Jaana Pohjanheimo Costa BlancallaMatkailu ja turismi

Päivä Palmassa, Baleaarien pittoreskissa pääkaupungissa

Julkaistu: 26.07.2024

Mallorcan saari ja sen Palman kaupunki on noussut jälleen Espanjan suosituimpien lomakohteiden joukkoon, eikä syyttä. Päivän aikana viehättävässä Palman kaupungissa ehtii tehdä vaikka mitä, kuten nauttia aurinkoisista terasseista, bongata mielenkiintoista arkkitehtuuria ja taidetta, tutustua nähtävyyksiin, syödä hyvin ja viettää iltaa vanhan kaupungin kujilla.

Historian havinaa

Baleaarien saarilla on ollut asutusta jo rautakaudella toisen vuosituhannen lopulla ennen ajanlaskun alkua. Roomalaiset perustivat Palmaksi kutsutun kaupungin vuonna 123 ennen ajanlaskun alkua, mutta sen tarkkaa sijaintia ei varmuudella tiedetä. Arabit saapuivat 903 ja nimesivät kaupungin Madina Mayurqaksi. Arabiaikaisia jäänteitä on vielä nähtävillä siellä täällä, kuten La Almudainan palatsissa ja arabikylpylöissä.

Aragonian kuningas Jaime I valloitti saaren 1229 ja perusti Mallorcan kuningaskunnan, joka kuitenkin alistettiin poliittisesti ja taloudellisesti Aragonian kruunun alaisuuteen jo 1300-luvun puolivälissä. Tuolloin luotiin Mallorcan nykyisen yhteiskunnan perusta, uskonto, kulttuuri, instituutiot ja kieli.

Kaupankäynti pohjoisafrikkalaisten, italialaisten ja turkkilaisten kanssa oli vilkasta. Kaupungin liepeille rakennettiin kuninkaanlinna Bellver ja entisen moskeijan tilalle vaikuttavan kokoinen katedraali. Mallorcalla puhutaan katalaanin kielen paikallista murretta, joka tunnetaan nimellä mallorquí.

Katedraali ja sen vieressä oleva kuninkaallisen perheen residenssi Almudainan palatsi hallitsevat Palman kaupunkikuvaa.

Kasvojen kohotusta

Moni muistaa Mallorcan suosittuna seuramatkakohteena jo 70-80-luvuilta. Tuolloin lomalaisten ohjelmaan kuului yleensä rannalla makoilua, kosteita porsasjuhlia ja retkiä täpötäysissä turistibusseissa. Yksi 1980-luvun suosituista retkistä oli ”syntinen Palma”, joka vei iltamyöhään epämääräisille vanhan kaupungin kujille ihmettelemään lasien takana istuvia tyttöjä.

Porsasjuhlat on juhlittu ja tytöt ovat poistuneet ikkunoista. Palma on pessyt kasvonsa ja on nykyään elegantti ja moderni kaupunki, jonka arkkitehtuuri, ruokakulttuuri ja nähtävyydet miellyttävät vaativampaakin matkailijaa. Kaupungissa halutaan myös ottaa kovempi linja huonosti käyttäytyviä turisteja kohtaan muun muassa rajoittamalla alkoholinmyyntiaikoja ja kieltämällä julkinen juopottelu.

Entiset epämääräiset kujat ovat nykyään toinen toistaan viehättävämpiä ostos- ja ravintolakatuja.

Palma on Espanjan seitsemänneksi väkirikkain kaupunki 423 000 asukkaallaan. Näistä noin 20 % on ulkomaalaisia. Lentokenttä on maan kolmanneksi vilkkain Madridin ja Barcelonan jälkeen ja löi viime vuonna kaikkien aikojen matkustajaennätyksen yli 31 miljoonalla matkustajalla. Mallorcan pääelinkeino on turismi.

Aamu ja aamupäivä

Aamiainen aamuauringossa

Mikä olisikaan mukavampi tapa aloittaa päivä kuin istahtaa kiireettömälle aamiaiselle johonkin vanhan kaupungin lukemattomista kahviloista. Perinteiseen mallorcalaiseen aamiaiseen kuuluu maitokahvin tai kaakaon lisäksi ensaïmada.

Ensaïmada on sokeroitu ja hapatettu leivonnainen, joka valmistetaan jauhoista, vedestä, sokerista, kananmunista, hapanjuuresta ja sianlaardista. Sillä on Euroopan unionin myöntämä nimisuoja. Nimi tulee katalaaninkielisestä sanasta saïm, joka tarkoittaa sianrasvaa.

Leivonnainen on tiettävästi juutalaista alkuperää 1600-luvulta. Espanjan inkvisition aikana alkuperäisen leivonnaisen oliiviöljy korvattiin sianlaardilla, mikä oli inkvisiittoreille ovela keino erottaa juutalaiset ja muslimit kristityistä. Ensaïmada ei ole pelkkä aamiaistarjottava, vaan sitä syödään myös välipalaksi ja jälkiruuaksi sekä erityisesti perhejuhlissa.

