Jouluinen Madrid valloittaa tunnelmallaan

Julkaistu: 10.12.2023
AjankohtaistaAjanvieteAlue-esittelytAnna Venejärvi MadridissaEläminen ja lomailu

Madridin tunnelmalliseen joulunaikaan kuuluvat näyttävien jouluvalojen lisäksi joulutorit, luistinradat ja lämpimät churrot.

Madridin lämpötilat laskevat joulukuussa sen verran viileiksi, että kaupungissa voi päästä aidosti jouluiseen tunnelmaan – saattaapa vuoristoalueella sijaitsevassa kaupungissa nähdä hyvällä tuurilla muutaman lumihiutaleenkin.

Kirpeän viileissä illoissa on mukava jalkautua ihailemaan kaupungin jouluvaloja, tutustumaan monipuolisiin joulutoreihin, tekemään jouluostoksia ja vaikkapa luistelemaan jollakin keskustaan pystytetyistä luistinradoista.

Madrid on parhaimmillaan joulukuussa – tosin yhdellä varauksella. Suositussa jouluostoskaupungissa kannattaa varautua väenpaljouteen ja tungokseen etenkin viikonloppuisin.

Miljoonien jouluvalojen kaupunki

Vaikka Madridissa ei ole nähtävillä vastaavaa jouluvalo-show’ta kuin esimerkiksi Aurinkorannikon tunnetuimmassa joulukaupungissa Málagassa, on pääkaupunkikin tunnettu kauniista jouluvaloistaan. Tänä vuonna kaupunkia valaisee kaikkiaan 11,8 miljoonaa valoa, jotka koristavat 21 Madridin kaupunginosaa.

Jouluvalot sytytetään Madridissa yleensä kello 18 aikaan illalla ja sammutetaan puoliltaöin. Perjantaisin ja lauantaisin valoloistoa saa ihailla yhteen asti yöllä. Koska loppiainen, eli reyes-juhla, on espanjalaisen joulun kohokohta, Madridin jouluvaloista ja -tapahtumista nautitaan tammikuun puolelle, loppiaisen yli.

Pääkaupungin näyttävimmät valot on ripustettu tietenkin kaupungin keskustaan, ja upeita valaistuksia löytyy muun muassa Gran Víalta ja keskustan suosituimmilta ostoskaduilta, kuten Calle Preciadosilta.  

Madridin keskustan Gran Vía -katu tämänvuotisessa jouluvalaistuksessaan.

Kaupungin näyttävin joulukuusi pystytetään perinteisesti Puerta del Solin aukiolle, ja tänä vuonna sitä ympäröivät seimiasetelman hahmot.

Pääkaupungin näyttävin joulukuusi pystytetään perinteisesti Puerta del Solin aukiolle.

Hyppää joulubussiin

Jos jouluvaloja ihailee mieluiten lämpimästä autosta käsin, voi Madridin takseilta tilata jouluvalokierroksen. Tele-Taxin tarjontaan kuuluu joulunaikaan jouluvaloreitti, johon kuuluvat kaupungin kauneimmat joulukadut, muun muassa Paseo del Prado, Paseo de la Castellana, Calle Serrano ja Puerta de Alcalá.

Jouluvaloja pääsee ihailemaan myös joulubussista käsin. Naviluz-joulubussi starttaa Calle Felipe IV -kadulta, Hotel Ritzin edestä, ja sen avoimesta yläkerroksesta jouluvalot voi nähdä täydessä loistossaan.

Bussi liikennöi 7. tammikuuta asti (lukuun ottamatta päiviä 24. ja 31.12. ja 5.1.), ja liput noin 50 minuutin kierrokselle maksavat aikuisilta 7 euroa ja lapsilta 3 euroa. Joulubussiliput kannattaa ostaa etukäteen.

Jouluvalot tuovat tunnelmaa paitsi Madridin kaduille myös joihinkin puistoihin. Perinteisesti kuninkaallisessa Real Jardín Botánico -puutarhassa nähty luontoaiheinen Naturaleza Encendida -jouluvalospektaakkeli on siirretty tänä vuonna Enrique Tierno Galván -puistoon. Puistoon on luotu maaginen valomaailma, jonka pääosassa ovat tällä kertaa sudenkorennot ja muut hyönteiset. Valaistusta on mahdollista ihailla 21. tammikuuta asti 13–15,50 euron hintaan.

Tunnelmalliset joulumarkkinat

Joulutoreja pystytetään joulunaikaan eri puolille Madridia. Niistä tunnetuimpiin kuuluu historiallisen Plaza Mayor -aukion joulutori, jossa on myynnissä muun muassa erilaisia joulukoristeita sekä perinteisten seimiasetelmien tarvikkeita ja hahmoja.

Monien madridilaisperheiden perinteenä on hankkia joka joulu uusi hahmo jouluseimeen näiltä markkinoilta. Plaza Mayorin joulumarkkinat ovat avoinna joulukuun viimeiseen päivään asti.

Plaza Mayor -aukiolla on joulukuussa yksi Madridin tunnelmallisimmista ja perinteisimmistä joulutoreista.

Joululahjaostoksille kannattaa suunnata Plaza de España -aukion joulutorille, jossa on myynnissä paljon käsityöläistuotteita ja persoonallista lahjatavaraa. 40 kojun tarjonnasta löytyy varmasti jotain mieleistä. Näiltä markkinoilta ehtii löytää myös reyes-paketit, eli loppiaislahjat, sillä markkinat ovat avoinna 6. tammikuuta asti.

Madridiin avataan joulukuussa myös lukuisia pop-up-myyjäisiä, ja sisätiloissa ostoksia onkin mukava tehdä joka säällä. Yksi tunnetuimmista myyjäisistä, Mercadillo del Gato, on avoinna osoitteessa Gran Vía 13 joulukuun 15. päivästä aina tammikuun 5. päivään. Myynnissä on muun muassa sisustustavaraa, taidetta, käsitöitä ja gourmet-herkkuja.

Tunnelmaa luistinradoille

Pääkaupungin jouluun kuuluvat myös luistinradat, joita avataan eri puolille kaupunkia. Tänä jouluna luistelemaan pääsee esimerkiksi Plaza de España -aukiolla ja Matadero Madrid -kulttuurikeskuksen pihalla. Myös Palacio de Cibelesin katetulta Galería de Cristal -patiolta löytyy luistinrata.

Luistinradat kuuluvat Madridin jouluun, ja tänä vuonna yksi luistelupaikoista on rakennettu hiljattain uudistetulle Plaza de España -aukiolle.

Mukaan ei tarvitse ottaa omia luistimia, sillä luistinradoilta voi vuokrata luistimet. Ratojen yhteydessä on usein myynnissä esimerkiksi churroja ja lämmintä juotavaa, jotka maistuvat luistelutuokion päätteeksi.

Luistinradoilla pyörähtelevät yleensä lapset, eikä ratojen kunnolta kannata odottaa liikoja, mutta varsinkin perheen pienimmät saavat luisteluhetkestä mukavan muiston.

Lue lisää Madridista:
Lasten kanssa Madridissa
Ruokamatkalla Madridissa – pääkaupungin parhaat ravintola-alueet
Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan
Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet

Teksti Anna Venejärvi
Kuvat Álvaro López del Cerro (Madrid Destino)
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.

Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.

Jaa:

Costa del Solin hotellit pitävät ovensa auki talvella suuren kysynnän vuoksi

Kymmenen tyypillistä espanjalaista joulumakeista