan köynnöksistä monet ovat todella vanhoja. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Viinikirva vaatii ilmarakoja köynnöstä ympäröivässä maaperässä, jotta se voi kaivaa käytäviä ja päästä käsiksi juuriin. Hiekkaisessa kuivassa maaperässä käytävät sortuivat, joten köynnökset säilyivät. Toisin kävi lähes kaikkialla muualla Euroopassa, jossa köynnökset jouduttiin istuttamaan uudelleen Amerikasta tuoduilla kestävämmillä lajikkeilla.

La Matan viinitarhat nykyään

Tänä päivänä viinitarhoja on jäljellä noin 30 hehtaaria. Aikoinaan viljelyalue on moninkertainen, noin 250 hehtaaria. Tarhat ovat julkisessa omistuksessa, mutta oikeudet viljelyyn ovat periytyneet sukupolvelta toiselle. Viljelijöitä on jäljellä enää muutamia.

Viinitarhoja kutsutaan nimellä Viñedos secanos (kuivat viinitarhat). Sadetta alueella ei juuri tule. Köynnöksiä ei kastella lainkaan, vaan ne saavat kaiken tarvitsemansa veden yön kosteudesta. Leikkuu tapahtuu kaksi kertaa vuodessa: talvella ja maaliskuun lopulla.

Viiniköynnös kesäkuussa. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Rypäleet käytetään joko syötäviksi tai viinituotantoon. Merkittäviä viininvalmistajia on vain kaksi: Sopla Levante ja Casa Balaguer. Muut tuottajat ovat lähinnä perheyrityksiä, jotka tekevät viiniä omiin tarpeisiin.

Casa Balaguer on 100 % luonnonmukaiseen viinintuotantoon sitoutunut yritys, jonka valmistus tapahtuu Villenassa. Sopla Levante on projekti, jonka tavoitteena on elvyttää vanhoja, katoamassa olevia lajikkeita ja tukea perinteistä viininviljelyä. Sopla Levante ei itse tuota viinejään, vaan käyttää sopimustuottajia.

Viinikorjuu alkaa jo heinäkuun lopulla tai elokuun alussa. Elokuun loppuun mennessä kaikki on korjattu. Tämä tarkoittaa, että La Matan viinikorjuu on koko Euroopan varhaisin!

Moscatel-terttu valmiina poimittavaksi. Kuva Martti Lehtimäki.

Vuosi 2024 ollut haastava

Tänä vuonna korjuu alkoi 5. elokuuta. Pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi rypälesato oli todella huono, vain 12 000 kiloa. Vertailun vuoksi vuoden 2023 sato oli 50 000 kiloa. Casa Balaguerin viininkorjuuta johtava Andrés Carull harmitteli heikkoa satoa ja kertoi pitkään jatkuneen kuivuuden olevan vakava uhka koko ekosysteemille.

Casa Balaguer työn touhussa. Kuva Martti Lehtimäki.
Välillä on aikaa jutellakin uteliaan viininharrastajan kanssa. Kuva Martti Lehtimäki.

La Matan viinit

La Matan viinit ovat pääosin sameita, suodattamattomia viinejä, jotka uutetaan perinteisellä tavalla ilman koneita. Viiniin ei lisätä sulfiitteja, ja hiivana käytetään tarhojen omia hiivoja. Rypälelajikkeita on lukuisia, monet niistä ovat todella harvinaisia. Päälajikkeita ovat valkoviinilajikkeet Merseguera ja Moscatel.

Viinit ovat pääosin kuivia valkoviinejä, joita voi nauttia esimerkiksi alkupalojen ja kalan kanssa. Punaviinejä on vain yksi: Sopla Levanten Lomas del Polo, jonka päärypälelajike on Parrell (85 %). Ensimmäisen makean viinin kehittely on vielä kesken.

Mistä La Matan viinejä voi ostaa?

La Matan tuotanto on niin pientä, että viinejä on haasteellista löytää ostettavaksi. Cala Balaguerin ja Sopla Levanten nettikaupoista niitä voi hakea, mutta lähempääkin voi onnistaa. La Matan viinit kuuluvat Torreviejassa sijaitsevan  Qtal Goumet viini- ja gourmetmyymälän valikoimaan. Se löytyy keskustasta osoitteesta C/Joaquín Chapaprieta 6.

Qtal Gourmetin omistaja César Iglesias kertoo mielellään La Matan viineistä. Kuva Jaana Pohjanheimo.
Myymälästä voi myös varata yksityisen viininmaistelun paikallisten herkkujen kanssa, vaikka ystäväporukan kesken. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Lue lisää artikkeleita Costa Blancan alueelta:
Espanjalaiset turismin palveluksessa – Bar Carlos laulattaa ja tanssittaa suomalaisia Torreviejassa
Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Pääkuva Martti Lehtimäki
Kuvat Martti Lehtimäki ja Jaana Pohjanheimo
Teksti Jaana Pohjanheimo

jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet

Preply listasi Espanjan kymmenen töykeintä kaupunkia