AjankohtaistaAsuminenEläminen ja lomailu

Málagan maakunnassa joka kolmas koti myydään ulkomaalaiselle

Julkaistu: 11.09.2023

Costa del Sol houkuttelee jo enemmän ulkomaalaisia kiinteistösijoittajia kuin Baleaarit. Aurinkorannikko onkin Espanjan kolmanneksi suosituin alue ulkomaalaisten asunnonostajien keskuudessa heti Alicanten ja Santa Cruz de Tenerifen jälkeen.

Málagan provinssi on nostanut suosiotaan ulkomaalaisten asunnonostajien keskuudessa. Ulkomaalaiset ostavat Málagaa enemmän asuntoja vain Alicantesta ja Santa Cruz de Tenerifen alueelta.

Tämä käy ilmi Colegio de Registradoresin (rekisterinpitäjien yhdistyksen) tuoreista kiinteistötilastoista, joiden mukaan tämän vuoden toisella neljänneksellä ulkomaalaisten ostajien osuus maakunnan kiinteistöjen myynnistä oli 32 %. Santa Cruz de Teneriffellä vastaava luku oli 38 % ja Alicantessa 44,67 %.

Málaga ohitti tänä vuonna suosiossa Baleaarit, johon kuuluvat muun muassa Ibizan ja Mallorcan saaret. Baleaareilla on ollut enemmän ulkomaalaisia kiinteistön ostajia vuodesta 2018 lähtien. Nyt ulkomaalaisten asuntokauppaa tehneiden määrä oli kuitenkin pudonnut 30,38 %.

Viimeisimpien tietojen mukaan Málagan provinssissa huhti-kesäkuussa myydyistä 8 931 kiinteistöstä 2 860 oli Espanjan ulkopuolella syntyneiden ostamia. Provinssi ylsi Espanjassa kolmanneksi ulkomaisten ostajien prosenttiosuudella, mutta viidenneksi kiinteistökauppojen kokonaismäärällä. Edellä olivat vain Madrid, Barcelona, Alicante ja Valencia.

provinssivuosi 2022vuosi 2023
Alicante39,5 %43,2 %
Santa Cruz de Tenerife33,5 %35,9 %
Málaga31,2 %33,3 %
Baleaarit35,8 %31,8 %
Girona25,7 %29,9 %
Las Palmas22,9 %22,2 %
Murcia18,6 %20,9 %
Almeria16,9 %18,8 %
Tarragona13,5 %16,0 %
Castellón13,2 %14,6 %
Valencia9,8 %13,0 %
Barcelona9,8 %11,7 %
Vuoden 2022 toiselta neljännekseltä vuoden 2023 toiselle neljännekselle kertynyt data.
Taulukon lähde: Colegio de Registradores de la Propiedad, Bienes Muebles y Mercantiles de España.

Málagan luvut korkeammat kuin koko Espanjan ja Andalusian

Málagan provinssin ulkomaalaisten kiinteistön ostajien prosentuaalinen määrä oli toisella vuosineljänneksellä selkeästi suurempi kuin koko Espanjan alueen. Vuoden 2023 toisella vuosineljänneksellä ulkomaalaiset tekivät keskimäärärin vain 15 % Espanjan asuntokaupoista.

Koko Andalusian luku oli jopa kansallista osuutta pienempi, 14,9 %. Etelä-Espanjan alueella Málagan lukua lähimpänä oli Almerían maakunta, jossa 20 % kiinteistökaupoista tekee ulkomaalainen. Sevillassa ulkomaalaisten ostajien osuus puolestaan laski 2,3 %.

Colegio de Registradoresin mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana ulkomaalaisten kiinteistön ostajien osuus kiinteistökauppojen kokonaismäärästä oli Málagan provinssissa 33,3 %. Asuntoja myytiin 38 203 kappaletta eli ulkomaalaisten laskettiin ostaneen 12 722 kiinteistöä.

Ulkomaalaisten kiinteistöostajien osuus Málagassa viimeisen 12 kuukauden aikana on myös suurempi kuin Baleaarien luku (31,84 % kaikkiaan 16 260 asunnosta). Kaksitoista kuukautta sitten ulkomaalaisten ostajien osuus kiinteistömyynnistä oli Baleaareilla 36 %, kun taas Málagassa 31,19 %. Viisi vuotta sitten, vuonna 2018, ulkomaalaiset ostivat Málagan maakunnassa myydyistä asunnoista 26,71 %, kun taas Baleaareilla osuus oli 29 %.

