Madridissa juhlitaan toukokuisin kaupungin suojelupyhimystä San Isidroa. Madridilaisille perinteikäs tapahtuma on yksi koko vuoden tärkeimmistä juhlista.
Madridissa juhlistetaan kaupungin suojelupyhimystä Isidro Labradoria joka vuosi toukokuun 15. päivän tienoilla. Vuoden 2024 juhlat ovat jo pääkaupungissa täydessä käynnissä, ja suojelupyhimyksen juhlinta jatkuu 15. toukokuuta saakka.
Fiestas de San Isidron aikaan pääkaupungissa järjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri kaupunkia. Juhlakansa kokoontuu San Isidron kaupunginosassa sijaitsevaan Pradera de San Isidron puistoon, jonka viheriöille perheet levittävät piknikvilttinsä.
Myyntikojuista saa perinteisiä San Isidron juhlan leivonnaisia sekä ruokia ja juomia, ja puistoon pystytetyillä lavoilla voi nähdä perinnetansseja ja musiikkiesityksiä. Pääkaupungissa näinä päivinä vierailevan kannattaakin tutustua juhlan ohjelmaan tapahtuman nettisivuilla.

Madridissa juhlivat chulapot ja chulapat

Siinä missä andalusialaiset sonnustautuvat feria-juhlia varten näyttäviin feria-asuihin, madridilaiset vetävät San Isidron juhlia varten ylleen chulapo- ja chulapa asut. Perinneasuihin pukeutuvat usein kaikki vauvoista vaareihin – lapsetkin saavat juhlia varten ainakin lakin päähän tai kukan hiuksiin.
Miesten juhla-asuun kuuluu oleellisesti mustavalkoinen hattu ja punainen kukka rintapielessä. Kuva Fiestas de San Isidro.
Miesten chulapo-asuun kuuluu mustavalkoruudullinen lakki ja liivi, valkoinen paita, mustat housut sekä punainen kukka rintaan. Chulapa-naiset puolestaan pitkään pilkulliseen mekkoon, huiviin ja kukkaan, joka asetetaan pään päälle.
Näyttäviä perinneasuja voi nähdä myös Pradera de San Isidron lavalla, kun Madridin alueen perinnetanssiryhmät näyttävät taitojaan usein käsityönä valmistetuissa kauniissa puvuissa. Aidot chulapo- ja chulapa-asut ovat madridilaisen käsityötaidon taidonnäytteitä.

San Isidron rinkelit ja muut herkut
Suojelupyhimyksen juhlintaan kuuluu olennaisesti ruoka, etenkin erilaiset makeiset. Tärkein San Isidron päivän herkku on rinkelimäinen rosquilla de San Isidro.
Rosquilla-makeisia on tarjolla kahta erilaista laatua: tontas (tyhmät) ja listas (älykkäät). Kummatkin on valmistettu samoista aineksista, eli jauhoista, kananmunasta, sokerista, oliviiöljystä ja aniksesta, mutta ero piilee kuorrutuksessa.
Tonta-rosquilloilla on yksinkertainen tomusokerihuntu, kun taas lista-rosquilloilla on yleensä ylellinen kiiltävä sokerikuorrute, joka on maustettu usein esimerkiksi sitruunalla. Nykyään näitä herkkuja on saatavilla lukuisilla eri kuorrutteilla, eli jokaiseen makuun löytyy sopiva.
Santa Claran rosquillat on puolestaan uitettu kauttaaltaan makeassa keltuaiskuorrutteessa, joka antaa niille kullankeltaisen värin.

