Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Onko merirosvosaari Nova Tabarcalla kätkettyjä aarteita?

Julkaistu: 28.04.2024

Nova Tabarca (espanjaksi Nueva Tabarca) on Valencian itsehallintoalueen ainoa ja koko Espanjan pienin asuttu saari. Se on kooltaan vain 0,3 neliökilometriä ja kohoaa korkeimmillaan 15 metriä merenpinnan yläpuolelle. Kahdeksan kilometrin päässä Santa Polan kaupungista sijaitsevalla saarella asuu vakituisesti noin 50 henkilöä. Mutta onko merirosvosaarena tunnetulla saarella aarteita? Siitä sinun kannattaa ottaa itse selvää!

Saaren nimen historia

Meren pohjasta läheltä Tabarcan saarta on löytynyt roomalaisaikaisia laivanhylkyjä, jotka kertovat alueen vilkkaasta merenkulusta. Ne paljastavat myös, että saarella on saattanut olla asutusta jo roomalaisten aikaan.

Alkujaan Tabarca tunnettiin kreikkalaisperäisellä nimellä Planesia, myöhemmin roomalaisnimellä Planaria ja sen jälkeen nimellä Isla Plana (litteä saari). Välimerellä hulinoivat ja laajasti pelätyt merirosvot pitivät sitä piilopaikkanaan 1700-luvulle asti.

Tervetuloa merirosvosaarelle.

Tabarcan nykyisen historian lasketaan alkaneen 1768, jolloin se asutettiin ensimmäisen kerran vakituisesti. Tuolloin mahtava Genovan tasavalta oli menettänyt sotien myötä alueitaan Afrikan rannikolla. Nykyisen Tunisian rannikon edustalla olevan Tabarqah-nimisen saaren genovalaiset asukkaat olivat joutuneet orjuuteen.

Espanjan kuningas Kaarle III lunasti yli 300 saarelaista, siirrätti heidät tiettävästi Cartagenan kautta Tabarcalle ja antoi saaren heille asuttavaksi. Tuolloin saaren nimi muutettiin muotoon Nova Tabarca tulijoiden entisen kotisaaren mukaan. Uudisasukkaat omaksuivat muutamassa vuodessa valencian kielen, mutta varhaisempi historia näkyy edelleen saaren asukkaiden monissa italialaisperäisissä sukunimissä.

Saarelle rakennettiin taloja, linnoitus, kirkko ja suojamuuri. Tabarcalaiset toimivat pääosin kalastajina, ja väkiluku nousi parhaillaan noin tuhanteen asukkaaseen. Sittemmin kalastus pääelinkeinona on vaihtunut turismiin. Nuoria saaren vajavaiset ja turistisesonkiin sidotut työmahdollisuudet eivät houkuta, joten asukasluku kutistuu jatkuvasti.

Kylään mennään viehättävän portin kautta.

Tabarcan kylä

Varsinaisia nähtävyyksiä saarella ei juuri ole lukuun ottamatta vanhaa suojamuuria ja 1700-luvun lopulta peräisin olevaa kirkkoa nimeltä Iglesia de San Pedro y San Pablo. Tabarcan saarella vierailevia viehättävät sen rannat, kirkas vesi ja historia. Saarella on mukava viettää päivä kävellen sekä rannasta ja rantaravintoloista nauttien. Se on mukava koko perheen vierailukohde.

Kylässä on pysähtynyt tunnelma vielä keväällä. Kesällä meno on toisenlaista.

Satamasta on muutaman minuutin kävelymatka kylän keskustaan, josta löytyy majoitusta, ravintoloita sekä pari turistikauppaa. Shoppailemaan tänne ei kannata lähteä, koska muutamat kaupat tarjoavat lähinnä turistirihkamaa. Keskusta on todella pieni, ja siellä on vain noin sata taloa.

Saaren kirkko on ulkoapäin viehättävä. Sisään pääsee ainoastaan sunnuntaisin.

Saaren museo nimeltään Museo de Nueva Tabarca sijaitsee aivan sataman läheisyydessä. Museossa esitellään alueen biologista ja geologista monimuotoisuutta sekä ihmisen ja meren yhteenkuuluvuutta. Sisäänpääsy on ilmainen. Artikkelin kirjoittamisen aikaan huhtikuussa 2024 museo oli kiinni restauroinnin takia.

Ranta on kivistä, mutta vesi erittäin kirkasta ja houkuttelee snorklailemaan.