AIRE Partnersin vaihtoehtoisten sijoitusten johtajan Patricio Palomarin mukaan yksi merkittävä tekijä tähän muutokseen saattaa olla Baleaarien edellisen hallituksen viime tammikuussa antama ilmoitus. Aluehallinto harkitsi rajoittavansa ulkomailla asuvien kiinteistöjen ostomahdollisuutta asuntojen hintojen nousun hillitsemiseksi.

Palomar totesi, että tämä on saattanut tehdä ulkomaalaiset ostajat varovaisimmiksi. Myös Tinsan tutkimusosaston johtaja Cristina Arias lisäsi, että Baleaarien asuntojen hintoja koskeva kiista on saanut ostajat kääntymään Manner-Espanjan rannikkoalueille.

Syitä kansainväliseen kiinnostukseen

Palomarin näkemyksen mukaan Costa del Sol on kasvattamassa suosiotaan ulkomaisten kiinteistön ostajien keskuudessa osittain Málagan kaupungin ulkomailla tekemän kiinteistöpromootion ansiosta. Aluetta on markkinoitu alan tärkeimmillä messuilla.

Lisäksi Málagan kaupungin ja Málagan provinssin asuntomarkkinat ovat aluksi vuokra-asumiseen turvautuvien diginomadien sekä ulkomaalaisten kiinnostuksen kohteena. Alueella pidempään oleskeltuaan he usein ostavat asunnon. Palomarin mukaan tilastot sisältävät myös todennäköisemmin muissa maissa sijaitsevien sijoitusrahastojen omistuksia.

Pisos.comin tutkimusjohtaja Ferrán Font kertoo, että Málaga on loma- ja asuinpaikka ostovoimaisille nuorille ja senioreille eri Euroopan maista, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä.

Palomar jatkaa, että odotettavasti ulkomaalaisten läsnäolo Málagan kiinteistömarkkinoilla jatkaa kasvuaan edelleen. Hänen mielestään tämä johtuu kolmesta tekijästä: ulkomaalaisten ostovoima on suurempi kuin paikallisten, luonnollinen väestönkasvu paikallisesti on pysähtynyt ja kiinteistön hinta Costa del Solilla on edelleen halpa tai ainakin kilpailukykyinen verrattuna kansainvälisten ostajien lähtömaihin.

Ferrán Font lisäsi, että ulkomaalaisten runsaslukuinen läsnäolo vaikuttaa kiinteistömarkkinoiden toimintaan. Hän sanoi, että se on merkittävä tekijä hintojen nousussa sekä myynti- että vuokramarkkinoilla. Málagassa on nähty Espanjan suurimpia hinnannousuja molemmilla markkinoilla. Fontin mukaan kiinteistöjen hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana noin 17 % ja vuokrat noin 20 %.

Cristina Arias puolestaan korostaa ulkomaisten investointien kahta suurta vaikutusta kiinteistömarkkinoilla. Hänen mukaansa ulkomaalaisten läsnäolo voi tuoda joillekin alueille dynaamisuutta, stimuloida liiketoimintaa sekä edistää BKT:ta. Toisaalta, jos paikallisväestöä suuremman ostovoiman kuin paikallisväestö omaavat ulkomaalaiset keskittyvät ostamaan paljon kiinteistöjä tietyiltä alueilta, voi se aiheuttaa jännitteitä niiden hintoihin.

Mikäli olet kiinnostunut asunnon hankkimisesta Aurinkorannikolta, ota yhteyttä Espanja.Comin asuntomyyntiin tai West Wind Rentals & Properties välitystoimistoon.
ismo.ivakko@espanja.com
Myynti: p. +358 40 722 1472 tai +34 655 689 455
asunnot.espanja.com

Lue lisää Málagasta:
Yhdeksän kymmenestä Málagan provinssin uudesta asukkaasta on syntynyt Espanjan ulkopuolella
Málaga on äänestetty maailman toiseksi parhaaksi etätyökaupungiksi
Viisi syytä Málagassa asumiseen
Málagan provinssin asukasluku on Espanjan nopeimmin kasvava
Málaga on Airbnb:n haetuin kaupunki vuodelle 2023
Costa del Solilla asumisen hyvät ja huonot puolet

Lähde
surinenglish.es

Teksti ja kuvat Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Tilaa asuntouutiskirje itsellesi tai ystävällesi ja pysy ajan tasalla Espanjan asuntomarkkinoista.
Tutustu myytäviin asuntokohteisiin Espanja.Comissa.
Liity Asunnot Espanja.Com Facebook -sivujen seuraajaksi.

Jaa:

Asumisen uutiskirje syyskuu 01/2023

Unelmat todeksi – metsän keskeltä Fuengirolaan