Rosquillas-rinkeleitä ja muita perinneherkkuja on myynnissä valtavat valikoimat San Isidron juhla-alueella, mutta leivonnaisia voi ostaa myös Madridin leipomoista. Perinteikkäitä paikkoja rosquillas-ostoksille ovat esimerkiksi La Duquesita La Duquesita (Calle de Fernando VI 2), El Riojano (Calle Mayor 10) ja Viena Capellanes -leipomot, joita on useita ympäri Madridia.
Vaikka rosquilla muistuttaa ulkoisesti hieman suomalaista munkkia, ei se ole munkkimaisen mehevä, vaan rakenteeltaan kevyempi. Hyvä rosquilla on päältä hieman rapea ja sisältä pehmeä. San Isidron päivänä herkutellaan myös karamellisoiduilla omenoilla ja manteleilla sekä pitkulaisilla barquillos-vohvelikekseillä.
Isompi nälkä on helppo taltuttaa juhla-alueella esimerkiksi tyypillisellä madridilaisella bocata de calamaresilla eli mustekalarenkain täytetyllä patongilla. Juhlajuomana nautitaan usein lasillinen vermuttia tai sitruunalimonadia.

Juhlatanssina Madridin sottiisi
Tanssi on tärkeä osa San Isidroa. Juhlavieraat pistävät jalalla koreasti spontaanisti, joten tansseja voi nähdä milloin tahansa juhla-alueella, ja lisäksi tanssiesityksiä sekä -festivaaleja ja tanssityöpajoja järjestetään juhlaviikolla eri puolilla Madridia.
San Isidron juhlien tärkein tanssi on chotis, suomeksi sottiisi, jota tanssitaan pareittain. Madridiin sottiisi saapui 1800-luvun puolivälissä kuninkaallisen palatsin kautta, josta se levisi tavallisten madridilaisten keskuuteen.

Sottiisityöpajat eivät välttämättä ole nuoremman juhlaväen mieleen, mutta heidän ilokseen San Isidron juhlilta löytyy joka vuosi konsertteja laidasta laitaan. Elävästä musiikista nauttiville on tarjolla niin klassista musiikkia kuin popkonsertteja.
Tämänvuotisilla juhlilla esiintyvät vielä muun muassa rockbändi Russian Red (15.5. kello 22, Pradera de San Isidro) ja Ona Mafalda (15.5. kello 21.20, Pradera de San Isidro). Toukokuun 15. päivän iltana keskustan Plaza Mayor -aukio täyttyy musiikista, kun se lavalle astuvat esimerkiksi Olga María Ramos ja Diana Navarro.
Juhlat huipentuvat aina ilotulitukseen, jonka voi tänäkin vuonna nähdä viimeisenä juhlapäivänä 15. toukokuuta puolen yön aikaan Pradera de San Isidron yllä.

Lue lisää Madridista:
Päiväretkelle Madridista 1 – Historiallinen Segovia hurmaa
Seikkailulla Madridin metrossa
Madrid lintuperspektiivistä – pääkaupungin parhaat näköalapaikat
Madrid – jalkapallofanin unelmakohde
Lasten kanssa Madridissa
Ruokamatkalla Madridissa – pääkaupungin parhaat ravintola-alueet
Kauppahallikierros Madridissa – mercadot kutsuvat nauttimaan
Museokierros Madridissa – löydä pääkaupungin taideaarteet
Ostoksilla Madridissa
Viikonloppu Madridissa – pääkaupungin parhaat nähtävyydet
Pääkuva Nabscab – Madrid Destino
Teksti Anna Venejärvi
anna@espanja.com
toimitus@espanja.com

Anna Venejärvi on Espanjassa noin 15 vuotta asunut freelancer-toimittaja, -copywriter ja -sisällöntuottaja. Ensimmäiset kahdeksan vuotta Anna asui Málagan seudulla, ja pääkaupunkiin Madridiin hän muutti vuonna 2016.
Anna kirjoittaa sekä Espanjan ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä että mielenkiintoisista matkakohteista Madridissa ja muualla maassa. Madridin Anna näkee moniulotteisena suurkaupunkina, jossa riittää koettavaa ja nähtävää.
Annalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anna@espanja.com.