AjankohtaistaJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Tiedätkö mitä yhteistä on Pyhällä Pascualilla ja Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitillä?

Julkaistu: 25.05.2024

Pyhä Pascual on Alicanten maakunnassa sijaitsevan Oriton kylän oma pyhimys, jota juhlitaan näyttävästi aina toukokuussa. Pienessä kunnassa vierailee tuolloin uskomattomat jopa 250 000 pyhiinvaeltajaa.

Pyhän Pascualin mukaan nimetty luolapyhättö sijaitsee Águilasin vuoristossa, parin kilometrin päässä Oriton kylästä ja 23 kilometriä Alicantesta sisämaahan. Samainen luola on myös kuuluisan Santiago de Compostelaan vievän kaakkoisen pyhiinvaellusreitin (Camino del sureste) varrella.

Harvemman rahkeet tai aika riittävät yli tuhannen kilometrin kävelysuoritukseen, mutta tunnelmaa voit aistia kävelemällä reitin ensimmäisestä etapista pienen pätkän pyhätölle asti ja kivuta sen jälkeen pyhän Pascualin mukaan nimetylle vuorelle. Espanja.Com teki vaelluksen pyhän Pasqualin juhlaviikolla, joten matkan varrella oli tavallista enemmän ihmisiä.

Pyhä Pascual

Pyhä Pascual, oikealta nimeltään Pascual Baylón, eli 1500-luvulla. Hän asui vuosia Oriton alueella elättäen itsensä paimenena. Hänen kerrotaan viettäneen paljon aikaa lampaidensa kanssa Águilasin vuoristossa ja hakeneen suojaa pienestä luolasta sateelta tai kuumalta auringonpaisteelta. Tämä pieni luola tunnetaan nykyään hänen nimeään kantavana pyhättönä.

Pascual oli köyhistä oloista ponnistanut vaatimaton ja nöyrä ihminen, joka luki itsensä papiksi ja omisti elämänsä muiden auttamiselle. Hänen kerrotaan tehneen runsaasti ihmeitä elinaikanaan. Hän kuoli 1592 ja haudattiin Villarrealin kaupunkiin. Vuonna 1618 paavi julisti Pascualin autuaaksi ja 1690 hänet kanonisoitiin, eli julistettiin pyhimykseksi.

Pascualin muistojuhlallisuuksia on vietetty vuodesta 1637 lähtien. Ne kestävät viikon verran. Tärkein päivä on 17. toukokuuta, joka on Pascualin kuolinpäivä. Tuolloin ohjelmassa on yöllinen pyhiinvaellus Oriton keskustasta luolapyhätölle.

Luontopolku Pyhän Pascualin vuorelle

Jos haluat kävellä pyhätölle Santiago de Compostelan reittiä pitkin, aloita kävely Oriton keskustasta. Matkaa on 2,5 kilometriä.

Luolalta on vielä tallusteltavaa, jos aikoo Santiago de Compostelaan asti.
Pyhän Pascualin patsas luolapyhätössä.

Luolapyhätön läheisyydessä ulkoilmassa on myös Pascualin patsas. Reitti eriytyy pyhiinvaellusreitistä luolan takaa. Jos jatkat matkaa Pascualin vuorelle asti, niin hyvät patikointikengät ja sauvat ovat tarpeen, sillä reitti on välistä kivikkoista ja jyrkkää.

Reitti pyhätön takana alkaa vaikeakulkuisena, mutta helpottaa myöhemmin.
Maisemia reitin varrelta.

Reitti on merkitty keltavalkoisilla merkeillä, mutta sitä kannattaa seurata myös Wikiloc-sovelluksesta, koska alueella risteilee runsaasti erilaisia reittejä. Matka Pascualin vuorelle 555 metrin korkeuteen kestää luolalta noin 45 minuuttia. Vuoren huipulta on kauniit näköalat, ja kirkkaalla ilmalla voi nähdä Alicanteen asti. Takaisin Oritoon voi tulla samaa reittiä tai seurata Wikilocin toista reittiä takaisin.

Pieni rypistys vielä San Pascual -vuoren huipulle.
Maisemat Pascualin vuoren huipulta ovat kauniit.

Oriton kylässä voi vielä poiketa Santuario Nuestra Señora de Orito y San Pascual -kirkossa. Rakennus on 1500-luvulta ja sen erikoisuutena on alttarilla suuremman Oriton neitsyen sylissä oleva pikkuruinen 42 millimetrin kokoinen neitsyt Marian patsas. Ilman kiikareita sitä ei kylläkään näe. Kirkossa on luonnollisesti myös pyhän Pascualin patsas.

Kirkko keskellä kylää, kirjaimellisesti.

Miten pääset Oritoon?

Oritoon pääsee omalla tai vuokra-autolla. Matkaa Torreviejasta tulee 60 kilometriä.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Joko tunnet Cuevas de Canelobren tippukiviluolan?
Onko merirosvosaari Nova Tabarcalla kätkettyjä aarteita?
El Pinetissä voit aistia menneiden vuosikymmenten rantalomatunnelmia
Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähteet
santiagoways.com
es.wikiloc.com
es.wikipedia.org

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Aurinkoinen ja idyllinen Puerto de Mogán ihastuttaa kukkarunsaudellaan

Barona järjesti näyttävät avajaiset Mijasissa