Aamiaiskattaus aamuauringossa sisältää kahvia, tuoremehua, paahdettua leipää tomaatilla ja juustolla sekä ensaïmadan.
Katedraali La Seu

Aamiaisen jälkeen on sopiva aika käydä tutustumassa Palman upeaan katedraaliin. Rakentaminen alkoi 1200-luvulla kuningas Jaime I:n määrättyä, että entinen arabimoskeija vihitään kristillisen jumalanpalveluksen pitopaikaksi. Uusi kirkko rakennettiin moskeijan päälle tuon ajan tyyliin käyttäen osia vanhasta moskeijasta. Rakennustyöt päättyivät vasta 1630-luvulla.

Katedraali on tyyliltään Välimeren goottilainen, mutta vuosisatojen kuluessa siihen on lisätty moderneja piirteitä. Sisäänpääsymaksu on 10 euroa. Lisätietoja ja aukioloajat löytyvät katedraalin omilta sivuilta.

Katedraali on sisältä vaikuttava.
Joan Miró -kulttuurikeskus

Joan Miró oli eittämättä yksi Espanjan kuuluisimpia taiteilijoita, jonka surrealistinen ja lapselliseksikin kutsuttu tyyli ei jätä ketään kylmäksi. Miró syntyi Barcelonassa, mutta asui pitkään elämänsä aikana sekä Pariisissa että Mallorcalla. Hän kuoli Palmassa 1983.

Miró ja vaimonsa Pilar Juncosa lahjoittivat taiteilijan nimeä kantavalle säätiölle 1981 taiteilijan ateljeen ja kotitalon sekä niissä olleet taideteokset, asiakirjat ja esineet. Kokoelmassa on paljon eri tekniikoilla tehtyjä piirustuksia, tauluja ja pronssiveistoksia. Teokset kattavat ajanjakson vuodesta 1908 vuoteen 1981. Ajan mittaan kokoelmaan on lisätty muiden taiteilijoiden teoksia kunnianosoituksena Mirólle.

Kulttuurikeskus sijaitsee Cala Mayorin kaupunginosassa hieman keskustan ulkopuolella. Sinne pääsee kätevästi keskustasta Plaça d’Espanyalta bussilinjoilla 46 ja 47. Bussimatkalla voi nauttia kauniista maisemista. Sisäänpääsymaksu on 10 euroa. Lisätietoja museosta ja aukioloajoista löytyy museon omilta sivuilta.

Mirón ateljeen aarteita.
Museon modernissa näyttelytilassa on taulujen lisäksi omaleimaisia pronssiveistoksia.
Bellverin linna

Taidepläjäyksen jälkeen on mukava päästä ulkoilmaan tutkimaan historiaa. Bellverin linna sijaitsee sopivasti paluureitin varrella Mirón museosta El Terrenon kaupunginosassa.

Goottilaistyylinen linnoitus rakennettiin 1300-luvun alussa kuningas Jaime II:n käskystä kukkulalle 112 metrin korkeuteen merenpinnasta. Siellä asuivat Mallorcan kolme kuningasta Jaime II, Sancho I ja Jaime III. Linnoitus toimi myös vankilana. Nimi tulee vanhasta katalaanin kielestä sanoista bell veer, joka tarkoittaa kaunista näkymää. Bellver on Espanjan ainoa pyöreä linnoitus ja yksi harvoista koko Euroopassa.

Bellver on Euroopan vanhin pyöreä linnoitus.

Linnoitukselle pääset kätevästi bussilla hyppäämällä Avinguda Joan Mirólla bussiin numero 4. Jää pois Plaça Gomilan aukiolla ja kävele ylös linnalle 10-15 minuutin matka. Huomioi kuitenkin, että matkalla on muutama sata porrasta! Sisäänpääsymaksu on 10 euroa. Lue lisää linnasta ja aukioloajoista linnan omilta sivulta.

Iltapäivä

Tässä vaiheessa vierailijalla mahtaa jo olla nälkä. Lounasta voi jäädä nauttimaan joko El Terrenon kaupunginosaan tai suunnata keskustaan vanhan kaupungin kujille. Tapasbaareja ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun. Kun lounas on syöty, on juuri oikea aika käydä tutustumassa Palman vanhimpaan jäätelöbaariin!

Plaça Mayor lukuisine terassiravintoloineen sijaitsee vanhan kaupungin sydämessä.
Ca’n Joan de s’Aigon jäätelöbaari

Ca’n Joan de s’Aigon baari perustettiin jo vuonna 1700. Herra Joan de s’Aigo oli liikemies, joka keksi varastoida vuorilta lunta, jotta saarella olisi jäävarastoa keväällä ja alkukesällä. Jääpalat leikattiin pienemmiksi paloiksi, ja Joan de s’Aigo sai idean sekoittaa kuutioiden sulamisveteen hedelmämehua. Näin syntyi tämän päivän jäätelön edeltäjä.

Ensimmäinen baarissa valmistettu varsinainen jäätelö oli mantelijäätelöä ja sitä on edelleen saatavilla. Baarista saa myös ensaïmada-leivoksia, joita voi nauttia kuuman kaakaon kanssa. Ca’n Joan de s’Aigo -baareja on Palmassa nykyään kolme, mutta Carrer de Can Sançin baari on niistä vanhin.

Ca’n Joan de s’Aigossa voi herkutella kokeille useita eri jäätelömakuja.
Arkkitehtuuria ja shoppailua

Palmassa kävellessä voi samalla ihailla mitä moninaisempaa rakennusarkkitehtuuria. Mielikuvituksellisia rakennuksia löytyy joka nurkan takaa.

Nämä parvekkeet ovatkin jo varattuja.
Hotellinkin voi maalata mielikuvituksellisesti.

Jotain muistoja tai tuliaisia on aina mukava viedä matkoilta. Mallorca on kuuluisa helmistään, joista voi lukea lisää aiemmasta artikkelistamme. Kenkien ystäville voimme suositella innovatiivista Yuccs-merkkiä. Merkin perustaja Pablo Mas on Mallorcalta kotoisin. Hänen supermukavat kenkänsä tehdään käsityönä Alicanten maakunnassa Elchessä ekologisista ja vastuullisesti tuotetuista materiaaleista, kuten bambu, sokeriruoko, merinovilla ja viinirypäleen kuori (!). Kivijalkaliikkeitä on toistaiseksi vain viisi kappaletta koko maassa, joista yksi Palman keskustassa.

Miltä tuntuisi kengät bambusta tai viinirypäleen kuoresta?

Ilta

Na Burguesan näköalavuori

Jos haluat ihailla auringonlaskua katsellen samalla kaupungin valojen syttyvän, oiva paikka siihen on Génovan kaupunginosassa 440 metrin korkeudella sijaitseva Na Burguesan näköalavuori. Edestakainen taksimatka keskustasta odotteluineen maksaa noin 40 euroa. Edullisempi vaihtoehto on mennä bussilla 47 Génovan kylään, jäädä pois Camí del Reis -pysäkillä ja kävellä noin 30 minuutin matka ylös vuorelle. Näköala perillä on vaivan väärti.

Ilta laskeutuu Palman ylle.
Illallinen ja loppuilta

Illallisvaihtoehtoja Palmassa on lukemattomia. Voit suunnata vanhan kaupungin kujille ja valita siellä jonkin mukavannäköisen ravintolan. Santa Catalina on myös suosittu alue, josta löytyy erityylisiä ravintoloita ulkoterasseineen jokaiseen makuun. Jos taas haluat aterioida meren äärellä, Assaona on tyylikäs fine dining -ravintola Es Portitxolin satama-alueella.

Santa Catalina herää eloon illalla.

Illan viimeiset voi nauttia upeassa Abaco-coctailbaarissa. Juomat ovat hinnakkaita (17-20 eur), mutta upeasti sisustettu vanha barokkityylinen palatsi on näkemisen arvoinen. Yläkerran huoneissa ja keittiössä voi käydä aistimassa menneiden vuosisatojen tunnelmia.

Abacon iltatunnelmaa.

Palmaan pääsee nopeasti ja edullisesti Costa Blancalta ja Aurinkorannikolta

Palmaan pääsee useilla lentoyhtiöillä sekä Alicantesta että Málagasta. Palmaan lentävät ainakin Air Europa, Vueling, Ryanair ja Iberia. Lentojen hinnat ovat hämmästyttävän edulliset. Menopaluulennot voi saada reilusti alle 100 eurolla. Palman kentältä on hyvät bussiyhteydet useisiin kohteisiin saarella. Kentän ja keskustan bussiaikatauluihin voi tutustua Palman kunnallisen liikennelaitoksen EMT:n sivuilla.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 19.05.2024.

Lue lisää:
Onko merirosvosaari Nova Tabarcalla kätkettyjä aarteita?
Calpe on kohde kauneuden ja gastronomian ystäville
Orihuela on runouden ja historian kaupunki
Lähde mukaan ilmaiselle opastetulle kävelylle Torreviejan La Matan luonnonpuistoon
Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Miksi ulkomaalaiset eläkeläiset viihtyvät niin hyvin Torreviejan seudulla?
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella

Lähteet
montiboli.com
es.wikipedia.org
lafogueradetabarca.blogspot.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.


Jaa:

Benalmádenan vierailukohteiden top 10

Mihin matkailijat käyttävät eniten rahaa Málagassa ja mitkä kansallisuudet kuluttavat eniten?