Alue-esittelytEläminen ja lomailuJaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Historiallinen Guadalest on kauneinta Costa Blancaa

Julkaistu: 21.01.2024

El Castell de Guadalest, tai tuttavallisemmin vain Guadalest, on Costa Blancan vierailluimpia kohteita. Pittoreski kylä sijaitsee laaksossa Xortàn, Aitanan ja Serrellan vuoristojen ympäröimänä. Pienessä vain reilun kahdensadan asukkaan kylässä käy vuosittain huimat kaksi miljoonaa turistia. Se on ainoa kohde Alicanten maakunnassa, joka on mukana Espanjan kauneimpien kylien listalla.

Maurien rakentama

Guadalest on tiettävästi alun perin maurien rakentama. Sana guada on arabiperäinen sana, joka tarkoittaa jokea, joten nykyinen Guadalest-nimi voidaan ymmärtää ”idän joeksi tai vedeksi”.

Kristittyjen valloitettua alueen arabeilta 1200-luvulla Aragonian kuningas Jaime I liitti alueen Valencian kuningaskuntaan. Alueen muslimiasukkaiden annettiin jäädä laaksoon asumaan ja työskentelemään, eli siellä eli vielä pitkään runsas islamilainen väestö. 1293 Sarrian aatelissuku sai Guadalestin läänikseen. Kylä on historiansa aikana kuulunut lukuisille aatelissuvuille, kuten Cardonan ja Orduñan perheille. 

Pittoreski lyhyt kävely pysäköintialueelta kylän keskustaan.

Maurit karkotettiin lopulta 1600-luvun alussa ja he jättivät jälkeensä valtavan asuintyhjiön, joka pyrittiin korvaamaan 1611 Carta Pueblalla. Se oli keskiajalta peräisin oleva asiakirja, joka kannusti uudisasukkaita asettumaan kristittyjen muslimeilta valtaamille alueille. Näin Guadalest ei päätynyt hylätyksi, vaan pysyi asuttuna ja aktiivisena keskuksena.

Tunnustuksia ja turisteja

1900-luvulla Guadalest koki suuria muutoksia. Tekojärven rakentaminen alkoi 1950-luvulla ja pikkuhiljaa vierailijoiden myötä alueen luonnonkauneus tuli tunnetuksi, ja kylästä alkoi kehittyä merkittävä matkailukohde.

Espanja.Comin jututtama saksalaispariskunta kertoi ihastuneensa myös viehättävään Guadalestiin.

Guadalest on saanut vuosien myötä useita kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia. 1974 se nimettiin historiallis-taiteelliseksi kohteeksi. Vuonna 1981 kylä oli kolmannella sijalla Espanjan liikenne-, matkailu- ja viestintäministeriön myöntämän matkailupalkinnon saajana ”Espanjan kuntien kaunistamisesta ja parantamisesta”.

Guadalestin historiallinen keskusta on vuodesta 2015 lähtien ollut Espanjan kauneimpien kylien listalla, ja samalla myös Les plus beaux villages de la terre -yhdistyksen listalla maailman kauneimpien kylien joukossa. Los pueblos más bonitos de España kuuluu maailman kauneimpien kylien yhdistykseen.

Pittoreskia kylätunnelmaa

Guadalestiin pääsee mukavasti Torreviejan seudulta omalla tai vuokra-autolla. Matkaa tulee 120 km ja aikaa menee vajaat kaksi tuntia. Kannattaa huomioida, että etenkin kesällä vierailijoita on todella paljon, joten silloin matkaan kannattaa lähteä aikaisin aamusta.

Useat erimaalaiset matkanjärjestäjät tekevät myös päiväretkiä kylään. Kylän keskustaan ei pääse autolla, vaan se on jätettävä jollekin kylän ulkopuolella olevalle pysäköintialueelle. Historiallinen keskusta ei näy maantielle, vaan sinne kävellään kallioon louhitun tunnelin kautta.

Keskustassa on valkoisia yksikerroksisia taloja, monia matkamuisto- ja käsityöliikkeitä sekä ravintoloita. Keskusaukiolta on upeat näkymät Guadalestin laaksoon ja tekojärvelle. Keskusta on nopeasti käveltävissä ympäri. Pittoreskia tunnelmaa on mukava aistia istumalla vaikka kahville tai lasilliselle.

Kylän keskus on pieni, mutta sitäkin viehättävämpi. Hyvä vierailuaika on sesongin ulkopuolella, kun turistilaumat eivät täytä vielä katuja.

Guadalestin tekojärvi

Voimakkaan turkoosinsininen Guadalestin tekojärvi on kylästä katsottuna todella kaunis. Tekoallas valmistui 1970-luvulla. Alas järvelle pääsee autolla ja sen ympäri voi myös patikoida, jolloin matkaa tulee noin kymmenen kilometriä. Pato on 94 metriä korkea ja 236 metriä pitkä. Kun patoallas on täynnä, ylivuotoportti pystyy purkamaan vettä jopa 400 kuutiometriä sekunnissa.

Pato näkyy hyvin ylhäältä kylästä.
Tekojärven väri on hätkähdyttävä.