Tabarcan saari on kuulunut vuodesta 1986 lähtien Reserva Marina de la Isla de Tabarca -merensuojelualueeseen, joka oli ensimmäinen laatuaan koko Espanjassa. Monet lintulajit pesivät alueella. Vesi on kirkasta, joten veneitä ja snorklaajia on paljon kesäkuukausien aikana. Kannattaa kuitenkin muistaa, että saaren ympärillä olevat lukuisat luodot ja kalliosaaret ovat rauhoitettuja linnuille.

Saaren keskiosa

Saari kannattaa kiertää kokonaisuudessaan kävelemällä hyvässä kunnossa olevia reittejä pitkin. Ne ovat leveitä ja soveltuvat hieman huonojalkaisillekin, koska korkeuseroja ei juurikaan ole.

Saaren keskiosassa sijaitsee vain kaksi rakennusta. Toinen on vuonna 1789 rakennettu San Josén puolustustorni, joka toimi vankilana 1800-luvulla. Hieman kauempana sijaitsee 1800-luvun puolivälissä rakennettu majakka.

Saaren keskiosassa sijaitsee vanha puolustustorni.
Majakka toimi aiemmin majakanvartijoiden koulutuspaikkana.

Ravintoloita riittää

Tabarcalla on kymmeniä ravintoloita, jotka tarjoavat pääosin kalaa ja äyriäisiä. Hinnat ovat mantereen hintoja hieman korkeammat. Pikkunälkään lähes kaikki ravintolat tarjoavat edullisia, muutaman euron hintaisia caña & tapa -annoksia, eli oluen pienen tapasannoksen kanssa.

Saaren ruokaerikoisuus on muhennos nimeltään Caldero Tabarquino. Se on kalaa, perunaa, riisiä, valkosipulia, paprikaa ja tomaattia sisältävä muhennos, joka syödään kahdessa osassa. Ensin syödään kalamuhennos ja sen jälkeen riisi, joka on maustettu kalaliemellä. Annoksen nimi Caldero tarkoittaa valmistuksessa käytettyä rautapataa.

Ravintoloita riittää ja palvelukin pelaa erinomaisesti sesonkiajan ulkopuolella.

Koska ja miten Tabarcalle pääsee?

Kesäisin Tabarca kirjaimellisesti pursuaa turisteja. Ravintolat ja uimaranta ovat täynnä ja palvelu luonnollisesti hidastuu. Suositeltava vierailuajankohta on joko keväällä huhti-kesäkuussa tai syyskuun puolivälin jälkeen, kun sesonki on ohi. Jos syksy on sateinen, karun pinnan alla piileskelevä ruoho alkaa kasvamaan ja maisema muuttuu kauniin vihreäksi.

Tabarcalle pääsee katamaraanilla myös suoraan Torreviejasta, mutta yhteyksiä on harvemmin ja tuulisella säällä meno voi olla todella keikuttavaa. Nopein yhteys on Santa Polasta, josta on myös eniten päivittäisiä vuoroja. Katamaraanimatka kestää noin 20 minuuttia. Saari näkyy jo, kun laiva irtautuu avomerelle. Sääennuste kannattaa tarkistaa etukäteen, koska aikatauluihin voi tulla muutoksia sääolosuhteiden takia.

Edestakainen laivamatka Santa Polasta maksaa tällä hetkellä 9–10 euroa henkilöltä. Kuljetusta tarjoavia yrityksiä on useita ja lippuluukuista houkutellaan äänekkäästi asiakkaita. Kannattaa tarkistaa aikataulut etukäteen, koska iltapäivällä yhtiöt pitävät yleensä parin tunnin tauon.

Katamaraanit odottavat satamassa asiakkaita.
Saari siintää jo horisontissa, kun laiva irtautuu satamasta avomerelle.

Saarelle liikennöi sekä katamaraaneja että pienempiä taksiveneitä. Edestakainen matka maksaa 9–10 euroa ja kestää 15–25 minuuttia. Taksiveneet ovat pienempiä ja nopeampia kuin katamaraanit. Esimerkki katamaraaniyrityksestä on Tabakeras ja taksiveneyrityksestä Tabaca Water Taxi.

Tabarcalle pääsee luonnollisesti myös omalla veneellä.

Santa Polan satamassa on maksullinen paikoitusalue heti laivojen lähtöalueen tuntumassa, joka kylläkin oli artikkelia kirjoittaessa huhtikuussa 2024 kiinni remontin takia. Jos olet aikeissa matkustaa 2024 keväällä, tarkistathan etukäteen vaihtoehtoisen pysäköintipaikan.

Lue lisää Costa Blancan alueesta:
Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähteet
montiboli.com
es.wikipedia.org
lafogueradetabarca.blogspot.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Tuleeko asunnon remontista ilmoittaa Espanjassa taloyhteisölle?

Playa del Inglés ja turismin vuosikymmenet Gran Canarialla