Onko Espanjassa laillista asettaa kamera valvomaan oman kiinteistön julkisivua?

Julkaistu: 22.01.2024
Asuminen

Nykyään valvontakameroita, joilla on mahdollisuus tallentaa ja seurata ympäristöä reaaliaikaisena, pystyy ostamaan edullisesti. Näin omaa kotia tai loma-asuntoa voi valvoa pienin kustannuksin, kun ei ole itse paikalla.

Kotona sisällä olevien kameroiden suhteen ei ole rajoituksia. Mutta entä kun kamerat ovat kiinteistön ulkopuolella? Väistämättä ne tallentavat kolmansiakin osapuolia, varsinkin jos kyse on kerrostalosta.

Onko laillista asentaa kamera talon julkisivulle?

Videovalvonta ja kameroiden asentaminen kodin julkisivulle herättävät espanjalaisissa taloyhteisöissä usein kiistaa ja kysymyksiä siitä, aiheuttaako kuvaaminen ongelmia yksityisyyden suojan suhteen ja noudattaako se lainsäädäntöä.

Omakotitaloja ja muita asuinrakennuksia, kuten kerrostaloja tai taloyhteisöjä verrattaessa on eroja. Omakotitaloissa omistajalla on suurempi vapaus sijoittaa kameroita kiinteistön julkisivulle, koska jos joku pyrkii sisään ilman lupaa, on kyseessä todennäköisesti varas.

Rakennuksissa, joissa on useita asuntoja, kuten kerrostalot ja taloyhteisöt, tilanne on toinen. Videovalvontajärjestelmien asentaminen yhteisiin tiloihin, kuten käytäviin, terasseille tai parkkipaikoille, edellyttää Espanjassa taloyhteisön kokouksen käsittelyä ja suostumusta. Siksi jokaisen, joka haluaa asentaa julkisivulleen kameroita, jotka voivat ottaa kuvia myös yhteisistä ja yleisistä alueista, on ensin hankittava taloyhteisön suostumus.

Vaikka kameroiden asentamiseen saataisiin taloyhteisön lupa, Espanjan lait asettavat omia rajoituksia. Taloyhteisön lupa sallii vain taloyhteisöön kuuluvien yhteisten tilojen tallentamisen, ja julkisten paikkojen tai julkisten teiden tallennus on kiellettyä, lukuun ottamatta pientä rajoitettua aluetta rakennuksien sisäänkäyntien vieressä. Tämä on välttämätöntä alueen asukkaiden yksityisyyden suojelemiseksi ja mahdollisten oikeudellisten riitojen tai muiden ristiriitojen ehkäisemiseksi.

Kameroiden asettaminen julkisivulle Espanjassa

Videovalvontakameroiden asentaminen yksityiskodin julkisivulle on suoritettava Espanjassa voimassa olevien tietosuojamääräysten mukaisesti. Tämä edellyttää tiettyjen vaatimusten noudattamista sen varmistamiseksi, että mainittujen kameroiden käyttö on laillista, ja että se kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä.

Näitä vaatimuksia tulee noudattaa:

Ilmoituksen laittaminen:
Henkilöille, jotka voivat tallentua kameraan, on ilmoitettava asiasta. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi julisteilla, jotka on sijoitettu näkyville paikoille, joissa tiedotetaan videovalvontajärjestelmän olemassaolosta.

Rajoitettu tiedonkeruu:
Henkilötietojen kerääminen kameroiden kautta tulee rajoittaa minimiin. Lisäksi on vältettävä tallentamasta alueita, joilla ei ole suoraa merkitystä talon suojelulle.

Käyttöoikeus:
Kameroilla tallennetuilla henkilöillä on oikeus pyytää ja saada pääsy kuviin, joissa he esiintyvät.

Kuvien turvallinen tallentaminen:
Otetut tallenteet on säilytettävä turvallisesti siten, että vain valtuutetuilla henkilöillä on niihin pääsy.

Yleisiä teitä ei saa tallentaa:
Kuvien tallentaminen yleisiltä teiltä on kiellettyä, koska se loukkaa niitä käyttävien henkilöiden yksityisyyttä. Tilanteissa, joissa yleisten teiden kuvaaminen on teknisten syiden vuoksi väistämätöntä, on ryhdyttävä lisätoimenpiteisiin, kuten laitettava näkyviä ilmoituksia kameroiden läsnäolosta.

Kuvakulman asettaminen, joka rajoittuu vain omaan kiinteistöön:
On tärkeää säätää kameroiden kuvakulma siten, että se keskittyy pelkästään omaan kiinteistöön ja välttää ei-olennaisten alueiden, kuten yleisten teiden tai naapuritalojen kuvaamista.

Voiko kameran laittaa omaan etuoveen?

Jos valvontakamera keskittyy vain oveen eikä tallenna yleisiä tiloja, kuten yleisiä teitä ja muita taloja, se on sallittua. Siitä on kuitenkin suositeltavaa ilmoittaa ympärillä olevalle yhteisölle. Tässä tapauksessa on suositeltavaa kiinnittää kyltti, joka varoittaa kameran läsnäolosta.

Tällä tavoin voi estää varkaudet ja samalla tiedottaa kameroista kiinteistössä vieraileville kolmansille osapuolille, kuten esimerkiksi postinkantajille.

Sakot lainvastaisten kameroiden asentamisesta

Videovalvontamääräysten noudattamatta jättäminen voi johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin. Seuraamukset vaihtelevat rikkomuksen vakavuuden mukaan, ja niihin sisältyvät sakot, jotka Espanjan tietosuojavirasto (AEPD) määrää. Lisäksi saattaa langeta velvollisuus poistaa laittomasti tallennetut kuvat, mahdollinen kielto asentaa kameroita sekä siviilioikeudellinen vastuu kolmansille osapuolille aiheutuneista vahingoista.

Entä jos asettaa kameran etuovelle kuvaamaan omaa puutarhaa?

Jos kamera tallentaa vain oman kiinteistön puutarhaa, se on sallittua. Mutta jos kamera tallentaa muita taloyhteisön yhteisiä tiloja, tilanne muuttuu ongelmalliseksi. Tässä tapauksessa on asia käsiteltävä taloyhteisön muiden asukkaiden kanssa.

Lue lisää:
Uusi keittiö Espanjassa – helppo homma?
Lattialämmitys tuo mukavuutta asumiseen myös Espanjassa
Espanjan eri asuntotyypit ja niiden väliset erot
Kuinka parantaa lomakodin esteettömyyttä ja samalla nostaa asunnon arvoa?
Villa sijoituskohteena Aurinkorannikolla
Kuusi remontti- ja sisustustrendiä Espanjassa
Paras ilmansuunta asunnolle Espanjassa
Käyttäjän kokemuksia aurinkopaneeleista Espanjassa

Lähde
idealista.es

Pääkuva Wikimedia
Teksti Espanja.Com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Asumisen uutiskirje tammikuu 01/2024

Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa