Sain muutamia päiviä sitten Instagramissa viestin Soukkaina-nimiseltä marokkolaiselta tytöltä. Yli 200 tuhannen seuraajan sivuilleni saapuu päivittäin kymmenittäin viestejä eri puolilta maailmaa, enkä yleensä ajanpuutteen vuoksi ehdi vastata suurimpaan osaan niistä henkilökohtaisesti, mutta luen viestit kuitenkin läpi. Tällä kertaa tytön nimi kiinnitti huomioni, koska vietin lapsuuteni Espoon Soukassa.
Soukkainalla oli ongelmia saada yhteys Barcelonassa asuvaan Alejandro-nimiseen nuoreen mieheen. Tytön mukaan Alejandro työskenteli sähköaluksessa Drassanes-laiturin ja Barcelonetan rannalla sijaitsevan W Barcelona -hotellin välisellä reitillä.
Soukkaina kertoi, että heidän yhteytensä katkesi Alejandron menetettyä Instagram-tilinsä. Hän oli jo turhaan yrittänyt soittaa satamaan alusta pyörittävään yritykseen ja pyysi apuani saadakseen toimitettua puhelinnumeronsa Alejandrolle.
Päätin auttaa Soukkainaa, sillä minua houkutteli myös 1,90 € maksavan puolen tunnin laivamatkan kuvaaminen Barcelona-info-sivuilleni.
Laivamatka
Torstaina, muutaman sateisen päivän jälkeen, Barcelonassa taivas kirkastui, ja päätin lähteä satamaan kuvausreissulle. Päästyäni Katalonian aukiolle ja La Ramblan alkuun, taivaalla leijui vielä tummia pilviä, mutta ne näyttivät katoavan sataman yläpuolelta.
Kuvasin minikamerallani koko 1,2 kilometriä pitkän kävelyn La Ramblan alusta Drassanes-laiturille ja julkaisin siitä reel videon Instagramissa. Sitten liityin turistien joukkoon odottamaan sähköaluksen saapumista.
Kun nousin sähkölaivan kannelle, aurinko paistoi jo kirkkaasti pilvien välistä. Kysyin kannella seisovalta nuorelta miestyöntekijältä, oliko hänen nimensä Alejandro.
Nuori mies hämmästyi kysymyksestä ja vahvisti olevansa oikea henkilö. Esittelin itseni ja kysyin, tunsiko hän Soukkaina-nimisen tytön.
Alejandro myönsi tuntevansa tytön ja kertoi, ettei ollut kuullut hänestä mitään sen jälkeen, kun hän lopetti Instagramin käytön. Lopulta puhelinnumeron saamisesta ilahtunut Alejandro tarjosi minulle ilmaisen laivamatkan W-hotellille.
Aluksi kuvasin laivalta avautuvia maisemia, ja puolivälissä matkaa menin uudestaan juttelemaan Alejandron kanssa laivan takaosaan. Hän kertoi, että etäsuhde Soukkainan kanssa oli ollut vaikea, koska heillä ei ollut yhteistä puhekieltä. Alejandro vaikutti kuitenkin iloiselta saadessaan numeron. Oli onni, että olin saanut hänet kiinni, sillä hän työskenteli laivalla vain kaksi päivää viikossa.
Lähetin Soukkainalle viestin ja kuvan hymyilevästä Alejandrosta todisteeksi numeron luovuttamisesta.
Soukkainan jäähyväiskirje
Seuraavana päivänä Soukkaina lähetti viestin, että Alejandro ei ollut vielä soittanut hänelle. Lauantaina hän pohti viestissään kuumeisesti, miksi Alejandro ei soita. Sunnuntaina Soukkaina oli jo aivan paniikissa ja lähetti minulle valokuvan pitkästä jäähyväiskirjeestä, jonka hän oli kirjoittanut Alejandrolle.
Kirjeessä Soukkaina kertoi aiemmasta huonosti päättyneestä suhteestaan ja tulevaisuuden toiveistaan Alejandron kanssa. Hän kertoi, kuinka he olivat tutustuneet sähköaluksella ja kuinka syvästi hän oli rakastunut Alejandroon. Soukkaina olisi ollut valmis jättämään maansa ja perheensä, jos hän voisi viettää loppuelämänsä yhdessä Alejandron kanssa.
Soukkaina kysyi mielipidettäni kirjeestä. Vastasin, että kirje on voimakas, enkä oikein tiennyt, mitä sanoa. Pohdin, että ehkä Alejandrolla saattaa olla jokin syy, miksi hän ei soita.
Surun murtama Soukkaina suuttui vastauksestani ja sanoi etsivänsä jonkun toisen toimittamaan jäähyväiskirjeen Alejandrolle.
Maanantaina sain uuden viestin Soukkainalta: ”Alejandro soitti minulle. Tuhannet kiitokset ja rukoukset sinulle.”
Lue lisää Esan tekstejä Barcelonasta:
Kesäkuukaudet Barcelonassa: Aurinkoa, Kulttuuria ja Rantaelämää
Salainen helmi Barcelonan kupeessa: Tutustu Calellan kaupunkiin
Sant Jordi – Barcelonan rakkauden ja kirjojen päivä
Vinkit Barcelonan yöelämään kaupungin vilkkailla kaduilla ja kuumilla klubeilla
Seitsemän upeaa kuvauspaikkaa Barcelonassa
Antoni Gaudín Sagrada Família -kirkon rakennusprojekti on jatkunut yli 100 vuotta
Näin vältät taskuvarkaita Barcelonassa
Teksti ja kuvat Esa Ennelin
esa@espanja.com
toimitus@espanja.com
Esa Ennelin toimii Barcelonasta käsin sekä järjestötyön että kulttuuriprojektien edistämistehtävissä. Järjestötöiden lisäksi hän on erikoistunut mm. katuvalokuvaamiseen, ja sukeltanut viimeisten 15 vuoden aikana todella syvälle Barcelonan sykkeeseen. Hän haluaa johdattaa lukijat valokuvien ja juttujen välityksellä Barcelonan kaupungin uskomattomaan historiaan ja kulttuuriin.
Esalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen esa@espanja.com.