Nähtävyyksiä

San Josén linnoitus 1000-luvulta on kylän tärkein nähtävyys. Vanha arabilinnoitus sijaitsee kallion päällä kylän korkeimmalla kohdalla ja oli aikoinaan strategisesti tärkeä puolustustukikohta, koska sieltä pystyi tarkkailemaan koko laaksoa. Rakennus kärsi pahoin vuosien 1644 ja 1748 maanjäristyksissä.

1708 Espanjan perintösodan aikana läntinen käytävä räjäytettiin, joten nykyään vain pieni, raunioitunut osa linnasta kohoaa edelleen laakson yläpuolelle. Linna on auki joka päivä klo 10-18. Sisäänpääsymaksu on neljä euroa, joka sisältää myös vierailun Orduñan talomuseossa.

San Josén linnoitus sijaitsee kylän korkeimmalla kukkulalla.

Alcozaiban arabilinnoituksen jäänteet sijaitsevat aivan San Josén linnan läheisyydessä. Se oli myös muinoin kaupungin puolustustarkoituksiin 1100-luvulla rakennettu linnoitus. Tänä päivänä jäljellä on vain 1900-luvulla kunnostettu vartiotorni. Paikalle pääsee ilmaiseksi katsomaan.

Alcozaiban linnoituksen rauniot ja restauroitu vartiotorni.

Orduñan talo on 1600-luvulta peräisin oleva aatelistalo, joka kuului aikoinaan kylää hallinneen suvun jäsenille. Sisältä löytyy huonekaluja, koristeita sekä kankaita 1700- ja 1800-luvuilta lähtien. Museoksi talo muutettiin 1994. Vierailemaan pääsee joka päivä hieman vaihtelevin ajoin. Sisäänpääsy maksaa neljä euroa ja sisältää myös San Josén linnoituksella käynnin.

Orduñan talossa näet, miten aateliset elivät kylässä muutama vuosisata sitten.

Museo Etnológico eli etnologinen museo kylän keskustassa esittelee vanhaa elämäntapaa ja työtä. Museona toimii vanha kallion seinämälle rakennettu 3-kerroksinen talo 1700-luvulta. Esillä on vanhoja astioita, huonekaluja sekä työvälineitä, joita käytettiin oliiviöljyn tekemiseen ja viinirypäleiden puristamiseen.

Jopa hyötyeläimet asuivat aikoinaan samassa talossa isäntäväen kanssa. Museo on auki joka päivä ja sisäänpääsy on ilmainen. Esittelytekstit löytyvät jopa suomen kielellä!

Guadalestissa on yllättäviäkin museoita, joissa kannattaa piipahtaa. Näitä ovat esimerkiksi suola- ja pippurisirotinmuseo, seimi- ja nukkekotimuseo, mikrominiatyyrimuseo ja keskiaikainen historiallinen museo. Näistä voi lukea lisää Guadalestin omilta nettisivuilta.

Ravintoloita

Ravintolatarjonta kylässä on turisteille mukautettua. Suuria kulinaristisia elämyksiä ei ole syytä odottaa, mutta nälkäiseksi ei kuitenkaan tarvitse jäädä. Keskustasta löytyy muutama kahvila-baari, pizzeria ja ravintola.

Yksi Tripadvisorin suosikkiravintoloita on L’Hort, joka sijaitsee hieman kylän historiallisen keskustan ulkopuolella ja tarjoaa perinteistä ruokaa. Bar Restaurante la Plaza sijaitsee aivan historiallisessa keskustassa ja sieltä saa esimerkiksi päivän menuita. Cafeteria Levante keskustassa on hyvä paikka istahtaa kahville ja vaikka tapakselle.

Patikoinnin ystävien lempipaikkoja

Patikoinnin ystävien ei tarvitse hakea unelmakohdetta kauempaa! Guadalestia ympäröivillä vuorilla risteilee vaellusreittien verkko, josta jokainen löytää varmasti itselleen sopivan reitin. Wikiloc-sovelluksessa voi tutustua alueen reitteihin.

Ympäröiviltä vuorilta löytyy lukuisia toinen toistaan upeampia vaellusreittejä.

Lue lisää Costa Blancan matkakohteista:
Suosittu Relleun padon kävelysiltareitti sai päätähuimaavan jatko-osan
Huvia ja hyötyä Torreviejan suolalaguunista
Cartagena huokuu historiaa ja luonnonkauneutta
Mutakylpyjä ja patikointia San Pedro del Pinatarin suolajärvillä
Päivä Alicantessa, valon kaupungissa
Finestrat – kyläidylliä mahtavan Puig Campanan juurella
Alicanten Villajoyosa on värikäs ja merellinen kesäkaupunki
Benidorm, Alicante ja Torrevieja
Valencia, rosoisen kaunis suurkaupunki
Autoillen Valenciaan – rouhean rennon Murcian kautta

Lähteet
guadalest.es
guadalest.es
es.wikipedia.org
alicanteplaza.es
hogueras.com

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Onko Espanjassa laillista asettaa kamera valvomaan oman kiinteistön julkisivua?

Madrid – jalkapallofanin unelmakohde