Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Joko tunnet Cuevas de Canelobren tippukiviluolan?

Julkaistu: 04.05.2024

Seitsemän miljoonaa vuotta vanha Canelobren tippukiviluola on yksi Alicanten maakunnan päänähtävyyksiä. Se sijaitsee 700 metriä merenpinnan yläpuolella Sierra Cabeçó D’Orin vuoristossa, muutaman kilometrin päässä idyllisestä Busotin kylästä.

Tippukiviluolia esiintyy erityisesti seuduilla, missä kallioperä on kalkkikiveä. Tippukivet syntyvät, kun luolan katosta tippuu kalsiittipitoista vettä, joka saostuu puikkomaiseksi muodostumaksi. Katosta alaspäin kasvava puikko on nimeltään stalaktiitti, kun taas sen alapuolelle luolan pohjalta ylöspäin kasvavasta muodostumasta käytetään nimitystä stalagmiitti. Ne voivat kasvaa kiinni toisiinsa vuosituhansien aikana muodostaen yhtenäisen pylvään. Tippukivi kasvaa olosuhteista riippuen noin sentin sadassa vuodessa.

80 000 kuutiometrin kokoinen ja 70 metrin korkuinen luola on kehittynyt 145 miljoonaa vuotta vanhasta jurakauden kalkkikivestä. Nimi tulee vanhimmasta jäljellä olevasta tippukivestä, jonka nimi on El Canelobre, mikä tarkoittaa valencian kielellä kynttilänjalkaa. Se on arviolta yli 100 000 vuotta vanha.

Luola on dramaattisen näköinen suuren korkeutensa vuoksi. Kuva Coves de Canelobre/J.M. Ros.

Luolan keskilämpötila on 18–19 astetta, eli se on talvella lämmin ja kesällä mukavan viileä. Kosteusprosentti on 90. Historiallisten löytöjen perusteella arvioidaan, että luolan löysivät alun perin maurit jo 740-luvulla. Alkuperäinen luolan sisäänkäynti on vielä nähtävissä korkealla lähellä luolan kattoa. Voi vain miettiä, kuinka ihmeissään löytäjät olivat tajutessaan, miten valtavan luolan he olivat löytäneet.

El Canelobre on vanhin luolan tippukivistä, kuvassa oikealla valaistuna lilaksi. Kuva Coves de Canelobre/J.M. Ros.

Espanjan sisällissodan aika oli tuhoisa geologisesti arvokkaalle luolalle. Tasavaltalaisarmeija käytti sitä piilopaikkana sekä neuvostoliittolaisten Polikarpov-tyyppisten lentokoneiden moottoreiden korjauspaikkana. Tuolloin suuri osa tippukivistä räjäytettiin dynamiitilla. Luola avattiin yleisölle 1900-luvun puolivälissä. Armeijan rakentama 45 metrinen sisäänkäyntitunneli on edelleen vierailijoiden käytössä.

Hyvän akustiikkansa ansiosta Canelobren luolassa järjestetään myös musiikkiesityksiä. Näistä voi lukea lisää näiltä nettisivuilta:
Cuevas del Canelobre, Alicante

Busotin kylä

Luolan sisäänpääsymaksuun kuuluu vierailu Busotissa sijaitsevaan etnisen musiikin museoon. Pittoreski kylä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä ja siellä kannattaa poiketa vaikka lounaalla. Kylässä on myös mauriaikainen linnoitus.

Busotin kylämaisema on viehättävä. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Miten pääset Canelobren luolalle?

Canelobren luolalle pääsee parhaiten omalla tai vuokra-autolla. Matkaa Torreviejasta on 80 kilometriä ja aikaa on hyvä varata reilu tunti, koska loppuosa matkasta on kapeaa vuoristotietä. Suurehko pysäköintialue löytyy 700 metriä ennen luolan suuta. Aivan luolan sisäänkäynnin läheisyydessä on myös jonkin verran paikoitustilaa, mutta se täyttyy suosittuina aikoina nopeasti.

Luolan sisäänkäynnin luota on kauniit näkymät alas laaksoon. Kuva Jaana Pohjanheimo
Luolan sisäänkäynti ja kierroksen kokoontumispaikka. Kuva Jaana Pohjanheimo.

Talvikaudella 1.9.–30.6. luola on auki tiistaista perjantaihin klo 10.30–16.50, sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja pyhäpäivinä klo 10.30–17.50.

Kesäkaudella 1.7.–31.8. luola on auki joka päivä klo 10.30–19.30.

Luolaan ei pääse omin päin, vaan opastettu kierros (espanjaksi ja lyhennetty versio englanniksi) on pakollinen. Varaukset voi hoitaa luolan omilta sivuilta. Kuvaaminen luolan sisällä on kielletty.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Onko merirosvosaari Nova Tabarcalla kätkettyjä aarteita?
El Pinetissä voit aistia menneiden vuosikymmenten rantalomatunnelmia
Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa

Lähteet
cuevasturisticas.es
comunitatvalenciana.com

Pääkuva Coves de Canelobre/J.M. Ros.
Teksti Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaa:

Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille lakkautetaan

Nyt juhlitaan! Kansainväliset päivät pyörähtivät käyntiin Fuengirolassa